Yeni Alınan Bir Ürünün Garanti Süresi İçinde Bozulması Halinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Yeni alınan bir ürünün garanti süresi içinde bozulması halinde yapılması gerekenler nelerdir? sorusunun cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz.

Tüketiciler için çok önemli bir konuyu işliyoruz: Garanti Hakkı

Cihaz aynı arızadan kaç kez garantiye giderse iade ya da değişim olur
Garanti Belgesinin Sağladığı Haklar Nelerdir?

Tüketiciler olarak satın aldığımız ürünleri çok uzun bir süre sorun çıkarmadan kullanmayı hayal ediyoruz. Hayal diyorum çünkü satın aldığımız ürünlerin çok önemsiz de olsa sorun çıkarma ihtimali, çıkarmama ihtimalinden daha yüksek. En azından genele bakınca öyle.

Telefonum bozuldu ne yapmalıyım? Telefonumun dokunmatiği çalışmıyor, Çamaşır makinesi çalışmıyor, Buzdolabı ışığı yanıyor motor çalışmıyor…

Yukarıdakiler gibi ardı arkası gelmeyen şikayetleri çok sık görüyoruz. Bu gibi şikâyetler meydana gelirse, o zaman ne yapacağız?

Bu sorunun cevabı genelde şöyle oluyor: Garantisi var, veririm firmaya çözer.

Evet, ürünün garantisi var ancak tüketicilerin garanti ve garanti koşulları hakkında yeterli bilgisi var mı? Önemli olan detay tam olarak bu. 

Bilgi sahibi olunmayan bir konuda olası hak arama mücadelesinin lehe sonuç vereceğini beklemek çok da doğru bir beklenti olamayacaktır.

Garanti konusu hakkında bilgilendirmeye başlayalım o zaman.

Garanti Belgeli Satışlarda Tüketici Hakları Nelerdir?

Garanti Nedir? 

Garanti; ürünün üreticisi, ithalatçısı ve satıcısı tarafından tüketiciye sahip olduğu kanuni hakları yine bu kişilere karşı kullanma imkânı sağlayan bir mekanizmadır. Halk dilinde, firmanın sattığı mala sahip çıkmasıdır da diyebiliriz garanti için.

Garanti Belgesi Nedir? 

Garanti belgesi, üretici ve ithalatçılar tarafından, tüketiciye yönelik üretilen, ithal edilen veya satılan mallar için düzenlenen ve tüketicinin sahip olduğu hakları gösteren belgeyi ifade etmektedir. Garanti belgesi düzenlenmek zorundadır.

Firmaların tüketicilere haklarını kullanmayı sağlama imkânı veren garanti elbette sözlü olarak değil yazılı olarak bir belge üzerinde tüketiciye verilmelidir. 

Hazırlanacak garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi ve bu yükümlülüğün yerine getirildiğinin ispatı ise satıcıya aittir.

Garanti Belgesi, elektronik ortam üzerinden de tüketiciye iletilebilecektir. Bu durumda imza ve kaşe şartı aranmamaktadır. Örneğin e-posta adresine garanti belgesinin gönderilmesini talep edebilirsiniz.

Fatura Garanti Belgesi Yerine Geçer Mi 2022? 

Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez.

Garanti Belgesinde Hangi Bilgiler Olmalıdır?

Garanti belgesinde bazı bilgilerin bulunması da bir diğer zorunluluktur. Bu zorunlu bilgiler şunlardır:

a) Üretici veya ithalatçı firmanın unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi,

b) Satıcının unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi,

c) Fatura tarih ve sayısı,

ç) Malın cinsi, markası, modeli ile varsa bandrol ve seri numarası,

d) Malın tüketiciye teslim tarihi ve yeri,

e) Garanti süresi,

f) Azami tamir süresi,

g) Bütün parçaları dâhil olmak üzere malın tamamının garanti süresince garanti kapsamında olduğuna ilişkin bilgi,

ğ) Tüketiciye sağlanan seçimlik haklara ilişkin bilgi,

h) Kullanım hatalarına ilişkin bilgi,

ı) Tüketicilerin şikâyet ve itirazları konusundaki başvurularını tüketici mahkemelerine ve tüketici hakem heyetlerine yapabileceklerine ilişkin bilgi, 

hususlarından oluşmaktadır.

Hemen belirtelim ki ''Garanti belgesi zorunluluğu olmayan ürünler'' de bulunmaktadır. Bunların neler olduğunu saymak yerine garanti belgesi zorunluluğu olan ürünlere bakmak daha kolay ve mantıklı olacaktır.

Garanti Süresi Kaç Yıldır?

Garanti süresi, asgari 2 yıldır.

Garanti süresinin başka bir ölçü birimi ile belirlenmiş olması halinde, malın üzerinde bu ölçü biriminin tespitine yönelik bir düzeneğin bulunması veya yapısının bu değerin tespitine uygun olması gerekir. Aksi halde garanti süresinin asgari 2 yıl olduğu kabul edilir.

Garanti Süresi Ne Zaman Başlar? 

