Birinci El Konut (Ev) Nedir?

Birinci El Konut (Ev) ne demek
Birinci El Konut Finansman Paketi

Birinci el satın almalar, birinci el konut nedir sorusu açıklanan konut kredisi paketleri sonrasında vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konut sahibi olmak isteyenler için müjde niteliğinde olan kredi paketleri açıklandı. Söz konusu paketler 3 farklı şekilde kullanıma sunulacak.

Açıklanan 3 kredi paketi de kendi içinde çeşitli şartlara sahip. Bu paketler arasında olan 0.99 faiz oranlı ''İlk Evim Konut Finansmanı'' isimli kredi çeşidi ise konut sahibi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği paket türü. Paket içeriği olarak ilk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanacağı belirtiliyor.

Kamu bankaları tarafından konut finansman paketlerinin vatandaşlara sunumu başladı. Peki, bu paketin ilk defa konut sahibi olma şartına ilaveten ilk el satın alma terimi neyi ifade ediyor.

 

Birinci El Satın Alma Nedir?

Bilindiği gibi konutların inşası hazırlanan projelere göre yasalara uygun süreçlerden sonra müteahhit firmalar tarafından yapılarak son kullanıcı olan vatandaşların hizmetine sunuluyor. Bununla birlikte toprak sahibi olan yani konut yapımına uygun arsası olan bireysel vatandaşlar da bu alanlara konut inşasını kendi çabalarıyla gerçekleştirebiliyor.

Birinci el satın alma konusunda kafa karışıklığı da burada ortaya çıkıyor. Müteahhit veya bireysel olarak bir kişinin yaptığı her iki konut da birinci el satın alıma uygun mudur? Tersten yorum yaparak bu sorunun cevabına varabiliriz. Burada birinci el satımın tam tersi olan ikinci el satış kavramına yoğunlaşalım.

İkinci el, ilk kullanıcısının belirli bir süre himayesinde olan bir ürünü bir başkasına satması veya devretmesi sonucunda söz konusu ürüne verilen isimdir. İkinci elde, ürün ortaya çıktıktan sonra bir defa el değiştirmiş durumdadır.

 

Bireysel Yapılan Konutlar İlk El Satın Almaya Uygun Mu?

Konutta birinci el satın alma teriminin anlamı ise, konutun ilk sahibi tarafından bir başkasına satılmasıdır. Bireysel vatandaş tarafından yapılan kat irtifakına/kat mülkiyetine sahip bir konutun satışa çıkarılması da birinci el satıma uygun olacaktır.

İnşa edilen konutların yapımına dair tüm evrak ve kayıtlar resmi olarak en başından beri tutulduğu için herhangi bir satış geçirmiş mi, ilk defa mı satılacak, ilk sahibi mi satıyor gibi soruların cevapları bu kayıtların ilgililer veya banka eksperleri tarafından incelenmesi sonucunda ortaya çıkarılabilecektir. Bankalar veya finansman sağlayan diğer kuruluşlar gerekli incelemelerin ardından konutun krediye uygun olup olmadığını ortaya çıkarabilecektir.
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad