Araba Her Gün Çalıştırılmalı Mı? Araba 1 Ay Çalışmazsa Ne Olur?

Araba Her Gün Çalıştırılmalı Mı? Araba 1 Ay Çalışmazsa Ne Olur?
Araba Her Gün Çalıştırılmalı Mı?

Araba sahibi olmak günümüzde oldukça zorlaşmış durumda. Her gün yükselen fiyatlar araba alma hayalini, gerçekten bir hayale dönüştürüyor. Yine de imkanlar zorlanarak bir araba sahibi olundu diyelim. Araba sahibi olduktan sonra da arabanın sorun çıkarmaması için dikkat edilmesi gereken konu başlıklarına bakılarak bilgi sahibi olunuyor. Bu yazımızda ''araba her gün çalıştırılmalı mı, kullanılmalı mı, yatan araba zararları nelerdir'' sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Akaryakıt fiyatlarına neredeyse aynı gün içerisinde artık peş peşe zamlar geldiğini görüyoruz. Hal böyle olunca da araç sahipleri yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla ''arabayı her gün kullanmasak ne olur ki'' sorusunu kendilerine sormaya başladı.

 
 

Araba Her Gün Kullanılmalı Mı?

Bir otomobil, ortalama olarak 30.000 parçanın bir araya gelmesi ile meydana gelmektedir. Bu kadar fazla sayıda parçanın belli bir süre hareketsiz kalması insanlarda sorun çıkabilir mi düşüncesini doğurmakta.

30 bin civarında parçadan oluşuyor olsa da bir arabanın her gün kullanılması gerekli değildir. Ancak bu, arabanın uzun süreler hareketsiz kalması bir zarar doğurmaz anlamına gelmemektedir.

Uzun süre kapıda yatan araba zararları bilinmelidir.

Yatan Araba Zararları

Uzun süredir çalışmayan bir arabanın zararlı şekilde etkileyeceği ilk parça aküdür. Akü için aracın elektrik kaynağıdır diyebiliriz. Akü, araç hareket etmediği zaman diliminde yüklü gücünü kaybederek boşalır. Uzmanlar, akünün bitmesini önlemek için haftada bir kez arabanın çalıştırılmasını öneriyor.

Arabanın rölantide çalıştırılması hiç kullanılmamasından daha iyi olsa da, aslında birkaç kez arabayı sürmek, akünün kendi kendini şarj etmesini sağlamanın en iyi yoludur.

Arabayı çalıştırmak ve motoru düzenli olarak çalıştırmak, sorunsuz bir şekilde tekrar yola çıkmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle, "arabanızı ne sıklıkla çalıştırmalısınız" sorusunun cevabı oldukça basittir: bunu haftada en az bir kez yapmalısınız. Haftada birkaç kez en az 15 dakika araba kullanmak, işlerin yolunda gitmesine yardımcı olabilir ve yakın gelecekte sorunlarla karşılaşmayı önleyebilir.

Uzun süre hareketsiz kalan araçların lastiklere de zararı vardır. Hareketsizlikten kaynaklı olarak lastiklerde deforme/çürüme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.

 
 

Uzun süreyle kullanılmayan arabaların disk frenlerinde yüzey pası oluşabilir. Bu paslı yüzey, aracı kullanırken frene basılması sonucu meydana gelen sürtünmeyle kaybolmaktadır. Ancak araç uzun süre el freni çekili olarak park halinde kalırsa oluşan bu pas yüzeyi, balataların diske veya pabuçların kampanaya kaynamasına neden olarak fren sistemine zarar verebilir.

Arabanızı uzun süre kullanılmadan bıraktığınızda, içinde bulunan sıvılar (motor yağı, şanzıman yağı vb.) sistemlerinde yeterince sık dolaşamaz. Bu durum, sıvıların pıhtılaşmasına veya bayatlamasına neden olarak hasara veya etkinliğin düşmesine neden olabilir.

Sonuç olarak, araba her gün çalıştırmak gerekli olmasa da en az haftada 1 kez rölantide veya sürüş yapılarak çalıştırılması aracın parça sağlığını haliyle de ömrünü olumlu yönde etkileyecektir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad