Tüketici Dostu İnternet Siteleri

Tüketici dostu internet siteleri, sanal alem için önemli bir konu başlığı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tüketiciler olarak interneti gündelik hayatta oldukça yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Bu yoğun kullanımı göstermesi açısından, dijital yaşantıyla ilgili araştırmalar yaparak bunları raporlaştıran medya şirketi We Are Social, Türkiye’nin internet, telefon ve sosyal medya kullanma alışkanlıklarına dair yayınladığı rapor ile bizlere ışık tutuyor.

83 milyon nüfusa sahip ülkemizde herhangi bir cihaz vasıtasıyla internet kullanan kişi sayısı 62,07 milyon olarak ölçümlenmiş durumda. Oransal olarak nüfusumuzun yüzde 72’si internet kullanıcısı sıfatını taşıyor. Bu oranın her geçen yıl artarak yükseleceği tahmin edilmektedir.


Tüketici Dostu İnternet Siteleri
Tüketici Dostu İnternet Siteleri

Ülkemizde internetin hızlı gelişimi beraberinde E-ticaret atılımını da başlatarak bu pazarın bir sektör halini almasını sağlamıştır. Kullanıcıların büyük bir bölümü interneti alışveriş yapmak amacıyla kullanmaktadır. Ticaret Bakanlığının 2020 yılı için yaptığı açıklamada ‘Geçen yıl itibarıyla Türkiye'de e-ticaret hacminin 2019 yılına göre yüzde 66 artış göstererek 226 milyar 200 milyon liraya yükseldiği belirtilerek, "e-ticaret hacminin genel ticarete oranı 2019 yılında yüzde 9,8 iken, 2020 yılında 5,9 puan artışla ortalama yüzde 15,7’ye çıkmıştır."  denilmektedir.

Veriler, internete ve internet üzerinden alışveriş gerçekleştirmeye yoğun bir ilgi olduğunu gösterince, tüketicilerin alışveriş kararı almaları durumunda sanal ortamlardan erişebilecekleri ve ‘’tüketici dostu internet siteleri’’ olarak nitelendirilebilecek bazı internet sitelerini sahip oldukları özellikleri açısından derleyerek anlatmak istedik.

Gelin başlayalım.

1. Cimri

Tüketicilerin internet üzerinden alışveriş yapma kararı vermelerini sağlayan en önemli kriter, internet sitelerinde fiyat uygunluğunun olduğu algısıdır. Fiziksel olarak bulunduğu konumdaki marketlere, mağazalara giden tüketiciler buralardaki fiyatların yüksek olduğunu görünce sanal alışveriş seçeneğini kullanmak istemektedirler.


Tüketici dostu internet siteleri


İşte tüketicilerin bu uygun fiyatlı ürün bulma isteğini, kolay bir şekilde sağlamayı kendi açıklamaları olan ‘Kurulduğu günden beri online alışverişte tasarruflu olmayı kolay kılmaya odaklanıyor.’’ sözü ile ilke edinen Cimri.com internet sitesi, tüketiciler tarafından aranan bir ürünün E-ticaret sitelerinde bulunan güncel satış fiyatlarını liste halinde sayfasına dökerek fiyat kıyaslaması yapılmasına olanak sağlamaktadır. Fiyat listesini gören tüketiciler, kendileri için en uygun mağazayı tercih ederek alışverişlerini gerçekleştirebilmektedirler.

Sitenin, mobil uygulaması da kullanıcılar için hizmete koyulmuştur.

2. Akakçe

Yine fiyat karşılaştırma odaklı internet siteleri arasında hizmet veren Akakçe.com, fiyatları en uygundan başlayarak sıralı şekilde kullanıcıların görmesine imkân sağlıyor.


Tüketici dostu internet siteleri
Akakçe, yaptığı açıklamada tüketiciler için bütün fiyatları anlık ve otomatik olarak takip ettiğini ifade etmektedir. “Fiyatı Takip Edin” özelliği ile en ufak bir fiyat değişiminde tüketiciyi uyarmaktadır. Bu sayede alışveriş doğru zamanda ve en ucuz fiyattan tamamlanarak tasarruf imkanı oluşmaktadır. Tüketicinin bu özellikten yararlanması için yapması gereken takip ettiği üründe “Fiyatı Takip Edin” butonuna tıklamaktır.

Fiyat analizi özelliği ile takip edilen bir ürünün geçmiş dönemlerden bugüne dek geçirmiş olduğu fiyat değişimleri grafik olarak görülebilmektedir. Bu özellik ilgi duyulan ürün ile ilgili fahiş bir fiyat artışı olup olmadığının da tespiti için işlevsel bir nitelik taşımaktadır.

BİM ve A101 gibi zincir marketlerdeki fırsatların yer aldığı “Akakçe Aktüel” isimli bir sayfa da kullanıcıların hizmetine açılmıştır.

Akakçe yorumlar konusunda da özenli davranmaya gayret ediyor diyebiliriz. Özellikle akıllı telefon, bilgisayar, tablet gibi kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği ürünlerin altında yapılan olumsuz içerikli yorumlara site yönetimi tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmuyor.

Sitenin, mobil uygulaması da kullanıcılar için hizmete koyulmuştur.

3. Epey

İnternet ortamında yapılan alışverişlerin fiyat kıyası boyutunun yanında bir de teknik boyutunun olduğunu biliyoruz. Teknik boyut ifadesinden kastımız, ilgi duyulan ürünün sahip olduğu donanımsal, yazılımsal ya da fiziki özelliklerinin bilinebilir olmasıdır.


Tüketici dostu internet siteleri


Bu boyut ile ilgili kullanıcılara büyük kolaylık sağlayan Epey.com ilgi duyulan ürünleri tüm detaylarıyla kıyaslama imkân vermektedir. Sitenin amacı, nihai tüketiciye ürünler hakkında teknik bilgiler sunmak, satın alma aşamalarında ölçülebilir verileri karşılaştırabilmelerini sağlamak olarak ifade edilmektedir.

Epey telefon karşılaştırma internette çok sık yapılan bir arama. Örneğin, bir cep telefonunun ekran özellikleri, temel donanımı, tasarımı, öne çıkan özellikleri üst başlıklarında en ince ayrıntısına kadar bilgiye yer vererek güzel bir ziyaretçi deneyimi sunmaktadır.

Sahip olduğu arayüz ile birlikte site üzerinden aynı anda çok sayıda ürünü kolayca ve anlaşılabilir bir şekilde karşılaştırmak mümkün.

4. Şikayetvar

İnternette yapılan yoğun alışveriş deneyimlerinin elbette tamamı kusursuz şekilde sonuçlanmamaktadır. Maalesef şikayetlere neden olabilecek bir takım olumsuzluklar meydana gelebilmektedir.

Kargo sorunu, ücret iadesi yapılmaması, ürünün tedarik edilmemesi vb. gibi çok farklı türde şikayetler tüketiciler tarafından ifade edilmektedir.


Tüketici dostu internet siteleri


Bu şikayetlerin sanal ortamda kayda geçirilerek ilgili firmaya yöneltilmesini sağlayan Şikayetvar.com, kurulduğu 2001 yılından bugüne zaman içinde gördüğü yoğun ilgi ile şikayetlerin çözüme kavuşması açısından güçlü bir konuma gelmiştir.

Bu sitenin varlığı ile firmaların neden olduğu olumsuz müşteri deneyimleri adeta sanal dünyada tüm kamuoyuna ifşa edilerek marka değerlerinin kötü yönde etkilenmesi sonucunu doğurmaktadır.

Firmalar bu kötü sonucu yok etmek için ise seri şekilde site üzerinden açılan şikayet kaydına dönüş yapmakta ve çözüm amacıyla girişimlerde bulunmaktadır.

Sitenin sağlamış olduğu bir başka hizmet ise ‘’Marka Karşılaştır’’ seçeneği. Site veri tabanında geçmişten bugüne dek toplanan firma şikayet ve şikayet çözüm sayıları karşılaştırmaya imkan verecek şekilde kullanıcılara sunularak Hangi siteden alışveriş yapabilirim? sorusuna bir nevi cevap bulmanın yolunu göstermektedir.

‘’Yıldız Sıralaması’’ özelliği ise son 1 yıl içinde ya da tüm zamanlarda sektörel açıdan firmaların büyüklükleri, şikayet sayıları ve şikayet oranlarından bağımsız olarak sadece şikayetçi memnuniyeti puanlarına göre firma sıralaması yapmaktadır.

Platforma kayıtlı üye sayısı 7 milyon 150 bin civarındadır.

Sizler de bu yazıya eklenmesini istediğiniz ''tüketici dostu siteleri'' yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

1 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.
  1. YAYALAR HUKUK BÜROSUNDAN BANA MESAJ GELDİ YUSUF MUZAFFER YAYALAR GLOBAL SATIŞ BEN NE ÜRÜN ALDIM NEDE BÖYLE BİR İNTERNET TE ALIŞVERİŞ YAPTIM LÜTFEN BİLGİ ALABİLİRMİYİM

    YanıtlaSil

Below Post Ad