Tüketiciler tarafından sıkça sorulan sorulardan biri olan ''Garanti süresi ne zaman başlar?'' sorusunun cevabını verelim. 

Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar. Örneğin internetten alınan telefonun garantisi ürün size ulaştıktan sonra başlamaktadır. Sipariş verilen tarihte değil.

Serviste Geçen Süre Garantiye Eklenir Mi?

Garanti süresi konusuna ilişkin merak edilen bir başka konu da malın serviste geçirdiği döneme ait sürenin garanti süresinden sayılıp sayılmayacağıdır. 

Bir cihaz arızalanıp yetkili teknik servise teslim edilmiş ise, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir.

Garantide Ücretsiz Onarım Hakkı

Yetkili servis ücret alır mı? sorusunun cevabı oldukça merak edilmektedir. Garanti hakkı ve süresi içerisinde tüketici arızalanan ürünü için ücretsiz onarım hakkını kullanmak istediği takdirde satıcı; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında (arıza tespit ücreti vb gibi) hiçbir ücret talep etmeksizin malın onarımını yapmakla yükümlüdür. Onarım yetkili teknik servis eliyle yapılmaktadır.

Tüketici, ücretsiz onarım hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da kullanabilir. Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından birlikte sorumludur.

Yetkili teknik servis tarafından yapılan incelemede cihazdaki sorunun kullanım hatasından kaynaklandığı tespit edilirse ücretsiz onarım hakkı kullanılamamaktadır.

Tüketicinin Garanti İle İlgili Sahip Olduğu Diğer Haklar Nelerdir? 

Tüketici tarafından ücretsiz onarım hakkının kullanılmasından sonra cihazın;

a) Garanti süresi içinde tekrar arızalanması,

b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,

c) Tamirinin mümkün olmadığının, yetkili servis istasyonu, satıcı, üretici veya ithalatçı tarafından azami tamir süresi içinde bir raporla belirlenmesi,

durumlarından herhangi birinde; tüketici bedel iadesi, ayıp oranında bedel indirimi veya imkan varsa malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini isteme hakkına sahiptir.

Telefon kaç kez garantiye giderse yenisi verilir 2022? Kaç arızada ürün değişir? Cihaz aynı arızadan kaç kez garantiye giderse iade ya da değişim olur? gibi sorular her zaman akıllarda yer etmiştir. Yönetmelikte bununla ilgili özel bir sayı ve aynı arıza şartı olmasından bahsedilmemiştir. Ücretsiz onarımdan sonra kullanıcı hatası nedeni dışında tekrar arıza olması durumunda seçimlik haklar gündeme gelebilecektir.

Garanti Kapsamında Seçimlik Haklar Kimden Talep Edilir?

Garanti kapsamında seçimlik haklar satıcıdan talep edebilir. Satıcı, tüketicinin talebini reddedemez. Bu talebin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, üretici ve ithalatçı birlikte sorumludur.

Garanti Kapsamında Bedel İadesi Ne Kadar Sürede Yapılmalıdır?

Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, satıcı, malın bedelinin tümünü veya bedelden yapılan indirim tutarını derhal tüketiciye iade etmek zorundadır.

Garanti Kapsamındaki Cihaz Yenisi ile Kaç Günde Değişir? 

Tüketicinin, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakkını seçmesi durumunda satıcı, üretici veya ithalatçının, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi talebinin kendilerine bildirilmesinden itibaren azami 30 iş günü içerisinde, bu talebi yerine getirme zorunlulukları bulunmaktadır. 

Yenisiyle Değiştirilen Ürünün Garanti Süresi Ne Kadardır?

Garanti kapsamında değişen ürünün garanti süresi, satın alınan ürünün kalan garanti süresi ile sınırlıdır. Yani yenilenen ürün için sıfırdan bir garanti süresi başlamayacak eski ürünün kalan süresi kadar bir garanti süresine sahip olacaktır.

Garanti Hakları Her Arızada Geçerli Midir? 

Tüketicinin garanti uygulaması kapsamında sahip olduğu hakların herhangi bir istisnası bulunmakta mıdır?

Cevap, ‘’Evet’’.  

Tüketicinin sahip olduğu ürüne ait güvence sağlayan garanti hizmeti, her durumda geçerlilik kazanmamaktadır. Bu geçerliliği devre dışı bırakan tek unsur ise: Kullanım hatası.

Kullanım Hatası Garanti Kapsamına Girer Mi? sorusuna yanıt vermeye çalıştığımız yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Önemli bir detay: ''Garantisi biten ürünlerde tüketici hakları'' hususunda ise asgari 2 yıl olan garanti süresi sona ermiş olsa dahi ürün türüne göre belirlenen ve genelde 5 ve 10 yıl arasında değişen kullanım ömrü süresince üretici ya da ithalatçı tarafından teknik destek sağlama yükümlülüğü bulunmaktadır.

Garanti Belgesi Düzenlenme Zorunluluğu Olan Ürünler listesi için tıklayınız
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad