3D Secure Güvenli Ödeme Nedir?


3D SECURE VE SSL SERTİFİKASI

3D Secure Sistemi ve SSL Sertifikası Nedir?

3d güvenli ödeme nedir? 3d güvenli ödeme sistemi nedir? 3d ile ödeme nedir? 3d ödeme sistemi nedir? 3d secure ödeme nedir?

İnternetten güvenli alışveriş yapmak için yeni güvenlik önlemleri geliştiriliyor.  Bu yeni tedbirlerden biri de 3d ile ödeme yapmaktır.  Yazımızda internet alışverişinin güvenliğini bu tedbirlerle ile ilgili sorular sorarak ele alacağız. 

Soruların temelinde yatan şey ise internet sitelerinde paylaşılan kişisel bilgilerin ve banka hesap bilgilerinin güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığı çelişkisidir.

Gerçekten de internet üzerinden alışveriş yapma tercihinin yoğun bir oranda artmasıyla birlikte bu işlemlerde banka kartı ya da kredi kartının kullanılması da aynı şekilde artış göstermiştir. Sanal alışveriş tercihi ile tüketiciler konforlu bir şekilde ürün alma imkânına sahip olmalarının yanında işleyişin güvenilirliğine dair bir takım soru işaretleri de taşımaktadırlar.

Bu soru işaretlerini gidermek amacıyla oluşturularak alışveriş sitesi güvenliğini sağlama konusunda tüketicilere bilgi veren, uyaran bir takım uygulamalar bulunmaktadır. Yazımızda bu güvenlik sağlayıcı uygulamalardan olan ve her tüketicinin bilmesi gerektiğini düşündüğümüz ‘’3D Secure Sistemi’’ ve ‘’SSL Sertifikası Sistemini’’ anlatmaya çalışacağız.

3D Güvenli Ödeme Nedir?

3D Secure güvenlik sistemi, alışveriş esnasında üç boyutlu bir denklemin varlığını bizlere göstermektedir. Bu sistem ile alışverişin tarafları olan tüketici, banka ve firma üçlüsü arasında özel şifreleme tekniği sayesinde güvenlikli bilgi akışı gerçekleştirilmektedir. Sistemin sağladığı en büyük fayda, kart sahibi dışında bir başkasının alışveriş gerçekleştirmesinin engellemesidir.

Visa ve Mastercard tarafından hayata geçirilen bu sistem ile internetten alışveriş güvenli hale gelmektedir. Tüketici alışveriş yapmak istediği internet sitesinde 3D Secure ifadesinin var olduğunu gördüğünde söz konusu e-ticaret sitesinden güvenle alışveriş yapabilecektir.

3d alışveriş siteleri üzerinden sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

3D Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Çalışır?

Sistemin alışverişin tarafları olan tüketici, banka ve firma üçlüsü arasında özel şifreleme tekniği sayesinde güvenlikli bilgi akışı gerçekleştirdiğini ifade etmiştik. Güvenlikli bilgi akışı, sistemin çalışma prensibine işaret etmektedir.

3D Güvenli Ödeme Sistemi, alışveriş yapma kararı alan tüketicinin banka ya da kredi kartına tanımlanmış gsm numarasına güvenlik şifresi kısa mesajı göndererek gerekli alana bu şifreyi girmesiyle ödemenin firma tarafından tahsil edilmesi düzeninde çalışmaktadır. Gsm numarası kişiye özel olduğu için gelen şifre güvenli bir şekilde alışveriş amacıyla kullanılabilecektir.

3D Güvenli Ödeme Sistemi Güvenli Midir?

3D sistemi sayesinde kart fiziksel olarak üçüncü kişilerin eline geçse dahi güvenlik şifresi mesajı kart sahibinin müşterisi olduğu bankaya bildirdiği cep telefonu numarasına iletileceği için karttan herhangi bir çekim yapılamayacaktır. Yani güvenlik şifresini bilmeyen bilmesi de mümkün olmayan bir kişinin kart üzerinden harcama yapması mümkün değildir.

Ayrıca kısa mesaj ile gönderilen güvenlik şifresinin kullanılması için bir geri sayım sayacı da devreye girmektedir. Yani şifrenin alana doldurulması için 300 saniye gibi bir süre geri sayım olarak başlatılmaktadır. Sürenin sonunda şifre girilmemesi durumunda işlem iptal edilerek her şey sıfırlanmaktadır.

3d güvenliği ödeme olmayan siteler üzerinden alışveriş yapmak daha sonrasında tüketiciler için kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerce ele geçirilmesi gibi sorunları ortaya çıkarabilecektir.

Yazımızın bir diğer başlığını ise ‘’SSL Sertifikası’’ oluşturmaktadır.

SSL Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar?

SSL,  Secure Sockets Layer (Güvenli Yuva Katmanı)’ın kısaltmasıdır. SSL sertifikaları, insanların web sitesi ile paylaştıkları bilgileri korumayı sağlamaktadır. SSL sertifikası ile web sitesine üye olan kullanıcıların kişisel verileri ya da siteden alışveriş yapan tüketicilerin banka/kredi kartı bilgileri korunaklı bir hale gelir.

Alışveriş yapılacak sitenin adresinin https:// ile başlaması o sitenin SSL sertifikasına sahip olduğunu göstermektedir.


3D Secure Sistemi ve SSL Sertifikası Nedir?

SSL Sertifikası Nedir?


SSL Sertifikasının Önemi Nedir?

İnternetten alışverişlerde kullanıcılar kredi kartı ve kişisel bilgilerini kullanırlar ve e-ticaret firmaları da bu bilgilerin gizliliğini korumakla yükümlülüğünü taşımaktadırlar. Bu güvenlik protokolünün sağlanmaması durumunda tüketici bilgilerinin üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesi yüksek bir olasılık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu nedenle hem firmalar tarafından SSL kullanımına hem de tüketiciler tarafından SSL sertifikasına sahip sitelerin tercih edilmesine önem verilmesi gerekir.

Tüm açıklamamızdan sonra diyebiliriz ki, internet alışveriş yapma kararı alan tüketiciler alışveriş sitesinin 3D Secure Sistemi ile SSL Sertifikası sistemine sahip olup olmadığını mutlaka kontrol etmeli ve bu sistemlerin varlığı halinde alışverişlerini gerçekleştirmelidirler.

Bu yazımızla alakalı olduğunu ve bütünlük sağlayacağını düşündüğümüz ''İnternette Güven Damgası'' ve ''İnternetten Alışveriş Güvenli Mi?'' başlıklı yazılara da göz atmanızı öneriyoruz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad