-Reklam-
İnternet Alışverişi Cayma Hakkı Nedir?
Cayma Hakkı Kaç Gün İçinde Kullanılır?
İnternet Alışverişi Cayma Hakkı Süresi Ne Zaman Başlar?
İnternet Alışverişinden Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?
Yukarıdaki görselde, sistem üzerinden iade talebi imkânı sağlanması, anlaşmalı kargo firması ile ücretsiz gönderim imkânının sağlanması ve bu işleme dair bilgilendirmenin hem sistem üzerinden hem de kalıcı veri saklayıcı olan e-posta yoluyla sağlanması örneğini görmekteyiz.
Sözleşmeyi tüketici sona erdirmek istediği için cayma hakkının kullanımına ilişkin ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.
-Reklam-
İnternet Alışverişinde Cayma Hakkı Kullanıldığında Satıcının Yükümlülükleri
Satıcı, tüketicinin cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on dört gün içinde, varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dâhil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.
İnternet Alışverişinde Cayma Hakkı Kullanıldığında Tüketici Hakları Açısından Para İadesi Süresi
Satıcı, tüm geri ödemeleri, tüketicinin satın alırken kullandığı ödeme aracına uygun bir şekilde ve tüketiciye herhangi bir masraf veya yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır. Burada ufak bir ayrıntı var. Kredi kartı kullanılarak taksit seçeneği ile yapılan alışverişlerin geri ödemesi banka prosedürleri gereği yine taksitli şekilde yapılmaktadır.
İnternet alışverişinde cayma hakkının kullanımında, satıcının iade için belirttiği kargo firması aracılığıyla malın geri gönderilmesi halinde, tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Satıcının ön bilgilendirmede iade için herhangi bir kargo firması belirtmediği durumda ise, tüketiciden iade masrafına ilişkin herhangi bir bedel talep edilemez. İade için ön bilgilendirmede belirtilen kargo firmasının, tüketicinin bulunduğu yerde şubesinin olmaması durumunda satıcı, ilave hiçbir masraf talep etmeksizin iade edilmek istenen malın tüketiciden alınmasını sağlamakla yükümlüdür.
İnternet Alışverişinde Cayma Hakkı Kullanıldığında Tüketicinin Yükümlülükleri
Bu başlık ile aynı zamanda ''İnternetten alınan ürünün iadesi nasıl yapılır?'' sorusuna cevap vermiş olacağız.
Satıcı, malı kendisinin geri alacağına dair bir teklifte bulunmadıkça, tüketici cayma hakkını kullanmasından itibaren 10 gün içinde malı satıcıya geri göndermek zorundadır.
Tüketici, cayma süresi içinde malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı takdirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir. Örneğin, bir cep telefonuna ekran koruyucu cam takarak kullanmak iade için engel teşkil etmezken; ürün ekranının kullanıma bağlı çizilmiş olması iade için engel teşkil edecektir.
-Reklam-
İnternet Alışverişinde Cayma Hakkının Kullanımının Yan Sözleşmelere Etkisi
Tüketicinin, internet alışverişinden cayma hakkını kullanması durumunda yan sözleşmeler de kendiliğinden sona erer. Bu durumda tüketici, malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı haller dışında herhangi bir masraf, tazminat veya cezai şart ödemekle yükümlü değildir.
Yan sözleşmeden anlaşılması gereken, satıcı ya da üçüncü bir kişi tarafından sözleşme konusu mal ya da hizmete ilave olarak tüketiciye sağlanan mal veya hizmete ilişkin bir sözleşme olmasıdır. Örnekleyecek olursak, aldığımız cep telefonu için farklı bir tüzel kişiliği olan sigorta şirketinden kasko hizmeti alımı sözleşmesinin de ürün satışına dâhil edilmesi durumudur.
Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin cayma hakkını kullandığını yan sözleşmenin tarafı olan üçüncü kişiye derhal bildirmelidir. Böylece tüketici yükümlülük getiren yan sözleşmede ortadan kalkmış olacaktır.
İnternet alışverişlerinde para iadesi alamadığımda ne yapmalıyım? diye soran tüketiciler için alışverişi ispatlayan bilgi ve belgeler ile birlikte uyuşmazlık bedeline göre bağlı bulundukları tüketici hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine başvurma hakkı bulunmaktadır.
Cayma hakkını ele aldığımız bu yazımızda, söz konusu hakkın kullanımı ve kullanım yöntemleri ile satıcı üzerindeki etkileri üzerinde durarak önemli bilgiler vermeye çalıştık. Cayma hakkının tüketiciye, yaptığı alışverişi yasal süresi içerisinde sonlandırmak gibi bir güç verdiği aşikâr. Hakkın kullanımına dair ispat yükümlülüğü biz tüketicilerde olduğu için hak kullanımı esnasında yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınarak (tavsiye: yazılı şekilde yapılması ispat imkânı için faydalı olacaktır.) olası uyuşmazlık hallerinde ispatını sağlayabilmemiz yararımıza olacaktır.
Aklınıza şu sorular geliyor olabilir. Cayma hakkı, mesafeli satış yöntemi ile yapılan istisnasız her ürün veya hizmet alımında kullanılabilir mi? Cayma hakkı kullanılamayacak ürünler ya da hizmetler var mı? Bu soruların cevabı için aşağıda yer alan linke tıklayabilirsiniz.
➤İnternet Alışverişinde Cayma Hakkı Kullanılamayacak Ürünler İçin Tıklayın