Hat Açma Kapama Ücreti Yasal Mı?

Hat kapama-açma ücreti nedir?
Hat kapama-açma ücreti nedir?

Hat kapama açma ücreti nedir? Hat Açma Kapama Ücreti Yasal Mı? Hat Kapama Ücreti 2022 Yılında Ne Kadardır? Hat Açma Kapama Ücreti İptali Yapılabilir Mi? Hat Açma Kapama Ücreti İadesi Mümkün Mü? sorularına cevap arıyorsanız bu yazımız tam da size göre.

Cep telefonları, internet abonelikleri gündelik hayattaki iletişim ihtiyacının karşılanabilmesi için olmazsa olmazlar arasında yerini almış durumdalar.

Ülkemizde 2020 yılı verilerine göre 80 milyon sayısını geçen kullanımdaki mobil hat sayısını da göz önüne aldığımızda özellikle cep telefonunun ağırlığı daha net olarak görülmektedir.

Bu kadar yüksek oranda talep gören elektronik haberleşme alanının bazı tartışmalı ya da sorunlu konulara sahip olmasını beklemek de yanlış bir yaklaşım olmayacaktır. Bu tartışmalı konulardan birini de hat kapama-açma ücreti başlığı oluşturmaktadır.

Mobil hat aboneleri, hat kapama açma ücretinin yasal olup olmadığı üzerine tartışmalar ve araştırmalar gerçekleştirmektedir.

Şimdi gelin bu kapanan hattı açtırma ücreti kaleminin detaylarını ele alalım.

-Reklam-

 

Hat Kapama Açma Ücreti Nedir?

Abone tarafından kullanılan mobil hatta ait borç ödenmediği takdirde, söz konusu hat için önce kısıtlanma işlemi yapılır. Eğer söz konusu borç bu süreç zarfında da ödenmezse operatör firması tarafından hattın iletişime kapanması gerçekleştirilir. Bu nedenle kapatılan hattınızı tekrar açmak isteyebilirsiniz.

İşte tam da bu aşamada borç nedeniyle kapatılan mobil hattın yeniden iletişime açılmasına karşılık olarak operatör firması Hat Açma Kapama Ücreti adı altında aboneye bir ücret yansıtır.

Hat Açma Kapama Ücreti 2022 Yılında Ne Kadardır?

Özellikle gsm operatörleri özelinde daha çok sorgulanan Türk Telekom açma kapama ücreti ne kadar? Vodafone açma kapama ücreti ne kadar? Turkcell açma kapama ücreti ne kadar? sorularının cevabı hemen aşağıda.

Hat açma kapama ücreti Turkcell, Türk Telekom veya Vodafone tarafından 2022 yılı için 40.00-TL civarı olarak dikkate alınmaktadır.

Burada tespitini yapabileceğimiz bir diğer husus ise bu ücret kaleminin sektör firmaları tarafından değil elektronik haberleşme sektörünün düzenleyici ve denetleyici kurumu olan Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) onay ve kararıyla hayata geçirilmiş olmasıdır.

Hat Kapama Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Kamuoyunda bu ücret tartışmalı olsa da müşterisi olduğunuz operatör firma tarafından adınıza çıkarılmış bir borç olduğu için ödenmediği takdirde icra yoluyla bu borcun tahsilinin mümkün olduğunu ifade edebiliriz. Ayrıca bu bedel ödenmediği takdirde geçmiş dönemde kullandığınız GSM numarasını, internet hizmetini de kullanıma açamayacaksınız.

Diğer bir deyişle kapanan hat nasıl açılır? sorusunun cevabını da bu şekilde vermiş oluyoruz.

-Reklam-

 

Hat Açma Kapama Ücreti Faturasız Hatta Var Mı?

Hat kapama-açma ücreti yansıtılması için abone tarafından kullanılan mobil gsm hattının faturalı ya da faturasız olması herhangi bir fark meydana getirmemektedir. Faturasız hatlarda borç nasıl olacak? diye bir soru akıllara gelebilir. Telsiz Kullanım Ücreti, faturasız hatlara da yansıtılan bir vergi kesintisi kalemidir. Eğer bu ücret ödenmez ise söz konusu faturasız hat kapanma sürecine girecektir.

Hat Kapama-Açma Ücreti Yasal Mı?

Aboneler tarafından en merak edilen sorunun cevabını vermeye çalışalım. 

Hat açma kapama ücreti Türk Telekom, Turkcell veya Vodafone tarafından tahsil ediliyor ancak  bu bedel yasal mıdır değil midir? Bu başlık için abonelik alanında düzenlenen iki yönetmeliğin ilgili hükümlerine göz atmamız gerekiyor.

24 Ocak 2015 tarih 29246 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin ‘’Faturanın zamanında ödenmemesi’’ başlıklı 12'nci maddesinde yer verilen ‘’Abonelik sözleşmelerinde faturanın zamanında ödenmemesi durumunda uygulanacak gecikme zammı oranı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranını aşamaz.’’ hükmü ile abonenin faturasını zamanında ödememesi durumunda hizmet sağlayıcının aboneden yasal gecikme faizi dışında farklı adlar altında başka bir ücret alamayacağına işaret edilmiştir.

Her ne kadar yukarıda gecikme faizi ifade edilmiş olsa da 28.10.2017 tarih ve 30224 sayılı Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliğinin konu hakkında daha detaylı bir düzenlemeye yer verdiği görülmektedir.

Bahsi geçen Yönetmeliğin ‘’Hizmetin kısıtlanması ve durdurulması’’ başlıklı 17 nci maddesinin 1 inci fıkrasında ‘’Mücbir sebepler dışında işletmeciler tarafından hizmetin kesintisiz olarak sürdürülmesi esastır. Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, hizmetin sunumu abone bilgilendirilerek kısıtlanabilir ya da durdurulabilir. Söz konusu bilgilendirmede açma kapama ücreti uygulanacak durumlar için asgari yedi gün önce olacak şekilde borcun ödenmemesi halinde kısıtlama ya da durdurma işleminin yapılacağı tarih bilgisine ve alınacak açma kapama ücreti tutarına yer verilir. Ödeme yapıldıktan sonra en geç yirmi dört saat içinde hizmetin sunumuna devam edilir. Ancak, faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi nedeni ile hizmetin durdurulması durumunda, hizmetin durdurulduğu tarihten itibaren aboneye herhangi bir hizmet bedeli yansıtılmaz. Kurum tarafından, faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi nedeni ile bu madde kapsamında öngörülen usullere ve hizmetin kısıtlanması/durdurulmasına ilişkin düzenleme yapılabilir.’’ şeklinde bir hüküm bulunmaktadır.

-Reklam-

 

Bu hükme göre son ödeme tarihi geçen faturalar nedeniyle operatörlere hattı kısıtlama ve durdurma yetkisi verilmiştir. Devamında da açma kapama ücretinin bilgisinin verileceği belirtilerek bu ücret kaleminin de aboneden tahsil edilebilecek nitelikte olduğu ifade edilmiştir.

Yukarıdaki belirtilen 2 yönetmelikten sonraki tarihli olan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği dikkate alınması gerektiğinden hat kapama açma ücretinin en azından belirli bir norma dayandırıldığı ve yasal nitelikte olduğunu ifade edebiliriz. Hukuki olup olmadığı ise elbette her zaman tartışmaya açıktır.

Hat Kapama-Açma Ücreti İadesi Mümkün Mü?

Ayrıca belirtmek gerekir ki Yönetmeliğin aynı maddesinin 3 üncü fıkrasında ‘’İşletmeci tarafından, abonenin faturasını ödememesi nedeni ile hizmetin kısıtlanması/durdurulması ve hattın tekrar hizmete açılması durumunda, bir takvim yılındaki ilk açma-kapama işlemi için aboneye herhangi bir ad altında ücret yansıtılamaz.’’ denilmektedir.

Buna göre takvim yılında ilk defa meydana gelen açma kapama işlemi için ücretlendirme yapılamayacaktır. Bu düzenlemeye aykırı şekilde ilk açma kapama işlemi için ücret yansıtılması halinde ''hat açma kapama ücreti iadesi'' gündeme gelecektir. Bu gibi durumlarda faturaya itiraz ederek hakkınızı arayabilirsiniz.

Hat Kapama-Açma Ücreti İptali Yapılabilir Mi?

Hat açma kapama bedeli, borç nedeniyle hattın kapatılmasından kaynaklandığı için bu kesintinin iptal edilmesi mümkün değildir. Yani  kapanan her hat yeniden açılmak istendiğinde bu bedel abonenin karşısına çıkacaktır.

Hat açtırma ücretinin tüketiciler için mağduriyet doğurduğu çok bariz görünmektedir.
Etiket

Yorum Gönder

1 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.
  1. Geçici olarak yurdışındayım hattımı dondurmak istiyorum biraya yakın arıyorum otomatik olarak birşeyler çikıyor orayı tuşla burayı tuşla diye 05353236121 nolu telefonumu geçici olarak dondurmk istiyorum gereğinin yapılmasını arz ederim

    YanıtlaSil

Below Post Ad