Ek Garanti Nedir? Gerekli Midir?

vestel arçelik ek garanti ücretleri
Ek Garanti Gerekli Mi?

Beyaz eşya ürünleri başta olmak üzere satın aldığımız teknolojik ürünlerde satıcılar ya da ürün kurulumuna gelen teknik servis personelleri bizlere şu soruyu sorar:

Ek garanti almak ister misiniz?

Ek garanti Arçelik, Beko, Bosch, Vestel gibi başı çeken firmalar tarafından ek bir hizmet olarak kullanıcılara sunuluyor.

Garanti belgesi esaslarına bakıldığında satın alınan beyaz eşya, bilgisayar, televizyon, kombi gibi ürünlerin 2 yıl kanuni garanti süresi ve 5 ila 10 yıl arasında da kullanım ömrü süreleri bulunmakta.

Alınan cihazların kullanım ömürleri boyunca hatta daha da uzun süreyle sorunsuz çalışmasını bekliyoruz. Ancak bu pek mümkün değil.

Günümüzde planlı eskitme denen uygulama ile üretilen ürünlerin kullanım ömürleri içerisinde arıza vermesi, eski gücünü ve işlevselliğini kaybetmesi bilinen bir gerçek. Bu gerçekliğe bir önlem olarak ek garanti hizmeti tüketicilerin maddi zarara uğramasını engelleyebilir gibi görünüyor.

 
 

Ek Garanti (Güvence) Nedir?

Ek garanti, cihaza ait yasal garanti süresi bittikten sonra devreye giren cihazın ömrünü devam ettirebilmesi için ücret karşılığında verilen yetkili teknik destek hizmetidir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da bu konu ihtiyari garanti başlığı altında düzenlenmiştir. İhtiyari garanti, tüketicinin yasal hakları saklı kalmak kaydıyla mal veya hizmetle ilgili; değişim, onarım, bakım, bedel iadesi ve benzeri hususlarda satıcı, sağlayıcı, üretici veya ithalatçı tarafından verilen ilave taahhüdü ifade etmektedir.

Ek Garanti Hangi Durumları Kapsar?

Ek garanti kapsayıcılık anlamında firmadan firmaya değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak kapsadığı başlıkları şöyle belirtebiliriz:

  • Üretimden kaynaklı arızalar,
  • Elektrik ve mekanik kaynaklı arızalar,
  • Ani voltaj dalgalanmalarından kaynaklı arızalar,
  • Normal kullanım, aşınma ve yıpranma nedeniyle arızalar,
  • Isı, Toz, Nem gibi çevresel faktörlerden kaynaklı arızalar.
Ani voltaj dalgalanmaları nedeniyle eşyalarda meydana gelen maddi zararların tazmini için atılması gereken adımlar hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.

Ek Garanti İle Neler Yapılması Taahhüt Edilir?

Normal garantinin bitimi ile başlayan ek garanti yine firmaya göre değişiklik göstermekle birlikte, geçerli olduğu süre boyunca ürünün, gerek malzeme ve işçilik, gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde onarım işlemleri; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin orijinal yedek parçalar ile gerçekleştirilir.

Ayrıca, her yıl 1 kez olmak üzere yerinde ücretsiz periyodik bakım hakkı tanıyan ek garanti paketleri de sunulmaktadır. Bu hakkın özellikle kombi türü cihazlar için son derece faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Ek Garanti Ne Kadar Süre İle Yapılır?

2 yıllık yasal garanti süresi üzerine +1 yıl, +4 yıl, +7 yıl gibi uzun süreli ek garanti sözleşmeleri yapılabilmektedir. Bu süreler ürünün türüne göre de değişiklik göstermektedir. Örneğin buzdolabı ek garanti süresi +4 yıl olabiliyorken televizyon için +2 yıl ilave süre verilmektedir.

 
 

Garanti Uzatmak Mantıklı Mı?

İçinde bulunduğumuz dönemde yükselen maliyetler yedek parça fiyatlarını de doğrudan etkilediği için ek garanti hizmeti ile gereksinim duyulan yedek parçaları daha uygun fiyatlara ve ücretsiz montajlama farkıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Özellikle uzun süreli kullanım için alınan beyaz eşya ve kombi gibi cihazlarda garanti uzatmak mantıklı bir karar olabilir. Örneğin kış döneminde kombinin arıza verdiğini düşündüğünüzde ek garanti kapsamında olması ücretsiz onarılması ihtimalini de doğurduğundan kombi garantisi uzatmak mantıklı mı sorusuna evet mantıklı cevabını 

Ek Garanti Satışı Hangi Firmalar Tarafından Gerçekleştiriliyor?

Piyasada başı çeken belirli beyaz eşya markalarının ek garanti için belirledikleri fiyatlara yazımızda yer veriyoruz. Söz konusu ücretler ek garantinin yapıldığı tarih ile ürün türüne göre değişiklik göstermektedir.

Vestel ek garanti ücreti en düşük 99 TL iken en yüksek 1549 TL olarak belirlenmiş durumda. Detaylı liste için tıklayınız.

Arçelik ve Beko ek garanti ücretleri en düşük 129 TL iken en yüksek 1099 TL tutarındadır. Arçelik ek garanti hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. Beko ek garanti hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Peki sizce ek garanti yaptırmak gerekli mi, değil mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad