Numara Taşıma Nedir, Numara Taşıma Nasıl Yapılır, Numara Taşıma Süresi, Numara Taşıma Ücretli Mi?

Numara taşıma nedir, nasıl yapılır? Numara taşıma sorgulama yöntemi nedir? Numara taşıdıktan sonra tekrar taşıma süresi var mıdır? Numara taşıma ücretli mi? Numara taşıma kaç gün sürer?
Numara Taşıma İşlemine İlişkin Merak Edilenler

Turkcell numara taşıma, Vodafone numara taşıma, Türk Telekom numara taşıma konu başlıkları hat taşıma kararı verenler için olmazsa olmaz sorgulardır.

Yukarıdaki temel sorgulara ilaveten numara taşıma diğer bilinen adıyla hat taşıma işleminin diğer detayları da merak ediliyor.

Numara taşıma nedir, nasıl yapılır? Numara taşıma sorgulama yöntemi nedir? Numara taşıdıktan sonra tekrar taşıma süresi var mıdır? Numara taşıma ücretli mi? Numara taşıma kaç gün sürer? gibi sorular gsm aboneleri tarafından ''numara taşıma'' hakkında merak edilen konu başlıklarını oluşturmaktadır.

Cep telefonu gündelik hayatın en önemli aracı haline gelmiş durumda. Her gün sonu gelmeyen yepyeni modellerle kullanıcılara sunulan cep telefonları gelişimine hız kesmeden devam ediyor.

İletişim ihtiyacını karşılamada olmazsa olmazlardan biri olan cep telefonları gelişimine hız kesmeden devam ederken iletişim eyleminin bir diğer ayağı olan GSM operatörleri çekim güçleri sallantılı bir grafik sergiliyor. 

Aboneler tarafından, ''hattım çekmiyor, Türk Telekom, Vodafone, Turkcell hattım çekmiyor ne yapmalıyım?'' gibi söylemler dile getirilebiliyor. Bu memnuniyetsizliklere bir anlamda pratik bir çare olması açısından uygulamaya geçirilen ''Hat Taşıma'' işleminin detaylarını sizlerle paylaşmak ve merak edilen hususlara cevaplar sunmak istiyoruz.

Hizmet aldığı operatörün kalitesini beğenmeyen ve bundan dert yanan veya uygun fiyat hesabı yapan kullanıcılar piyasadaki diğer firmaları incelemekte ve verdikleri hizmetlerin kalitesine göre de bir seçim yapmaktadır. Bu seçimin hayata geçirilmesi için ise numara hat taşıma işlemine başvuru yapmak gerekiyor.

 

Numara Taşıma Nedir?

Numara taşıma, abonenin numarasını değiştirmeden hizmet aldığı mevcut işletmeciyi değiştirebilmesi olarak tanımlanmaktadır. Numara taşınabilirliği uygulaması ile abone, numarasını değiştirmeden istediği işletmeciden hizmet alabilme hakkına sahip durumdadır.

Numara Taşıma Uygulaması Ne Zaman Hayata Geçmiştir?

Numara taşıma uygulaması, 2007 yılında 26421 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği ile resmiyet kazanmıştır.

Uygulamanın fiili olarak başlaması için gerekli olan Merkezi Referans Veri Tabanı (MRVT) olarak adlandırılan söz konusu sistemin kurulumunun 9 Mayıs 2008 tarihi itibariyle tamamlanması ile işletmecilerin, geçiş süreci için verilen süre zarfında sisteme entegre olması sonucunda 9 Kasım 2008’de mobil numara (hat) taşınabilirliği ülkemizde uygulamaya geçmiştir.

Numara Taşıma Nasıl Yapılıyor?

Abonesi olduğunuz Gsm numarasını başka bir operatör firmaya nakletmeye karar verdiyseniz, bu işlem için girişimde bulunmanız gerekmektedir. Taşıma yapmaya karar verdiğiniz firmanın herhangi bir yetkili şubesine giderek numara taşıma başvurusu konusunda talep oluşturması gerekmektedir.

Bu eski usul yöntemin yanı sıra müşteri memnuniyetine önem veren ve bu işlerle zaman kaybına uğramasını istemeyen kimi firmalar da dijital ortamlarda numara taşıma başvurusu alarak aboneye yeni hattını istediği tarihte kurye yoluyla teslim etmektedir.

Numara Taşıma İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Numara taşıma için bir takım bilgi ve belgeler istenmektedir. Belge istenmesinin amacı hat sahibi olmanızı ispatlamanın yanında üçüncü kişiler tarafından numaranızın ele geçirilmesini engellemektir.

Numara taşıma hizmeti için başvuru sahibinden kimlik, ehliyet vb. gibi resmi belgeler ile yeni taşıma yapacağınız firmaya ait sözleşme metnine imza atılması gerekmektedir. Bu işlem esnasında da size numara taşıma kampanyaları kapsamında sunulabilen uygun paketlerden birini seçerek bayii yetkilisine iletebilirsiniz. Ayrıca eski aboneliğinize ait bir fatura örneğinin de yanınızda bulunması yararlı olabilir.

Gerekli belgeler detayından sonra numara taşıma ücretli mi değil mi sorusunun cevabını verelim.

Numara Taşıma Ücretli Mi?

Yönetmelikte numara taşıma işlemi ücretsiz yapılır şeklinde bir ibare yer almamakla birlikte uygulamada numara taşıma kampanyaları çerçevesinde operatörler yeni müşteri kazandıkları için numara taşıma işleminden herhangi bir ücret almamaktadır.
 

Numara (Hat) Taşıma Kaç Gün Sürüyor?

Numara taşıma için bayiye gittik, belgeleri ibraz edip sözleşmeye imzamızı da attık. Peki bunlardan sonra akla gelen bir soru oluyor. ''Numara taşıma kaç gün içinde gerçekleşir?''

Hat taşıma işlemlerinin tamamlanması, mevcut operatörünüzle bağlantılı onay süreçlerine istinaden 4 gün kadar sürebilmektedir. Hattınız kullanıma açıldığında yeni firmanız tarafından SMS ile bilgilendirilme yapılmaktadır.

E-devlet üzerinden hizmete açılan Numara Taşıma Sorgulama ile de mevcut taşıma işleminin seyri hakkında bilgi edinilebilmektedir.

Numara taşıma işleminin başarılı olarak gerçekleşmesini anlamanın bir diğer yolu da halihazırda kullandığınız aboneliğin kapanması ve şebekenin çekmemesidir. Eğer telefonunuz arama yapmıyor ise numara taşımanın gerçekleştiğini ve artık yeni sim kartınızı telefona takmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

Numara Taşıdıktan Sonra Tekrar Taşıma Süresi Var Mıdır?

Merak edilen bir başka husus da numara taşıma işlemi yapıldıktan sonra tekrar taşıma işlemi için beklenmesi gereken bir süre olup olmadığıdır. Yönetmelikte bu konuya yer verilmiştir. 

Yönetmelik düzenlemesine göre, taşınan numaranın tekrar taşınması talebi olması halinde taşıma süreci aynen uygulanır. Yani 90 gün gibi bir numara taşıma bekleme süresi olmayıp yaklaşık 4 gün içinde tekrar numara taşıma mümkündür. 

90 gün dolmadan hat taşıma mümkündür ve ceza durumu söz konusu değildir. Ancak firmaların kampanya prosedürleri dikkate alındığında 90 gün dolmadan hat taşıma durumunda numara taşıma kampanyalarından fayda sağlanmayabilmektedir.

Numara Taşıma İptali Nasıl Yapılır?

Abone, taşıma zamanının diğer ilgili işletmecilere duyurulmasından önce olmak kaydıyla, alıcı işletmeciye başvurarak numara taşıma talebinden vazgeçebilir. Bu durumda alıcı işletmeci abonenin numarasını taşımaktan vazgeçtiğini taşıma zamanının diğer ilgili işletmecilere duyurulmasından önce olacak şekilde verici işletmeciye bildirerek taşıma sürecinin sonlanmasını sağlar.

Numara taşıma talebinin iptalini sağlamak için ilgili bayiye yazılı dilekçe verilmeli yada firmanın müşteri hizmetleri aranarak iptal kaydı oluşturulmalıdır.

 

Numara Taşımaya Abonelerin İlgisi Nasıl?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu hazırlanan "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu"nu göre, ülkede 86,9 milyon mobil telefon abonesi bulunuyor.

Fiili uygulamasına 2009 yılında geçilen numara taşıma işlemine ilgi geçmişten bugüne sürekli olarak artmış durumda.

Numara taşıma işlemine ait güncel sayısal verileri resmi sitesinde paylaşan BTK, an itibarıyla 158 milyon 037 bin 466'e cep telefonu numarasının taşıma işlemine tabi olduğunu açıkladı.

Numara Taşıma Neden Tercih Ediliyor?

Numara taşıma işlemi aboneler için bir bakıma özgürlük anlamına geliyor. Çekim gücünden verim alamadığı bir abonelik ilişkisini kimse sürdürmek istemez. Bu nedenle numara taşıma işleminin daha çok ''sağlıklı hizmet alma'' gerekçesiyle tercih edildiğini söylemek yanlış bir yorum olmayacaktır.

Hizmet kalitesinin yanı sıra bir başka etkili faktör de firmaların birbirinden farklı olarak uyguladıkları fiyat politikaları ile kampanya yelpazeleridir. Aboneler tatmin eden hizmeti ve yeterli gelen bir abonelik sözleşmesini uygun fiyata alabilmek için numara taşıma uygulamasını tercih edebilmektedir.

Piyasanın önde gelen firmaları olan Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom numara taşıma kampanyaları ile son dönemde abone kazanmak stratejisi üzerine yoğunlaşmış durumdalar. Taşıma ile gelen abonelere normalden daha indirimli paket fiyatları yapılan kampanyaların en göze çarpanları olarak karşımıza çıkıyor.
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad