E-Devlet Üzerinden Yapılabilecek Tüketici İşlemleri

Bireylere işlem kolaylığı sağlaması açısından hemen hemen her işlem dijital ortamlarda sunulmaya başlıyor. Yapılan çalışma ve projelerin özünü hizmetlere kolay bir şekilde erişme fikri oluşturuyor. Devlet öznesinde bu fikrin en büyük yansıması karşımıza E-Devlet Kapısı (diğer adıyla Dijital Türkiye) olarak çıkmaktadır.

Devlet tarafından hayata geçirilen bu platform ile çok sayıda kamu işleminin yanında özel sektörü ilgilendiren hizmetler de vatandaşların kullanımına sunuluyor.

E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK TÜKETİCİ İŞLEMLERİ
E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK TÜKETİCİ İŞLEMLERİ

E-devlet hizmetleri nelerdir? sorusu kullanıcılarca sıkça sorulan sorulardan olmuştur. E-devlet kapısı platformunun 2020 yılı içerisinde sahip olduğu toplam hizmet sayısına şöyle bir baktığımızda 5.200 adet hizmetin sistemle entegre bir şekilde kullanıma sunulduğunu görüyoruz. Bu kadar çok sayıdaki hizmet içerisinden tüketicileri yakından ilgilendiren ve de etkileyen hizmetleri bu yazımızda derleyerek sizlere sunmak istiyoruz.

Tüketicileri yakından ilgilendiren ve bilinmesinde fayda gördüğümüz 6 adet hizmeti sıraladık.

1. Tüketici Hakem Heyeti Başvuru İşlemi

Bilindiği gibi tüketici hakem heyetleri, tüketiciler ile satıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkları belirli parasal sınırlar dâhilinde çözmek amacıyla Ticaret İl Müdürlükleri ile Kaymakamlıklarda kurulan oluşumlardır.

Elden, posta yolu ve avukat aracılığıyla başvuru yapabilmenin yanında bir de e-devlet kapısı üzerinden tüketici hakem heyetine başvuru imkânı bulunmaktadır.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan 2020 yılına ait tüketici hakem heyeti başvuru istatistiklerine bakıldığında pandeminin de etkisiyle yaklaşık 300 bin civarında başvurunun elektronik ortamda yani e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirildiği görülmektedir. Zaman tasarrufu ve işlem kolaylığı sağlaması açısından önemli bir hizmet olan bu yöntemin detaylarına ulaşmak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

2. IMEI Sorgulama İşlemi

Cep telefonları vazgeçilmezlerimiz arasında yerini almış durumda. Her geçen gün gelişerek ilerleyen bir sektör olarak karşımıza çıkıyor.

Uzun zamandır kullandığımız ya da yeni satın aldığımız cep telefonlarının sorunsuz ve kesintisiz iletişim sağlama işlevini yerine getirebilmesinin en önemli dayanağı IMEI numaralarının BTK sisteminde kayıtlı olmasıdır.

Bu kayıt işleminin yapılıp yapılmadığını öğrenmenin yolu ise e-devlet kapısı üzerinden yapılacak birkaç adımlık sorgulama işleminden geçmektedir.

Peki, IMEI sorgulama nasıl yapılır? Cihazınıza ait 15 rakamlı seri numarasını kullanarak yapılacak IMEI kayıt sorgulama sonucunda kullanılan cihazın kayıtlı olup olmadığı kolaylıkla öğrenilebilmektedir.

IMEI numarası ile ilgili önemli konulardan biri olan ve konuk yazar olarak şu sayfada yazdığımız ‘’IMEI Klonlanma Nedir?’’ yazımıza da göz atabilirsiniz.

3. Mobil Hat Sorgulama İşlemi

E-devlet mobil hat sorgulama ile üzerime kayıtlı cep telefonu veya GSM hat var mı? sorusunun cevabını kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Mobil hat sorgulama nasıl yapılır? derseniz e-devlet sisteminde bu sorgulama sayfasına girdiğinizde otomatik sorgulama başlıyor ve TT Mobil, Turkcell ve Vodafone firmalarında adınıza kayıtlı mobil hat olması durumunda bilgilendirme ekranına bu durum yansıyor.

Üzerinize mobil hat bulunmaması durumunda ise ‘’BU OPERATÖRE KAYITLI HATTINIZ BULUNMAMAKTADIR.’’ uyarısı ekranda görünüyor.

İlaveten bilginiz dışında açıldığını düşündüğünüz bir hat görüntülüyor iseniz ilgili hattın servis sağlayıcısı/işletmecisi ile iletişime geçebilir veya adli mercilere başvuru yapabilirsiniz.

4. Abonelik İptali İşlemi

Elektronik haberleşme sektörüne ait aboneliğin iptali her zaman tüketiciler için ciddi bir sorun teşkil etmiştir. Firmaların belirlediği işlemlerin çokluğu (faks, dilekçe, e-posta, kimlik örneği vb.) ve karmaşıklığı kullanıcılar için çileye dönüşerek büyük mağduriyetlere yol açtığından dolayı otorite tarafından bu konuda önemli bir adım atılmıştır. 

Atılan adım ile artık aboneliklerin iptali (abonelik fesih başvurusu) e-devlet üzerinden birkaç tık ile gerçekleştirilebilmektedir. Önceki dönemlerde kullanıcıları yoran faks, dilekçe, e-posta gibi süreçleri ortadan kaldıran bu hizmet ile artık hızlı bir şekilde aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.

E-Devlet abonelik fesih başvurusu nasıl gerçekleştirilir? e-Devlet üzerinden abonelik iptali nasıl yapılır? gibi sorulara cevap niteliğinde olacak görselimizi aşağıda yayınladık.

e-Devlet üzerinden abonelik iptali nasıl yapılır?
E-Devlet Üzerinden Abonelik İptal Yöntemleri


5. Mobil/Sabit/İnternet/Kablo Tv/Uydu İşletmecilerinden Borç/Alacak Sorgulama

Aktif abone sayısı 200.000'in üzerinde olan işletmecilere ait olan ve sizin de dâhil olduğunuz aboneliklerde borç ve alacak bilgilerinizin varlığını e-devlet kapısı üzerinden öğrenmek mümkündür.

Adınıza bir borç ya da alacak olup olmadığını bu hizmet vasıtasıyla düzenli olarak kontrol edebilir ve herhangi sürpriz bir durumla karşılaşma halinde gecikmeden adım atabilirsiniz.

6. İleti Yönetim Sistemi

E-devlet kapısı üzerinden verilmeye başlanan yeni bir hizmet olarak karşımıza çıkmaktadır. İleti Yönetim Sistemi Nedir? konulu yazımızda detaylı olarak cevabını verdiğimiz bu hizmetin işlevinden kısaca bahsedecek olursak tüketicilerin canını sıkan konulardan biri olan istenmeyen aramaların, mesajların, e-postaların engellenmesini sağlamak olarak ifade edebiliriz.

İleti Yönetim Sistemi (İYS), vatandaşların tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek noktada ve güvenli bir biçimde tutmaktadır. Böylece vatandaşlar aynı yerde tüm onay ve ret işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebileceklerdir.

İstenmeyen SMS’ler nasıl ve nereden iptal edilir? sorusunun cevabı ile İYS ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazı içeriğinde olması gerektiğini düşündüğünüz hizmetleri yorum olarak bizimle paylaşabilir ve daha verimli bir hale gelmesine katkıda bulunabilirsiniz.

İçeriğimizin faydalı olmasını diliyoruz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad