Sahte Yetkili Teknik Servis Dolandırıcılığı

yetkili teknik servis dolandırıcılığı
Yetkili Teknik Servis Dolandırıcılığı

Sahte Yetkili Teknik Servis Dolandırıcılığına Dikkat! Beyaz eşya dolandırıcıları iş başında...

Dolandırıcılık günümüzde değişik şekillere bürünerek devam ediyor. Yeni nesil dolandırıcılıklardan biri de yetkili teknik servis dolandırıcılığı veya beyaz eşya dolandırıcılığı

Bu dolandırıcılık şekli de diğerleri gibi vatandaşların mağduriyet yaşamasına neden olmakta ve halen devam etmekte.

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi gündelik hayatımızı kolaylaştıran beyaz eşya grubuna ait cihazlar bizler için büyük öneme sahiptir. Bu cihazların hiç arıza vermeden çalışmaya devam etmelerini dilesek de kullanım süreci içerisinde ister istemez bazı arızalar meydana gelebiliyor. 

Beyaz eşyalarımızda meydana gelen arızaların giderilmesi için ise yetkili teknik servislerden destek talebinde bulunuyoruz.

Tam da bu aşamada tüketiciler dikkatsizlerinin kurbanı oluyor ve ciddi kayıplarla karşı karşıya kalabiliyor.

Son zamanlarda yetkili teknik servis konusunu dolandırıcılık suçuna alet olarak kullananlarla ilgili haberler birçok şehirde yayılıyor.

Sahte Yetkili Teknik Servis Dolandırıcılığı Nedir?

Esasen, tüketicileri kandırarak kazanç sağlamak diyebiliriz. Bu yöntemle beyaz eşyayı ya da yedek parçasının çalındığı ya da ‘’eşyanın tamir edilme’’ adı altında kusurlu hale getirildiği kamuoyuna yansıyan örneklerden sadece bir kaçı.

Durumu özetleyen bir haber metninden alıntı: ''İnternette ilan verdiler, kendilerini yetkili beyaz eşya servisi olarak tanıttılar. Gittikleri evlerde bakım ücretini peşin alıp, sözde tamire götürdükleri beyaz eşyayla sırra kadem bastılar.''

Sahte Yetkili Teknik Servis Dolandırıcılığı Süreci Nasıl İşliyor?

Tüketiciler cihazlarında meydana gelen arızaların giderilmesi için internet arama motorları üzerinden teknik servis sorgusu yapıyor. 

Yapılan aramalarda internet sayfasının ilk sıralarında ''reklam'' ibareli tüketicinin bulunduğu şehri de içeren (örneğin, X marka İstanbul Yetkili Teknik Servisi gibi) yetkili teknik servisi olduğu belirtilen bir takım site adresleri çıkıyor. 

Bu sitelerin en üstlerde olması dikkatsiz tüketicilerin dikkatini çekiyor ve hemen söz konusu yetkisiz servis sitesi ziyaret edilerek iletişim numaraları üzerinden irtibat kurulmaya çalışılıyor.

Aşağıdaki örnek görselde Türkiye'de beyaz eşya sektöründe en önde gelen bir firmanın adı teknik servis sorgulaması yapıldığında ilk iki satırda (kırmızı ok işaretli) yetkisiz teknik servisler çıkarken, onlardan sonra (yeşil ok işaretli) yetkili servis bilgisi çıkmaktadır.

yetkili servis dolandırıcılığı
Yetkili servis internet sorgulama örneği

Teknik servislerin ilan ettikleri iletişim numaraları da 444 veya 0850 ile başlayan numaralar olarak belirlenerek tüketicilerin algısında kurumsal bir nitelik imajı uyandırılmaya çalışılıyor. Bu da tüketicileri yanıltan etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu yetkisiz teknik servisler, arama motorlarına gerekli reklam ödemelerini yaparak sorgularda en üst sıralarda çıkıyor. Tüketiciler de ilk göze çarptığı için bu sitelere giriş yapıp servis talebinde bulunuyor.

Yetkili Servis Nasıl Anlaşılır?

Yetki Belgesinin Olup Olmadığını Sorun

Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi (yetki belgesi), yurt içinde üretilen veya ithal edilen mallar ile ilgili olarak, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen kullanım ömrü süresince üretici veya ithalatçılar tarafından verilmesi zorunlu montaj, bakım ve onarım hizmetleri için, yeterli teknik kadro, takım, teçhizat bulunduğunu gösteren ve firmanın unvanı ile merkez adresine göre düzenlenen belgeyi ifade etmektedir.

Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliğinde düzenlenen ‘’Üretici veya ithalatçıların, ekli listede yer alan mallar için Bakanlıkça onaylı satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alması zorunludur.’’ hükmü uyarınca üretici ve ithalatçılar ülkede yetkilendirdikleri teknik servisleri Ticaret Bakanlığına 30 gün içinde bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde sorumluluktan kaçamazlar.

Tüm bu açıklamalar ışığında diyebiliriz ki, yetki belgesinin varlığı servisin yetkili olup olmadığını gösteren en önemli delildir. Bu nedenle hizmet almaya karar vermeden önce ilgililerden yetki belgesinin gösterilmesi talep edilmelidir. Aksi halde o servisten kesinlikle hizmet alınmamalıdır.

Tüketici Olarak Mutlaka Fatura Talep Edin

İşlem yaptırmadan önce fatura kesilip kesilmeyeceğini sorun. Fatura olmayışı sonrasına oluşabilecek mağduriyetler muhatap bulma sorununu da meydana getirecektir. Bu nedenle resmi kurallara göre düzenlenmiş faturanın talep edilmesi son derece önemlidir.

Yetkili Servis Sorgulama: SERBİS Hizmetini Kullanın

Yetkili servis sorgulama sitesi artık hizmete başladı. SERBİS adı verilen sistemde gerekli bilgiler girilerek bulunduğunuz adrese en yakın olan yetkili teknik servisin iletişim bilgilerine erişebilir ve gönül rahatlığıyla hizmet alabilirsiniz.

Garanti belgesi ya da kullanma kılavuzlarının zaman için kaybolması gibi durumlar nedeniyle bu belgelerde yazan yetkili teknik servis bilgilerine erişim imkânsız hale gelebilmektedir. 

SERBİS sistemi sayesinde bu evrakların kaybolması sonucu oluşacak mağduriyetin önüne geçilerek tüketicilerin yetkili teknik servis anlamında en güncel bilgiye erişmeleri sağlanmaktadır.

Yetkili servis sorgulaması yaparken ürünün garanti belgesinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda veya faturasında yer alan ithalatçı ya da üretici bilgisini dikkate almanız gerekmektedir. Bu nedenle faturanın varlığı her zaman için önemini korumaktadır.

SERBİS sistemini kullanarak sahte yetkili servislere karşı korunaklı olabilir ve cihazınızın garanti kapsamında olmasını sağlayabilirsiniz.

Yetkisiz teknik servis nedeniyle yaşanılan mağduriyetin giderilmesi için tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvuru hakkınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz ildeki Ticaret İl Müdürlüğüne giderek yetkisiz teknik servisi şikayet edebilir ve ceza almalarını sağlayabilirsiniz.

Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad