Uygun fiyatlar üzerinden ürünler sunulması nedeniyle internetten alışveriş yapma fikri tüketicileri cezbeden bir gerçektir. Cep telefonu da internet üzerinden en sık alınan ürün türlerinden biridir.
İnternetten cep telefonu alınır mı? sorusu ile başlayıp bu soruya evet dedikten sonra elimize geçen cihaz için bu kez de internetten aldığım ürünün garantisi için ne yapmalıyım? sorusu gündeme geliyor.
Tüketiciler olarak internetten alınan cep telefonunun da mağazadan alınan ürünler gibi garanti kapsamında olmasını ve buna göre işlemlere tabi tutulmasını bekliyoruz.
Garanti Nedir?
Garanti hizmeti, satın alınan cihaz için satıcı, üretici veya ithalatçıyı bakım, onarım, gerekirse iade ya da değişim işlemleri için en az 2 yıl süre ile sorumlu tutmaktır.
İnternetten Alınan Cep Telefonu Garantili Midir?
Herhangi bir mağazadan alınan cep telefonu gibi mesafeli satış yöntemiyle yani internetten alınan cep telefonları da asgari (en az) 2 yıl süreyle garanti koşulları kapsamında işlem görmektedir.
İnternetten Alınan Cep Telefonu Garantisi Ne Zaman Başlar?
Merak edilen bir başka husus da internet alışverişi ile satın alınan cep telefonun garantisinin ne zaman aktif olacağı konusudur.
İnternetten alınan cep telefonları için 2 yıllık garanti süresi cihazın tüketiciye tesliminden itibaren başlamaktadır. Diğer bir anlatımla, ürün siparişi verilmesi garanti süresini başlatan bir etken değildir.
İnternetten Alınan Cep Telefonu Garantisinden Kim Sorumludur?
Garanti Belgesi Yönetmeliğine bakıldığında "Ücretsiz onarım isteme hakkı" başlıklı 8 inci maddesine göre tüketici cep telefonunun onarılmasını istemesi durumunda satıcı, işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin malın onarımını yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.
Tüketici dilerse cep telefonu için ücretsiz onarım hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da kullanabilir.
Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin garanti hakkını kullanmasından müteselsilen (birlikte) sorumludur.
İnternetten Alınan Cep Telefonu İçin Garanti Belgesi Şart Mıdır?
İnternetten de satılmış olsa cep telefonu Garanti Belgesi Yönetmeliğine tabi olan bir cihaz türü olduğu için garanti belgesi düzenlenmesi zorunludur. Fatura, garanti belgesi yerine geçmez.
Garanti belgesinin, hazırlanarak tüketiciye teslim edilmesinden satıcı sorumludur.
İnternetten Alınan Cep Telefonu İçin Garanti Hizmeti Nasıl Alınır?
Mağazadan yapılan alışverişte satıcı cep telefonu için size "garantisi benim" diyebilir. Bu çok da hatalı bir deyiş değildir. Zira garanti hizmeti sorumluluğu satıcıya aittir. Siz sorun meydana gelen ürünü satıcıya teslim ederek garanti kapsamında işlem yapılmasını talep edebilirsiniz.
İnternetten alınan cep telefonu için garanti süreci biraz farklı işlemektedir. Şöyle ki, bu platformda satıcı ile fiziksel bir temas olmadığı için kargo yöntemi devreye girmektedir.
Garantisi olan cep telefonu için satıcının yönlendirmesi ile cihazın ya satıcı kendisine gönderilmesini talep edecek ya da cihazın doğrudan anlaşmalı olduğu yetkili teknik servise gönderilmesini tüketiciden isteyebilecektir.
Bu gönderim için internet alışveriş siteleri ücretsiz kargo kodu gibi kolaylıklar sağlayarak tüketicinin zorlanmadan bu işlemi gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Kargo ile gönderimlerde kutu içeriğine fatura fotokopisini eklemek teknik servis tarafından ileri sürülebilecek ''fatura yok'' gibi olası sorunları engelleyecektir.
Cep telefonuna ait garanti belgesinde şehirlere göre anlaşmalı yetkili teknik servisler liste halinde sayılmaktadır. Bu listeyi kontrol ederek size en yakın teknik servise cep telefonunuzu gönderebilirsiniz. Ayrıca yetkili servis sorgulama sistemi ''SERBİS''i de kullanarak doğru servisi bulabilirsiniz.
Yetkili teknik servise gönderilen cep telefonu ile ilgili size en geç 20 iş günü içinde dönüş yapılmasının kural olduğunu unutmayın. Buna azami tamir süresi denmektedir.