Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi Nedir?

Akıllı bisiklet paylaşım sistemleri ülkemiz genelinde hızla yayılıyor.

Günümüzde, nüfusun artması ve bu artışa paralel olarak insan hareketliliği ve trafiğin artması nedenleriyle ulaşım esnasında ciddi zaman kayıpları yaşanmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde kısa mesafe bir yere gidilmek istenildiğinde ciddi süreler harcanmaktadır.

Belirttiğimiz olumsuz duruma çözüm üretmek amacıyla yenilikçi yaklaşımlar devreye alınmaya başlandı. Bu yenilikçi yaklaşımın aktörü, hepimizin bildiği ancak daha çok bir hobi veya spor faaliyeti için kullanılan bisikletlerdir.

Trafikte yaşanılan yoğunluğa çözüm bulma amacını taşıyan ve alternatif bir seçenek olarak sunulan yönteme Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi adı verilmektedir.

Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi Nedir?
Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi

Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi, adında yer alan akıllı kelimesinden de anlaşılacağı üzere teknoloji ile birlikte işleyen bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi Nedir?

Birçok metropolde bisiklet severlere bir hobi faaliyeti dışında alternatif ulaşım metodu olarak hizmet veren teknolojik veri tabanı desteği ile bireylerin bisiklet taşıma zorunluluğunu ortadan kaldıran ve şehirdeki ulaşım ağına entegre olabilen sürdürülebilir bisiklet paylaşım sistemidir.

Akıllı Bisiklet Paylaşım Sisteminin Amacı Nedir?

Akıllı Bisiklet Paylaşım Sisteminin amacı, 3 – 5 km uzunluğundaki kısa mesafelere motorlu araç (taksi, motorsiklet vd.) kullanmak zorunda kalmadan gidilebilmesini sağlamaktır. Bu sayede toplu ulaşım üzerindeki yük ve çevreye zarar veren egzoz gazlarının etkisi azaltılarak, toplumun daha sağlıklı ve daha çevreci bir ulaşım aracını kullanabilme imkânına sahip olması amaçlanmaktadır.

Çevreci olma, halk sağlığını koruma, trafik sıkışıklığını minimize etme, estetik açıdan güzel görünüm sağlama gibi birçok faydası bulunmaktadır.

Dünyada bu sistemin ilk örneğine bundan yaklaşık 50 sene önce 1965 yılında Hollanda’da kurulan ilk bisiklet paylaşım sistemleri ile şahit oluyoruz. 

Özellikle dünyanın gelişmiş ülkelerinde çok öncelerde uygulamaya konulan bu sistem, ülkemizde de belediyeler aracılığı ile halkın kullanımına açılmaktadır.

Türkiye’de Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi Ücretli Midir?

Ülkemizde belediyeler eliyle yürütülen akıllı bisiklet paylaşım sistemi hizmeti, ücret tarifeli kullanıma sunulmaktadır. Kiralanan sürenin hesaba alınmasıyla ödeme tutarı ortaya çıkmaktadır.

Türkiye’de Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Bisiklet paylaşım sisteminin kullanılabilmesi için hazırlanmış kartların kullanıcılar tarafından alınması ve bakiye yüklenmesi ya da kredi kartı ödemesi yoluyla kullanılmaktadır. Halihazırda vatandaşlarca kullanılan toplu taşıma kartlarına da bisiklet paylaşım sistemi ödemesi için entegre eden belediyeler de bulunmaktadır. Özel işletmeler tarafından da bisiklet paylaşım sistemi hizmetleri verilmektedir.

Türkiye’de Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemini Hizmete Koyan Belediyeler Hangileridir?

Aşağıda akıllı bisiklet sistemi hizmeti veren belediyeler ve sistemlerine verdikleri isimler sıralanmıştır. Sistemler hakkında daha detaylı bilgi ve ücret tarifelerine belediyelerin web sitelerinden veya mobil uygulamaları üzerinden erişebilirsiniz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi - İSBİKE

İzmir Büyükşehir Belediyesi - BİSİM

Sakarya Büyükşehir Belediyesi - SAKBİS

Kayseri Büyükşehir Belediyesi - KAYBİS 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi - KOBİS

Mersin Büyükşehir Belediyesi - KENTBİS

Antalya Büyükşehir Belediyesi - ANTBİS

Konya Büyükşehir Belediyesi

Ordu Büyükşehir Belediyesi

Sizler de bulunduğunuz şehirde olup yazımızda olmayan akıllı bisiklet sistemi hizmetlerini bizlere yorum olarak bildirebilir ve yazının gelişimine doğrudan katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad