Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvuru Yapılır?

E-devlet üzerinden Tüketici hakem heyetine başvuru yapmak Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla daha pratik bir yöntem halini aldı.

Bu nedenle de E devletten tüketici şikayeti nasıl yapılır?, Tüketici Haklarına Şikayet Nasıl Yapılır? benzeri sorular tüketiciler tarafından cevap aranan sorular olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yazımızda yaşadığımız virüs salgını nedeniyle evlerinden çıkamayan tüketiciler için hak arama mücadelesinde önemli yer tutan tüketici hakem heyetine başvuru işlemini internet üzerinden (dijital olarak) gerçekleştirme yöntemi konusu üzerinde duracağız.


Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvuru Yapılır?
Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvuru Yapılır? 

Bilindiği üzere, Çin Halk Cumhuriyetinde başlayarak tüm dünyaya yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (salgın) olarak ilan edilen Koronavirüs (Covid-19) virüs salgını tüm dünya ülkelerini olduğu gibi ülkemizi de olağanüstü bir tedbirler döneminin içine sokarak etkilerini göstermeye hızla devam ediyor.

Virüsün yayılma hızı üzerinde duran yetkililer bu yayılma hızını en az düzeye indirmek için vatandaşlara birçok tedbir uyarısında bulunuyor. Bu tedbirlerden en önemlisi ise sosyal mesafenin korunması olarak ilk sırada bulunuyor. Bu mesafenin korunması için en etkili yöntemin de bir süre evde kalarak toplumdan izole şekilde yaşamaya devam etmek gerektiği sıklıkla dile getiriliyor.

Bu amaç doğrultusunda da söylenen tedbirlere uyarak evlerinde kalan vatandaşların, günlük olarak yapmaları gereken kamu ya da özel alanlardaki işlemlerinin çoğunluğunun dijital ortamda internet aracılığıyla yapabilmelerinin altyapısı süratli bir şekilde sağlanıyor.

Biz bu yazımızda, tüketicilerin özellikle internet alışverişlerinde yaşadığı mağduriyetler nedeniyle ''İnternet alışveriş sitesini nasıl şikayet edebilirim?'' ile başlayan hak arama serüvenlerinde önemli bir görev üstlenen Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapmaları gerektiği durumlar için E-Devlet kapısı üzerinden dijital olarak verilen başvuru yöntemini tüm detaylarıyla açıklayarak tüketicilerin salgın öncesi yaşadıkları uyuşmazlıklara yönelik hak kaybına uğramamaları amacına yardımcı olmak ve aynı zamanda ''Tüketici Hakem Heyetine e-Devletten nasıl başvurulur?'' sorusuna cevap vermek istiyoruz.

Şimdi gelin E-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapma işleminin aşamalarına birlikte bakalım.

1.Başvuru işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle E-Devlet kapısına giriş imkânı sağlayan bir şifreye sahip olmamız gerekiyor. PTT kanalı yoluyla tahsis edilen bu şifreye sahip değilseniz internet bankacılığı aracılığıyla da sisteme giriş yapma kolaylığı sağlanıyor. E-Devlete giriş sağladıktan sonra ana sayfada bulunan arama çubuğuna ''tüketici hakem heyeti'' yazarak başvuru sayfası linkine tıklıyoruz.


2.Link aracılığıyla geldiğimiz başvuru işlemi başlıklı sayfada bulunan ‘’Uygulamaya Git’’ butonunu tıklıyoruz ve açılan yeni sayfada ‘’Tüketici Başvuruları’’ görseline tıklayarak başvuru penceresine geçiyoruz. Artık başvuru işlemini yapacağımız ''Tüketici Bilgi Sistemi-TÜBİS Sistemi'' sayfasına geçmiş bulunmaktayız.



3.Sistem eğer daha öncesinde düzenleme yapmadıysanız kişisel bilgilerinizi tamamlamanızı ister. Kırmızı renk ile belirtilen bilgi satırlarının doldurulması zorunludur. Aksi halde başvuru yapma aşamasına geçişe izin verilmez.




4.Kişisel bilgileri tamamladıktan sonra artık yaşadığınız mağduriyete yönelik olarak E-devlet üzerinden tüketici hakem heyetine başvuru yapabilirsiniz. Bu aşamada ekranın solunda bulunan menüden ‘’Tüketici Başvuru’’ sekmesi tıklanarak açılan ‘’Yeni Başvuru’’ satırı tıklanır.  Tıkladıktan sonra aşağıdaki görsel ekrana gelir. İlk olarak şikâyet edeceğiniz firma bilgilerinin doldurulması talep edilir. (1.Adım)



5.Bir sonraki aşamada ise şikâyetinize dair tarihsel ve parasal bilgiler ile birlikte şikâyet konusuna ilişkin açıklama talep edilir. Ayrıca şikâyetinize ilişkin talebinizin açıkça belirtilmesi şarttır.(2.Adım)




6.Takip eden aşamada ise yaşanan uyuşmazlığı ispatlayıcı belgelerin sisteme eklenmesi gelmektedir. Elinizde fatura, sözleşme, servis formu vb. gibi uyuşmazlık belgeleri var ise bunları PDF formatına çevirerek ‘’Belge yükleme’’ sekmesi yoluyla sisteme yükleyebilirsiniz. Eldeki belgeleri PDF formatına çevirebilmek için internet üzerinde bu hizmeti veren çok sayıda siteden faydalanabilirsiniz. Eğer yükleme bir şekilde gerçekleşemiyorsa, diğer seçeneklere başvurabilirsiniz.(3.Adım)



7.Takip eden bu aşamada ise sisteme girilen bilgilerin bir önizlemesinin görülmesi sağlanarak, tüketicinin sisteme girdiği bilgilerde bir hata ya da eksiklik olduğunun tespitini yapmasının imkânı verilmiştir. Eksik ya da hata görüldüğünde ekranın sağ altında bulunan ‘’Önceki’’ butonu ile ilgili aşamaya gelinerek eksiklik ya da hata giderilebilecektir.(4.Adım)



8.Son olan bu aşamada ise, bulunduğunuz ikametgâh adresine göre ya da firmanın bulunduğu adrese göre ilgili tüketici hakem heyetinin seçimini gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, ikamet adresiniz Ankara ili olsun. Şikâyetçi olduğunuz firma ise Samsun ilinde olsun. Bu durumda hangi şehirdeki tüketici hakem heyetinde başvuru dosyanızı takip etme kolaylığınız olacaksa o heyetin bulunduğu adresi seçmenizi tavsiye ederiz.(5.Adım)



Tüketici Hakem Heyeti seçimini de gerçekleştirdikten sonra ekran altında bulunan ‘’Başvuruyu Tamamla’’ butonuna tıkladığınız anda başvurunuz sayı alarak tercih ettiğiniz tüketici hakem heyetinin sistemine kaydolarak başvuru aşaması başarılı bir şekilde tamamlanmış olacaktır. Yine de tüketiciler teyit amacıyla başvuru yapılan tüketici hakem heyetini arayarak başvurunun kayıt olup olmadığının bilgisini alabilirler.

Ayrıca, başvurunuzun ne aşamada olduğunu merak ettiğinizde yine bu sisteme giriş yaparak sol tarafta bulunan menüde yer alan ‘’Yapılan başvurular’’ bölümünden mevcut işlemdeki başvurunuzun seyri hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz.

Tüketici Hakem Heyetine İnternetten Nasıl Başvurulur? sorusunu bu yazımızla aşamalara da yer vererek cevaplamaya çalıştık.

Kamu kurum ve kuruluşlarının işlemlerinin elektronik ortama aktarılmasının öneminin çok büyük olduğunu anladığımız bu günlerde, gereken durumlarda mümkün mertebe bu dijital kanalları kullanarak işlemlerimizi gerçekleştirmeye, kafa karışıklığı yaşadığımız durumlarda ise yine evden çıkmadan ilgili kurumların iletişim numaraları üzerinden bilgi alabileceğimizi unutmayalım.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad