Faturalı Hat Nedir? Faturasız Hat Nedir?

FATURALI HAT FATURASIZ HAT AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI
Faturalı Hat Nedir? Faturasız Hat Nedir?

Faturalı hat nedir? Ön ödemeli hat (faturasız) nedir? Faturalı mı iyi faturasız mı? Faturalı faturasız farkı nedir? Faturalı Hat Avantajları / Dezavantajları Nelerdir? Faturasız Hat Avantajları / Dezavantajları Nelerdir? sorularına yanıt verecek yazımızın faydalı olmasını diliyoruz.

İçinde bulunduğumuz yüzyılda sağlıklı iletişim insanlar için çok önemli bir ihtiyaç.

İletişimin ilk örnekleri olan duman ve güvercin yöntemlerinden sonra iletişim hayatını kökünden değiştiren cep telefonları ile tanıştık. Bugün gelinen noktada akıllı telefon olarak bilinen cihazlar yüksek mühendislik dehası ile her geçen gün gelişerek akıl almaz görünümlere kavuşmaya aralıksız devam ediyor.

Cep telefonları sayesinde saniyeler içinde bağlantı kurup tercihe göre sesli, görüntülü görüşmeler yapabiliyor ve kısa mesajlar gönderebiliyoruz. Bu kadar güzel bir kullanım deneyiminin tüketiciler için elbette bir maliyeti de bulunmaktadır.

 
 

Cep telefonu almak başlı başına bir maliyet kalemi olsa da bu cihazların bir sim karta sahip olmaması bahsettiğimiz yeni nesil görüşme ayrıcalığını (internet wifi bağlantısı hariç elbette) sunamamaktadır.

Evet, bu yazımızda sağlıklı iletişim için cep telefonu satın alma dışında diğer maliyet kalemi olan GSM hattının (yani sim kart aboneliğinin) sahip olduğu avantajları ve dezavantajları faturalı hat ya da ön ödemeli (faturasız) hat tiplerinin üzerinde faturalı ve faturasız hat farkına değinerek anlatacağız.

Faturalı Hat Nedir? 

Faturalı hat, kullanıcı tarafından bir aylık sürede yapılan konuşma, kısa mesaj, internet ve benzeri harcamaların tutarının fatura kesim tarihinden sonra ödendiği abonelik türü olarak tanımlanabilir.

Faturalı Hat Avantajları:

TL Yüklemek Gerekmez: Faturalı hattın özellikle acil durumlarda TL yükleme gibi bir işlem gerektirmemesi taşıdığı en büyük artıdır denilebilir.

Ödeme Kullanımdan Sonra Gerçekleşir: Faturalı hattın bir diğer avantajı ise kullanıcının bedelini daha sonra yani kullanım dönemi sonunda ödeyecek olmasıdır.

Taksitle Cihaz Almayı Sağlar: Faturalı hat üzerine kampanyalı olarak cihaz alımları da yansıtılarak aylık taksit ödemeleri yapılabiliyor. Faturalı hat üzerinden telefon alma tercihi her geçen ilgi görüyor. Cep telefonu taksitle nasıl alınır? sorusunun cevabını bu sistem bizlere veriyor.

 
 

Faturalı Hat Dezavantajları:

Sürpriz Fatura Gerçeği: Faturalı hat için her ne kadar aylık ödeme bedeli belli olsa da bilginiz ve onayınız dışında ek ücretlerin hesabınıza yansıdığını görerek sürpriz yaşatabiliyor.

Kendiliğinden Tarife Yenileniyor: Faturalı hatta bakiye olmasa, güncel fatura yatırılmamış bile olsa tarife yenileme işlemi gerçekleşiyor. Dahası ekstra paketler de tanımlanabiliyor. Faturalı hatta firmaların onaysız işlem yapma alışkanlıkları bulunuyor.

Taahhüt Sarmalı ve Cayma Bedeli: Faturalı hatlarda sağlanacak olan indirim süreli bir taahhüde bağlanıyor. 12 ya da 24 ay gibi süreler. Kullanıcı bu süre bitmeden farklı bir tarife ya da operatöre geçmek isterse cayma bedeli ile karşılaşıyor. Dahası alınan kötü hizmete istinaden yapılan ayrılışlarda bile cayma bedeli yansıyor.

Faturasız (Ön Ödemeli) Hat Nedir? 

Müşterisi olunan GSM operatöründen, anlık TL ödeme karşılığında dakika, sms, internet içeren paketin satın alınarak kullanılan hatta faturasız (ön ödemeli) hat denir. Halk arasında bilinen adıyla kontörlü hat.

Faturasız (Ön Ödemeli) Hat Avantajları

Hesap Kontrolü Sağlar: Ön ödemeli sistemde bakiye miktarını kullanıcı cüzdanına göre belirlediği için hesabını faturalıya göre daha iyi bilmektedir.

Tercihe Göre Değişim Sağlar: Faturalı hatta taahhüttün ayak bağı olduğunu belirtmiştik. Ancak faturasız hat sisteminde size cazip gelen başka bir pakete kolaylıkla geçiş sağlayabilirsiniz. Cayma bedeli ödememek için faturasız hat sistemi tercih edilebilir.

İçerik Bellidir: Bu sistemde paket içeriği bellidir. Bilgi ve onay dışında bir ilave paket ücreti yansıtılması mümkün değildir. Faturasız hatta ücret aşım derdi yoktur.

Fiyatları Hesaplıdır: Firmaların fiyat politikaları birbirinden değişiklik gösterse de genel olarak bu sistemde ücretlendirmenin daha hesaplı olduğunu söyleyebiliriz. 

Kullanıcılar internet üzerinde ‘’25 TL faturasız paketler, faturasız 3’lü paketler, kontörlü hat fiyatları 2022’’ şeklinde aramalar yaparak kendilerine en uygun paketi bulma gayreti içerisine giriyorlar.

 
 

Faturasız (Ön Ödemeli) Hat Dezavantajları:

Süreklilik Arz Etmez, Kesintiye Uğrar: Bu sistemde paket içeriği ve süresi belli olduğu için süre sonunda hizmet kesintiye uğrar. Tekrardan bakiye yükleme ve paket yenileme gerektirir. Acil ya da iletişim sağlamanın çok gerekli olduğu durumlarda bunu gerçekleştirememe riski sistemin en büyük dezavantajıdır.

Cihaz Alımı Sağlamaz: Bu sistemde kampanya kapsamında olan taksitle ödeme yöntemiyle cihaz alımı gerçekleşmemektedir.

Yukarıda yapılan tespitler bahsi geçen sistemler için genel kriterleri ihtiva etmektedir. Hat tipi seçimi tamamen kullanıcının maddi durumuna, ihtiyaçlarına ve tercihlerine kalmış bir durumdur.

Bu yazımızla sizlere faturalı ve faturasız hat farkını anlatarak faturalı mı faturasız mı daha iyi sorunuzun yanıtına ufak çaplı bir ilham vermek istedik. Umarız faydalı bir yazı olmuştur.

Sizler de tercihinizi ve nedenlerini yorum olarak paylaşarak içerik desteğinde bulunabilirsiniz. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad