Efsane İndirimler Gerçekten Efsane Mi?

Tüm dünyada olduğu gibi artık ülkemizde de gelenek haline gelen bir durum var: Yılsonunun yaklaşmasıyla birlikte çılgın, efsane, şahane, harikulade sıfatlarını taşıyan indirim günleri şenlikleri...

Kendi çıkış coğrafyasında özgün ismi ‘’Black Friday’’ olan dilimize ise ‘’Efsane İndirim, Şahane Cuma vb.’’ günleri olarak çevrilen alışveriş günlerinin ne zaman başladığını kısaca paylaşalım. Amerika’da ‘’Black Friday’’ denen gün Şükran Günü’nden sonra gelen ilk cuma günüdür. Mağazalar o güne özel olarak çok erken saatlerde açılmakta ve satılan ürünlerde ciddi oranda indirimler uygulamaktadır. 

Bu çılgın indirim günlerine insanlar da harcama isteği açısından çılgınca karşılık vererek şirketlerin birkaç günlük periyotta ciddi oranda karlı satışlar yapmalarına imkân vermektedirler. 

“Black Friday” isminde geçen kara kelimesinin varlığı ise mağazaların önlerinde yoğun kalabalıkların, trafiklerin oluşması nedeniyle zorluklara sebep olmasındandır.

Efsane İndirimler Gerçekten Efsane Mi?
Efsane İndirimler Gerçekten Efsane Mi?

Black Friday İndirimleri şenliklerine ülkemiz özelinde bakalım.

Ülkemizde İndirim Günleri İçin Firmalar Ne Gibi Hazırlıklar Yapıyor?

Firmaların indirim günleri için ilk ve en temel hamlesi: Reklam. 

Reklamın iyisi kötüsü olmaz fikrinden hareketle tüketiciye ulaşılırlığı olan her platformda reklam sunumu ciddi ölçüde artış göstermiş durumda. Bu yıl kasım ayının başında her türlü sosyal medya platformunda bizi kucaklayan, (Facebook, Twitter, İnstagram, Youtube…) hatta bazen çıkan reklamları atlamamıza izin vermeden istediğimiz içerikleri göremediğimiz Şahane, Efsane, Çılgın İndirim günlerinin tanıtımlarıyla karşı karşıyayız. Bu reklamlara sosyal medyada aşırı derecede maruz kaldığımız yetmezmiş gibi bir de üzerine televizyon ekranlarında ünlü isimlerin boy gösterdiği ve indirimlerin şahaneliğine vurgu yapan peşi sıra reklamlar görmekteyiz.

Tüketicileri Etkilemek Adına Bu Kadar Yoğun Reklam Bombardımanına Tüketiciler Nasıl Karşılık Vermektedir?

Firmaların reklam ve sözümona indirim silahlarına karşı tüketicilerin verdiği tepki konusu da üzerinde durulması gerekenlerden. Hemen belirtelim ki, Türkiye’de öyle yurt dışındaki gibi mağaza önlerinde uzun kuyruk manzaraları oluşturacak kadar bir hengâme söz konusu değildir. Bunun nedenleri olarak bu alışverişin pazarlanmasında kullanılan dilin ülke değerlerine aykırı olduğu gerekçesiyle gösterilen tepkiler ve indirimlerin gerçekçi olmadığı düşüncesinin hakim olması diyebiliriz. 

Tüketicilerin tepkilerini daha gerçekçi şekilde görmek adına ülkemizde son birkaç yıldır popülaritesi artan Efsane İndirim Günleri gerçekten o kadar da efsane mi merakımız üzerine gerek bize ait sosyal medya kanallarımızda yaptığımız gerek farklı sitelerin yapmış olduğu bu merakın giderilmesine yönelik sorgulama anketlerinde tüketicilerin indirim günlerine güven oranının oldukça düşük olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

Öyle ya, indirim dönemi gelmeden bir ürünün fiyatına zam yapılıp sonrasında indirim uygulanması bu güven oranını sonuç olarak bizlere açıkça sunmaktadır.

Bir Tavsiyemiz Var!

Elbette herkesin kazandığı parayı istediği şekilde harcama özgürlüğü var. Buna hiç kimse bir şey diyemez. Ancak tüketim çılgınlığının had safhaya çıktığı günümüzde, her türlü mecrada bizi kendine bağlamaya çalışan ve ihtiyacımız olmasa dahi absürd ürünleri ihtiyacımız olarak empoze eden bu özel günlerde alışverişlerimize çok dikkat etmeliyiz.

Ve unutmayalım ki bilinçli tüketiciler olarak indirimler ne kadar efsane olursa olsun alışveriş önceliğimizi asli ihtiyacımız olan ürünlere verelim.

Sevgiyle kalın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad