Hayati Uyari Bildirim Sistemi Nedir? AFAD Hayati Uyarı Bildirimi Nasıl Açılır?

Hayati Uyarı Bildirim Sistemi Nedir?
AFAD Hayati Uyarı Bildirim Mesajı

Cep telefonu kullanıcıları AFAD hayati uyarı bildirimi ile adeta şok yaşadı. Bir anda cep telefonları ekranlarına bir siren sesi eşliğinde gelen uyarı kullanıcılar tarafından bir anlık da olsa ''savaş çıktı'' söylemlerine dahi neden oldu.

Beklenmedik anda cep telefonlarında beliren hayati uyarı bildirimi haliyle merakları da üzerinde topladı. Bu merakın bir sonucu olarak da ''hayati uyarı bildirim sistemi nedir, hayati uyarı bildirimi AFAD ilişkisi, hayati uyarı bildirimi neden bana gelmedi'' gibi konu başlıkları gündeme geldi. Bu yazımızda hayati uyarı bildirim sistemi hakkında merak edilenleri cevaplıyoruz.

 
 

Hayati Uyarı Bildirim Sistemi Nedir?

Hayati uyarı bildirim sistemi, doğal afet, savaş, istila, seferberlik gibi olağanüstü durumlarda cep telefonu kullanan bireyleri erkenden uyararak gerek kendileri gerekse aile üyeleri için gerekli önlemleri almasını sağlayan sisteme verilen isimdir.

Hayati Uyarı Bildirim Sistemi 12 Haziran 2022 Mesaj İçeriği Nedir?

Vatandaşların cep telefonlarına gönderilen mesajda, "Ülkemizde devam eden meteorolojik şartlar nedeniyle karşılaştığımız taşkın, sel, heyelan gibi acil durumlarda tek numara 112 Acil Çağrı Merkezini arayınız." ifadelerine yer verildi.

Yetkililer tarafından gönderilen söz konusu mesaj ile başta Ankara'da büyük bir sel felaketine yol açarak can kaybına neden olan doğa olaylarına karşı insanların dikkatini çekme ve bir farkındalık oluşturma amacı güdüldüğü düşünülüyor.

Hayati Uyarı Bildirim Sistemi AFAD İlişkisi Nedir?

AFAD, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın kısaltmasıdır. AFAD'ın görev ve sorumlulukları arasında ''sel, yangın ve deprem felaketlerinde can ve mal kaybını en aza indirecek önlemler almak' bulunuyor. Bu tanımlanan görevin bir gereği olarak da AFAD hayati uyarı bildirim sistemi ile insanları tehlikelere karşı önceden uyarma amacıyla hareket etmiştir.

 
 

Hayati Uyarı Bildirimi Her Telefona Gönderildi Mi?

Beklenmedik anda gelen siren sesi nedeniyle panik haline kapılanlar olsa da AFAD uyarısından hiç haberi olmayan insanlar da bulunuyor. Bu da bize gösteriyor ki afad hayati uyarı bildirimi her kullanıcıya gönderilmemiş. Bir çok kullanıcı da ''Neden bana AFAD hayati uyarı bildirimi gelmedi, hiç bir şeyden haberim yok'' şeklinde beyanlarda bulundu.

Durum telefon modelinin İphone ve Android tabanlı olmasına göre de değişkenlik gösteriyor.

Hayati Uyarı Bildirimi seçeneği, iPhone telefonlarda varsayılan tercih olarak açık şekilde geliyor. Bu tip bir bildirim alındığında ise 12 Haziran 2022 tarihinde olduğu gibi yüksek bir siren sesi ile ikaz sistemi devreye giriyor. Tekrar etmek gerekirse, İphone model cihazlarda bu özellik fabrika çıkışında açık geldiği için hemen devreye girebiliyor.

Android tabanlı telefonlarda ise durum farklı. Android telefonlarda hayati uyarı bildirim sistemi varsayılan olarak sunulmuyor. Bu nedenle çoğu Android kullanıcısı bu AFAD hayati durum uyarısından bihaber durumda. Android telefonlarda hayati uyarı bildirim sisteminin açma işlemini yaparak hizmeti aktif etmek gerekiyor.

AFAD Hayati Uyarı Bildirimi Nasıl Açılır?

Android telefonuma hayati uyarı bildirimi gelmedi diyenler için bir çözüm bulunuyor. Telefonunuzun ''Ayarlar'' uygulamasını açın.

Güvenlik ve acil durum > Acil Durum Uyarıları seçeceğine dokunun.

Ayarlar arasında olan ''Ekstrem tehditleri göster, Şiddetli tehditleri göster, Amber uyarıları göster'' seçeneklerini isterseniz birini isterseniz tamamını aktif edebilirsiniz. 

Uyarı tercihlerinizi de ''Açık'' olarak güncellemelisiniz. Aksi halde sistem devreye girmez. Burada uyarının sıklığını ''Bir kez, 2 dakikada bir, 15 dakikada bir'' şeklinde belirleyebilirsiniz.

AFAD Hayati Uyarı Bildirimi Nasıl Kapatılır?

Telefonlara gelen siren sesi bir çok kişiyi de rahatsız etmiş durumda. Bu nedenle bu sistemin nasıl kapatıldığını merak edenler de bulunuyor. AFAD hayati uyarı bildirim sistemini kapatmak, açma işlemi de kadar oldukça kolay.

Android için yukarıdaki açma işlemi takip edilerek uyarı tercihlerini ''kapalı'' konuma getirmek uyarı bildirimini kapatmak için yeterli.

İphone telefonlarda ise uyarı sistemini kapatmak için ''Ayarlar - bildirimler - hükümet uyarıları'' seçenekleri seçilerek hayati uyarı bildirim özelliği devre dışı bırakılabiliyor.

AFAD Hayati Uyarı Bildirimi Sesi Nasıl?

İnsanlarda paniğe yol açan AFAD hayati uyarı bildirim sesini aşağıdaki videodan dinleyebilirsiniz.

Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad