Faydalı Kısa Telefon Numaraları

Başımıza gelen olaylarda çözüm için bilgi edinmek amacıyla ilk olarak internete başvurmak bir alışkanlık haline gelmiş durumda. Böyle bir bilgi denizinde istediğimiz her şeyi kolayca bulabileceğimizi düşünüyoruz haklı olarak. Ancak çoğu zaman araştırılan her konuda net bilgiyi bizlere sağlamada internet yetersiz kalabiliyor. Bu yüzden konunun muhatabı olan kurum ve kuruluşlara ulaşmak için kısa numaralar üzerinden oluşturulan çağrı merkezlerini, telefon numaralarını kullanmayı tercih ediyoruz.

Yazımız içeriğine geçmeden önce kısa numaraların ne anlam ifade ettiğini belirtelim. Kısa numaralar, güvenlik, kamu sağlık ve düzeni, emniyet, can ve mal güvenliği, acil durum hizmetleri gibi kamu yararının azami düzeyde görüldüğü, kullanıcıların az sayıda rakam çevirmesi suretiyle kolay şekilde erişebilmelerinin gerekli olduğu değerlendirilen hizmetler için tahsis edilen 1XY yapısındaki numaralardır.


Bilinmesinde Fayda Olan Kısa Numaralar

Bilinmesinde Fayda Olan Kısa Numaralar

 

Bu yazımızda günlük hayatta bilinmesinin gerekli olduğunu düşündüğümüz kısa numaralı hatları ve hangi hizmeti verdiklerini ele alıyoruz.

Başlayalım.

ALO 120 - Tüketici İletişim Merkezi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kullanıma sunulmuştur. Elektronik kimlik bilgisine sahip cihazların (örneğin cep telefonu) kaybolması veya çalınması durumunda haberleşmeye kapatılması için ihbarda bulunmak, yurtdışından getirilen cihazların kaydı hakkında bilgi almak ve IMEI numaralarına ilişkin diğer hususlarda destek sağlamak için “BTK Tüketici İletişim Merkezi" adıyla sunulan hizmete belirttiğimiz numara üzerinden ulaşabilirsiniz.

ALO 130 - Ürün Güvenliği Şikâyet Hattı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda bulunan sanayi ürünlerine ilişkin ihbar ve şikâyetlerin Türkiye’nin her yerinden doğrudan ilgili birimlere yapılabilmesini sağlayan Alo 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikâyet Hattı aktif olarak hizmet vermektedir. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır. Bilinmesinde ciddi fayda var.

ALO 141 - Güvenli İnternet Merkezi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kullanıma sunulmuştur. 12 yaşından küçük olan çocuklar için gerçek ile gerçek olmayan kurgusunda sorunlara yol açabilen bilgisayar oyunlarının hangilerinin tehlikeli hangisinin tehlikesiz olduğu konusunda yani güvenli internet kullanımı için tavsiyeler açısından hizmet verecek olan hat sayesinde aileler, çocukları için bu hat üzerinden bilgi alarak karar verebileceklerdir. Ana amaç zararlı boyutlara ulaşan teknoloji bağımlılığını önlemek.

ALO 160 - E-Devlet Kapısı Çağrı Merkezi

2008 yılından bu yana e-Devlet sisteminde çok sayıda vatandaş çeşitli hizmetlerden yararlanmaktadır. 2020 yılının başı itibariyle e-Devlet Kapısı'nda 5 binden fazla elektronik hizmetin kullanıcılara sunulduğu yetkililer tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu işlem çeşitliliği nedeniyle de devlet tarafından Alo 160 e-devlet danışma merkezi hizmete açılmıştır. Bu danışma hattı sayesinde vatandaşlar e-devlet sistemi ile ilgili olan dilek, talep ve şikâyetlerini kolay bir şekilde ilgili birimlere bildirebilme olanağına sahip olabilmektedir.

ALO 171 - Sigara Bırakma Hattı

Her işin başı sağlık diyoruz ve sigara bağımlıları için çok önemli bir numaraya yazımızda yer veriyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan bu hatta gelen aramalar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmak üzere cevaplanmaktadır. Koronavirüs tedbirlerinden biri de açık alanlarda uygulanan sigara yasağı. Bu yasak ile birlikte bu hattın yoğunluğunun artması beklenebilir.

Ayrıca bu hattı arayarak sigarayı bırakmaya karar vermiş vatandaşlara, sigara bırakma planı çerçevesinde belli aralıklarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin mevcut durum takibinin yapılması sağlanmaktadır.

ALO 174 - Alo Gıda Hattı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan bu hat, tüketicinin gıda güvenilirliği ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacını taşımaktadır. Bakanlık ayrıca bu süreçte gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak yapılan çalışmalara vatandaşların da katılım sağlamasını hedeflemiştir. Bu kapsamda; vatandaşlardan gelen ihbar ve şikâyetler gerekli eğitimleri alan Bakanlık operatörleri tarafından kayıt altına alınmaktadır. Hattın varlığı gıda kontrol konusunda vatandaşların da sürece bir paydaş olarak katkıda bulunmasını sağlıyor.

ALO 175 - Tüketici Danışma Hattı

Ticaret Bakanlığı bünyesinde 2012 yılında oluşturulan ve tüketicilerin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu Alo 175 Tüketici Danışma Hattı ile tüketiciler; insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk taşıyan ürünleri ve firmaları da ihbar edilebilmekte olup tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermeye devam etmektedir. 

ALO 179 – Valilik İletişim Hattı

Vatandaşla etkin ve hızlı bir iletişimin devamlı olarak sağlanması amacıyla Alo Valilik 179 hattı kurularak faaliyete geçirilmiştir. Kamu hizmetlerini ilgilendiren talep ve şikâyetlerin iletilebileceği hat ile gelen çağrıların hızlıca sonuçlandırılması amaç edinilerek vatandaşlarla kamu kurumları arasında bir köprü vazifesi göreceğinin ana hedef olduğu belirtilebilir. Hattın mesai saatleri içinde açık olduğunu ayrıca belirtmekte yarar var. Ayrıca internete ''İstanbul valilik iletişim, Ankara valilik iletişim'' gibi sorgulamalar yaparak alternatif ulaşım kanallarını da keşfedebilirsiniz.


ALO 185 - Belediye Su Arıza Bildirim Hattı

Türkiye çapında tüm su idarelerinin bağlı olduğu bir bildirim hat numarasıdır. Yani bulunduğunuz şehir içinde bu numarayı tuşladığınız anda yerelde bulunan su idaresinin ilgili birimine bağlanarak arıza kaydı bırakabiliyorsunuz.

ALO 186 – Elektrik Dağıtım Şirketleri Arıza Bildirim Hattı

Elektrik hattınızda meydana gelen arızaların bildirimini bu hattı kullanarak görevli olan birime iletebilirsiniz. Ayrıca bu hat ile ikametinizde bir bakım çalışması olup olmadığı bilgisi de verilmektedir. Bulunduğunuz şehre göre örneğin ''Darıca elektrik arıza, Çankırı elektrik arıza'' internet sorguları ile meydana gelen arızalarla ilgili daha detaylı bilgilere erişmeniz mümkündür.

ALO 187 – Doğalgaz Dağıtım Şirketleri Arıza Bildirim Hattı

Doğalgaz bağlantınızda kaçak, sızıntı gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu tip arızalarda bu numara aracılığıyla doğalgaz arıza kaydı açabilir ve inceleme talebinde bulunabilirsiniz.

ALO 198 - Veri Koruma Hattı

Bu hat Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından kullanıma sunulmuştur. 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte söz konusu kanunu ve Kurumu tanıtmak ve toplumda farkındalığı arttırmak amacıyla bilgilendirme faaliyetlerine yönelik olarak tahsis edilen bu hat ile kişisel veri işleyen gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının yükümlülükleri, uyulacak usul ve esaslar, kişisel veri işleme şartları, silme, yok etme veya anonim hale getirme, yurtiçinde ve yurtdışına aktarım, aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesi, veri sorumlusuna başvuru, Kurula şikayet ve ihbar başvurusu yapılması, alınması gereken veri güvenliği tedbirleri, kişisel veri saklama ve imha politikası gibi konularda Kuruma soru, sorun, öneri ve görüş talepleri iletilebilmektedir. Arayanlara aydınlatıcı bilgi vermek amacıyla oluşturulan bu hatta Türkiye’nin her yerinden ücretsiz olarak ulaşılabilecek ve bilgi alınabilecektir.

Bilinmesinin faydalı olacağını düşündüğümüz kısa numaralı hatları sizlerle paylaştık. Umarız keyifle okuduğunuz bir içerik olmuştur. 

Sizler de yararlı olduğunu düşündüğünüz kısa numaraları yorumlara yazabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad