Sanal Kart Nedir?

SANAL KART NEDİR?
Sanal Kart Nedir?

Sanal kart ne demek? Sanal kredi kartı nedir? Sanal Kart Oluşturma Nasıl Yapılır? gibi sorular arama motorlarında kullanıcılar tarafından sıkça sorgulanan sorulardan olmaya başladı. Bu sorgulamanın en büyük nedeni de her geçen gün popülaritesi artan internet alışveriş alışkanlığının kendisidir. 

İnternet üzerinden alışveriş yapmak artık hayatımızın olmazsa olmazları arasına girmiş durumda. Bu alışkanlığımızı yüksek işlem konforu ve yüksek güvenlik kriterleri içinde gerçekleştirmek istiyoruz. Bu kriterleri sağlayacak yöntemlerin neler olduğunu araştırıp öğrenmek ve uygulamaya koymak için çaba harcıyoruz.

İnternet alışverişlerinin yapılması esnasında yaşanılan en büyük endişe, acaba kart bilgilerim ele geçirilir mi, başımıza bir sorun gelir mi, kredi kartı yerine ne kullanabilirim? soruları ile gün yüzüne çıkıyor. İşte tam da bu noktada buna benzer endişeleri ortadan kaldıracak bir yöntemi sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

Yöntemin adı: Sanal Kart!

Sanal Kart Nedir?

Sanal kartı, kredi kartı kullanımına gerek kalmadan internet siteleri üzerinden alışveriş yapabilmenizi sağlayan yeni nesil bir güvenlikli finans ürünü olarak tanımlamak doğru olacaktır. 

Sanal kartın adından da anlaşılacağı üzere sadece internet ortamında kullanılabiliyor. Elde fiziksel herhangi bir kart olmuyor. Ancak fiziki kartta olduğu gibi kart numarası, kullanma tarihi, CVC kodu gibi bilgilere sahip bir kart türüdür.

Sanal Kart Oluşturma Nasıl Yapılır?

Sanal kart, müşterisi olunan bankadan alınabiliyor. Bunun için internet bankacılığı, şube ya da telefonla arama kanalları üzerinden talepte bulunulabilmekte ve böylece sanal kart oluşturma işlemi gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Sanal Kart Avantajları Nelerdir?

Yazımızın başında bahsettiğimiz güvenlik endişelerini ortadan kaldıracak bir sisteme sahip olması sanal kartı tercih sebeplerinden. 

Yapılacak internet alışverişine özel olarak kart numarası üretilmesi ve limitin belirlenmesinin kullanıcının elinde olması sanal kart kullanımını olumlu yönde etkilemektedir. Bu şekilde oluşturulan sanal kartla yurt dışındaki siteler de dâhil olmak üzere tüm web sitelerinden güvenle alışveriş yapabilme imkânı tanınmış oluyor. 

Ayrıca sanal kartın kullanımına teşvik için sadece bu karta yönelik kampanyalar da yapılmaktadır. Hemen belirtelim ki sanal kart internet âlemine yönelik bir ürün olduğu için fiziksel ortamda gerçekleşen market alışverişlerinde kullanılamıyor.

Eğer sanal kartı kullanıp bir daha işim olmaz derseniz de sanal kartınızı istediğiniz zaman silebilme ve kullanımına son verilebilme hakkına sahipsiniz. Karta aidatı ya da ücretinin olmaması da sahip olduğu bir diğer avantajdır.

Sanal kart avantajlarını belirttikten sonra bir diğer başlığa geçebiliriz.

Sanal Kart Nasıl Kullanılır?

Gerekliliğine karar verildikten sonra bunu ''sanal kartı nasıl kullanabilirim?'' sorusu takip ediyor. 

Tüketiciler tarafından bilinirliği arttıkça tercih katsayısı da her geçen gün artan sanal kart, mevduat hesabınıza ya da mevcut kredi kartınıza bağlı olarak açılabiliyor. 

Bir banka sanal kartın kullanımı için sabit bir kart numarası verirken başka bir banka da her kullanım gerçekleştiğinde yeni bir kart numarası oluşturabiliyor.

Sanal Kartın Limiti Var Mıdır?

Sanal kart sisteminin en önemli ve onu diğer kartlardan ayıran özelliği alışveriş sonrasında ödeme değil ön ödemeli nitelikte bir işleyişe sahip olmasıdır. 

Sanal kart ilk alındığında sıfır limitli bir kart oluşturmuş oluyorsunuz. Yani sanal kartınızla alışveriş yapmadan önce içine bakiye yüklemeniz gerekiyor. Bu bakiye miktarı yapacağınız alışverişe göre aynı zamanda limit olmuş oluyor. Bu nedenle limiti belirleyen tamamen siz olursunuz. 

Kart numarasının değişkenliği ile birlikte bu ön ödemeli sistem de sanal kartın güvenli olmasını sağlayan etmenlerden. Sanal kartın bu özelliği sayesinde, sanal kart numaranız kötü niyetli kimselerin eline geçmiş olsa bile içinde bakiye olmadığından kullanılma ihtimali olmayacaktır. 

Alışverişiniz asıl kartınızın limitinden düşüyor ama hiç bir şekilde asıl karta ait bilgiler internette paylaşılmıyor. Ayrıca bankaya göre değişmekle birlikte isteğinize göre haftalık, aylık ve 3 aylık gibi dönemler için otomatik limit belirleme talimatı verilebilmektedir.

Sanal Kart Puan Biriktirip Taksit Yapar Mı?

Sanal kart fiziki olarak mevcut değildir ve kart aidatı da yoktur. 

Kredi kartınıza bağlı olan sanal kartla yapacağınız alışverişlerden bankadan bankaya değişim göstermekle birlikte normal kredi kartlarında olduğu gibi puan kazanabilirsiniz. Bu durumla ilgili en net bilgiyi müşterisi olduğunuz bankadan alabilirsiniz. 

Ayrıca yine bankanızın sunması halinde sanal kartınızla internetten yapacağınız alışverişleri taksitlendirebilirsiniz.

Sanal kartın sahip olduğu özellikleri ve sistemin işleyişini anlatmaya çalıştığımız bu yazımızın sizlere fayda sağlamasını arzu ediyoruz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad