Doa Ne Demek?

Doa Ne Demektir? Doa Ürün Nedir? Doa Kapsamı Nedir? Doa Kapsamında Değişim Nedir? Doa Ürün Kullanılır Mı? Doa Bekliyor Ne Demek?
Doa Ürün Nedir? Doa Ürün Alınır Mı?

Doa Ne Demek? Doa Ürün Nedir? Doa Kapsamı Nedir? Doa Kapsamında Değişim Nedir? Doa Ürün Kullanılır Mı? Doa Bekliyor Ne Demek? gibi merak edilen soruları teker teker cevaplayalım.

Günümüz dünyasının teknolojik cihaz ekosisteminde  ürün çeşitliliği her geçen gün artarak devam ediyor. Bu hızlı artış olumlu bir gelişme olarak görünse de kimi zaman can sıkıcı gelişmelere yol açabiliyor. Bu can sıkıcı gelişmelerden biri de ''Doa Ürün'' gerçeği olarak gün yüzüne çıkıyor.

Peki, hızlı teknolojik gelişmelerin olumsuz bir yanı olarak ''Doa'' kavramına yapılan atıf ne anlama geliyor?

Seri üretim sisteminin tüketicilere yaşattığı sorunlardan biri de kimi zaman üretim bandında ilerleyen bir cihazın diğerlerinden eksik işlem görmesi nedeniyle kusurlu hale gelmesidir. Bu eksiklik ise literatüre ''Doa'' terimini kazandırmıştır.

DOA Ne Demek?

DOA terimi ''Defective On Arrival'' kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bahsi geçen İngilizce söz öbeğini Türkçeye çevirdiğimizde ''Varışta Kusurlu'' gibi bir karşılık buluyor. Biz buna ''teslim anında hatalı'' da diyebiliriz.

DOA Ürün Nedir?

DOA Bilgisayar, Doa Cep Telefonu gibi şeyler duymuşuzdur. Başlıktaki sorunun birden çok cevabı bulunmaktadır.

Eğer bir ürün kutusundan çıkarılıp ilk kullanım sonucunda bozulmuş ise bu ürünün donanım ya da yazılım yönlerinden problemi olduğunu kabul edilmekte ve DOA ürün grubuna dahil olmaktadır.

Ayrıca ürünü teslim aldığınızda ambalajında herhangi bir hasar bulunmayıp da içeriği hasar almışsa o ürün de DOA ürün kapsamında işlem görecektir.

Yine sıfır ürün olarak satılan ancak üzerinde kılcal çizikler tespit edilen ürünler de DOA ürün sınıflandırmasına dahil edilebileceklerdir.

Arızalanan cihazın servis tarafından onarılıp uygun fiyatla piyasaya arz edilmesi de yine DOA ürün durumuna bir örnektir.

DOA Ürünlerde Nasıl Bir Süreç İzlenir?

Yeni satın alınan bir ürünün arızalı olduğu düşünülüyorsa ürüne ait fatura, garanti belgesi, aksesuarları ve var ise orijinal kutusuyla birlikte satışı gerçekleştiren firmaya müracaat edilerek DOA süreci başlatılır.

Sürecin devamında ise ürünü kullanıcıdan teslim alan satıcı firma ürün üzerinde ön incelemesini gerçekleştirerek fatura tarihi ve alakalı evraklar (fatura, garanti belgesi vb.) açısından DOA kapsamına girip girmediğini inceler.

Satıcı ürünün gerçekten üretimsel yönden arızalı olup olmadığını kontrol amacıyla ürünün yetkili teknik servise gönderimini gerçekleştirir.

DOA Raporu Nereden Alınır? 

Bu aşamada yetkili teknik servis yapacağı inceleme sonucunda eğer üretimsel bir hata tespit ederse artık o ürün için DOA Raporu düzenler ve bu raporu onaylar. Doa raporu, hak talep edebilmek için çok büyük bir öneme sahiptir.

DOA raporu, yetkili teknik servis tarafından cihazda üretimden kaynaklanan bir kusur ya da kullanıcıya atfedilemeyecek bir eksiklik olduğunu gösteren geçerli bir belgedir. 

DOA raporu ile kayıtlanan ürün tüketici açısından bu sonuçla beraber kullanabileceği seçimlik hakları ortaya çıkarmaktadır. 

DOA raporu sayesinde ürün sahibi bedel iadesi, ürün değişimi ya da ücretsiz onarım seçimlik haklarından herhangi birini kullanabilecektir.

Yasal açıdan önemli bir bilgiyi aşağıda sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 10 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında ''Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.'' hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm dikkate alındığında elimizdeki bir ürünün satın almadan itibaren ilk 6 ay içinde yaşattığı sorunlar nedeniyle DOA kapsamında ilgili firmaya başvurup inceleme talep etmek hakkımız bulunmaktadır.

DOA Ürünlerde Garanti Var Mıdır?

DOA kapsamında satın alınan ürünlerde satın alma tarihinden itibaren 2 yıl süreli garanti bulunmaktadır. Ayrıca cep telefonları ve tabletler için geçerli olan ve 1 yıl garanti süresi öngörülen yenilenmiş ürün konulu yazımız ilginizi çekebilir.

Doa Ürün Nasıl Anlaşılır?

Doa ürünü anlamak için ürüne ait teknik yönden bilgi ve birikim sahibi olmak büyük önem arz etmektedir. Ancak bu herkes için geçerli olabilecek bir yetkinlik değildir. O nedenle bir ürünün doa ürün mü değil mi olduğunu anlayabilmek için en önemli silah, o ürüne ait satış fiyatıdır. Emsallerinden aşağıda bir satış fiyatına sahip olması o ürünün DOA ürün olduğuna çok büyük bir işarettir.

Doa Ürün Alınır Mı?

Bu sorunun net bir cevabı kesinlikle bulunmamaktadır. Kişinin maddi imkanı, bir üründen beklentisi, riski göze alma kabiliyeti gibi etkenler DOA ürün alıp almama kararını vermede kullanıcıya yön verecektir.

Daha önce bu tip Doa ürünleri kullananlardan alınacak tecrübe bilgileri de önemli bir etkendir diyebiliriz. Teknoloji temalı forum sitelerinde bu soruya cevap veren çok sayıda kullanıcı yorumuna ulaşabilirsiniz.

Ayrıca satıcının ürün için yapılan işlemleri size açıklaması ve satış sonrası vereceği taahhütler de o ürünün satın alınmasında önemli yer tutmaktadır.

Doa Bekliyor Ne Demek? 

Bu soruya şöyle cevap verilebilir. Teknik servis ürünün doa kapsamında talebe göre bedel iadesi ya da değişim yapılmaya uygun olduğu kararını almış demektir. Teknik servis ve üretici firma arasındaki formalite süreçlerinden dolayı doa bekliyor ibaresi belirtilmektedir.

Tüketiciler açısından çok merak edilen ve ekonomik gerçeklerden ötürü tercih noktasında önemli bir yer tutan DOA Ürün kavramını ''DOA Ürün Nedir? DOA Ürünlerde Nasıl Bir Süreç İzlenir? DOA Ürünlerde Garanti Var Mıdır? Doa Ürün Nasıl Anlaşılır? Doa Ürün Alınır mı?'' gibi soru başlıkları özelinde açıklamaya çalıştık.

DOA ürün kullananlar hikayelerinizi yorum olarak takipçilerimizle paylaşabilirsiniz. 👇

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad