Yetkisiz Müdahale Ne Demek? Tüketici Hakem Heyeti Süreci Nasıl?

Cep telefonu yetkisiz müdahale ne demek
Yetkisiz Müdahale Ne Demek?

Cep telefonunda yetkisiz müdahale ne demek biliyor muyuz? Cep telefonlarının çok sayıda kolaylığı bizlere sağladığı bilinen bir gerçek. Alışveriş yapma, fatura ödeme, görüntülü konuşmalar gerçekleştirme bu akıllı cihazların gerçekleştirdiği çok sayıdaki pratik işlemlerden yalnızca bir kaçı. Bu teknolojinin son harikası ürünler gündelik hayatta birçok sorunu çözse de kendisi arızalandığında tüketicilerin karşısına ''yetkisiz müdahale'' gibi can sıkan bir sorunu çıkarıyor.

Peki, yetkisiz müdahale nedir, yetkisiz değişiklikler saptandı açıklaması ne ifade ediyor? Cep telefonları da diğer tüm ürünler gibi zaman içerisinde arızaların meydana geldiği cihazlardır. Zaman içerisinde dediğimize bakmayın kimi telefonlar alındığı ilk gün arıza veriyor ve artık sorunun çözümü için teknik servis süreci başlıyor.
 
Kullanım ömrü süresi boyunca (ki bu süre cep telefonları için 5 yıldır) cep telefonu için yetkili teknik servislerin hizmet sunması ana kuraldır. Yetkisiz müdahale konusundan önce kullanım ömrü süresi ile garanti süresi arasındaki farka değinelim.

Kullanım Ömrü Süresi İle Garanti Süresi Arasındaki Fark

Garanti süresi, en az 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu 2 yıllık süre boyunca cep telefonunda kullanıcı hatası dışında bir arıza meydana gelmesi durumunda yetkili servis tarafından herhangi bir ücret (parça ücreti, işçilik ücreti vb.) talep edilmeden sorun giderilir. Arıza çözülemediği takdirde bedel iadesi ile ürün değişimi gibi seçimlik haklardan herhangi birini tüketicinin tercih etme yolu açılır. Yani garanti süresi, 6502 sayılı Kanun’da düzenlenen ücretsiz işlem veya seçimlik hakların kullanılması için süre aralığını ifade eder.

Kullanım ömrü ise, garanti süresini de içine alan daha uzun bir zaman aralığını belirtmek için kullanılır. Beyaz eşya grubu için 10 yıl olan bu süre, cep telefonlarında 5 yıl olarak belirlenmiştir. Kullanım ömrü süresince, yetkili teknik servis ''ben bu ürüne bakmam'' diyemez. Bu sürenin sonuna kadar gerekli desteği sağlamakla ve imkanlar dahilinde yedek parça tedarikini de yerine getirmekle yükümlüdür.

2 yıl olan garanti süresi bittikten sonra artık üretici, ithalatçı için bedel iadesi, ürün değişimi, ücretsiz onarım gibi seçimlik hakların yerine getirilmesi sorumluluğu ise kalkar. Ancak kullanım ömrü devam ettiği için ücretli olarak teknik servis desteği hizmeti sunulmasına devam edilmek zorundadır.

Şimdi yetkisiz müdahale konusuna eğilelim.
 

Yetkisiz Müdahale Nedir?

Elektronik bir cihaz, az para verme isteği veya farklı nedenlerden dolayı piyasada bulunan yetkisiz servislerce veya doğrudan kullanıcılar tarafından açılarak tamir edilmeye çalışıldığında garanti hakkı kapsamı dışına çıkmaktadır. Bu durum yetkisiz müdahale olarak tanımlanmaktadır.

Cihazın garanti dışında kaldığı durumlarda dâhil olmak üzere tamiri konusunda uzman kişilerin yetkili serviste bulunduğu unutulmamalıdır. Elektronik bir cihaz tamir edilirken sahip olduğu sistemin ve çalışma kuralının bilinmesi şarttır. Ayrıca, her elektronik cihazın özelliğine bağlı olarak her ortamda tamir edilmesi de mümkün değildir. Yeni nesil elektronik cihazlar, sıcaklık, nem, toz vb. gibi çevresel etkenlerden kolayca etkilenebilmektedir. Üretim teknolojilerine ve cihazların özelliklerine göre de daha yüksek teknolojili onarım araçları gerekmektedir. Yeterli onarım ortamları ve ekipmanları da ancak yetkili servislerin bünyesinde bulunmaktadır.

İşte yukarıda çerçevesini çizdiğimiz çerçevenin dışına çıkarak cep telefonu üzerinde işlem yapılması yetkisiz müdahaleyi doğurmaktadır. Ancak her arızanın sebebi yetkisiz müdahale olamaz.

Yetkisiz müdahale, cep telefonu kullanıcılarının zihnine Apple, İphone yetkili servisleri tarafından sokuldu desek yanlış olmayacaktır. Arızalı diye gönderilen cep telefonları için yetkisiz müdahale yani başkaları tarafından cihazda servis işlemi yapılmış gerekçesiyle olumsuz dönüşler yapılmaktadır.

Hayatın olağan akışına ve ortalama tüketici tanımına göre, kimse yeni aldığı ve garanti hakkı devam eden ürünü yetkisi olmayan tamircilere emanet etmez. Üstelik yeni alınan birkaç günlük cep telefonları için de yetkisiz müdahale gerekçesiyle red cevapları verilmektedir.
 

Yetkisiz Müdahale Kararına Karşı Yapılması Gereken Nedir?

Tüketici, üründe yetkisiz müdahale olmadığından kesin olarak emin ise Apple servisleri ''yetkisiz müdahale var'' kararıyla aslında o ürünün satılmadan önce ayıplı olduğunu bir nevi ilan etmektedir. Bu durumda bilinçli bir tüketicinin üzerine düşen hakkını yasal zeminde kuralına göre aramaktır.

Yetkisiz müdahale olduğu gerekçesiyle yüksek tutarlı onarım ücretleri isteyen servislere karşı tüketiciler yasal hak arama yollarını kullanabilmektedir. Cihazın en başından beri ayıplı olduğu iddiasıyla yetkisiz müdahale Tüketici Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemesine başvuru konusu yapabilmektedir.

Cep telefonunda yetkisiz müdahale gerekçesiyle mağduriyet yaşıyorsanız E-devlet üzerinden tüketici hakem heyetine başvuru yöntemi ile kolayca hakkınızı arayabilirsiniz.

Yazımızda cep telefonu özelinde belirtmiş olsak da mobilya, beyaz eşya, diğer elektronik ürünler için de yetkisiz müdahale sorunu gündeme gelebilir. Konu hakkında detayları bilmek son derece önemlidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad