Azami Tamir Süresi Nedir? Azami Tamir Süresinin Aşılması Halinde Ne Yapılmalıdır?

azami tamir süresi
Azami tamir

Azami tamir süresinin aşılması halinde ne yapılmalıdır? Azami tamir süresi 2022 yılında kaç gündür? 20 iş günü doldu ne yapmalıyım? Garanti dışı/garanti süresi dolmuş ürünün azami tamir süresi kaç gündür? gibi sorulara ait cevapların bilinmesi teknik servise gitmeden bilmeniz gereken temel kurallardan haberdar olmaktan geçmektedir.

Satın almış olduğumuz ürünlerde meydana gelebilecek arızalar için ''garanti koşulları'' kapsamında ''yetkili servis hizmeti'' alma hakkımız olduğunu biliyoruz.

Söz konusu hizmeti de mümkün olan en yüksek kalitede ve en kısa sürede almanın beklentisi içine giriyoruz. Zira sahip olduğumuz her ürün gündelik yaşamda son derece kritik bir öneme sahip olmuş durumda. 

Örneğin bir cep telefonu, insanların adeta eli ayağı desek çok da yanlış olmayacaktır. Ancak bahsettiğimiz bu beklenti, çoğu zaman gerçeğe dönüşemiyor. 

Ülkemizdeki teknik servislerin altyapısı, yaygınlığı ve yetkinliği büyük bir soru işareti. Saygın olarak bilinen markalar da dahi birçok sorunun göze çarptığı sosyal medya şikâyetlerinde görülebiliyor. Memnuniyetsizlikler had safhada.

Teknik servis hizmetinden yüksek kalite beklentisinin gerçekleşmesi şu an için gerçeklikten çok uzak olsa da kısa sürede işlem yapılmasının beklenmesi daha bir mümkün görünüyor. 

Düşünsenize servise verdiğiniz ürün birkaç gün sonra sorunu giderilmiş bir şekilde size teslim ediliyor. Gerçekten tüketiciyi çok iyi hissettireceğine şüphe yok.

Uygulama anlamında ise iyi hissettirme duygusu çoğu zaman yerini öfkeye ve pişmanlığa bırakıyor. Bin bir zorlukla kazanılan paralarla alınarak güzel günlerde mutlu ve mesut olarak kullanılma gayesi taşıyan ürünler teknik servislerden çıkmaz, çıkamaz oluyor.

Tüketiciler tarafından yaşanan kötü tecrübe ile çok yakından ilgisi olan "azami tamir süresi nedir, azami tamir süresinin aşılması durumunda ne gibi haklara sahibiz?" soruları üzerine kafa yorulmaya başlanmaktadır.

 
 

Azami Tamir Süresi Nedir? 

Azami tamir süresi, yetkili teknik servisin önüne gelen bir ürünü incelemesi için kendisine tanınan maksimum yasal tamir süresi aralığını ifade eder. 

Tüketiciler ürünün makul bir sürede (yasal olarak öngörülen azami tamir süresi içerisinde) onarılmasını ve teslim edilmesini istiyor.

Biz tüketicilerin makul sürede onarım gibi çok makul arzusu için ilgili resmi kurumlar birkaç düzenlemeyi hayata geçirerek bizim için makul olan süreyi belli bir düzene, yasal zemine koyma amacını taşımaktadırlar.

Azami tamir süresi ile ilgili olan yasal zeminin adı: Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği

İlgili Yönetmelikte makul onarım süresi için ‘’azami tamir’’ ifadesi kullanılarak ürün grup ve türüne göre onarım süreleri belirlenmiştir. Buradan anlamamız gereken şey, bu ürünlerin öngörülen azami süreler içinde incelenip onarımının yapılıp yapılmaması hakkında tüketiciye bilgi verilmesidir.

Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliğinin ‘’Servis istasyonlarının sorumlulukları’’ başlıklı 10 uncu maddesinde ‘’Kullanım ömrü süresince malın yetkili servis istasyonlarındaki bakım ve onarım süresi azami tamir süresini geçemez.’’ hükmü emredici bir biçimde yer almıştır.

Azami Tamir Süresi Ne Zaman Başlar? 

a) Azami tamir süresi, eğer ürün garanti süresi içerisinde arızalandı ise arızanın yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bildirimi tarihinde başlar. 

Burada tüketiciye satıcı ya da yetkili servis istasyonunun herhangi birine bildirimde bulunma esnekliği sağlanmıştır. Satıcının farklı tüketicinin farklı şehirlerde olma ihtimalini düşününce doğru bir yaklaşım olduğunu söyleyebiliriz.

b) Ancak ürün garanti süresi dışında arızalandı ise azami tamir süresi malın yetkili servis istasyonuna teslim tarihinden itibaren başlar. 

Burada ise garanti süresi içerisinde olan durumdan farklı olarak sadece yetkili servis istasyonuna bildirimde bulunma gerekliliği getirilmiştir.

Önemli bir ayrıntı:

a) başlığındaki durumda bildirim tarihi esas iken;
b) başlığındaki durumda teslim tarihi esas tutulmuştur. Aman dikkat!

Arızalı Ürün İçin Garantiye Nasıl Bildirim Yapılır?

Tüketiciler arıza bildirimlerini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla (örn. kargo yolu) yapabilir. 

Uyuşmazlık halinde bildirime ilişkin ispat yükümlülüğünün ise tüketiciye ait olacağı belirtilmiştir. Bu nedenle arıza bildirimlerinin, ispatlanmasında kolaylık sağlayacak olan faks, e-posta, mektup gibi yazılı yöntemler ile yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. 

Zira telefon görüşmelerinin içeriğine ulaşmak prosedürler gereği çok güç hatta imkânsız hale gelebilmektedir. Bu detaya dikkat edip ispatı kolay olabilecek yöntemleri tercih etmeye özen gösterelim.

Peki, biz ürünü satıcıya ya da teknik servise teslim ettik. Ya sonrası?

Sonrasında, ürün için gereken her şey yapılıp bakım veya tamirin tamamlandığı tarihin tüketiciye bildirilmesi satıcı ile yetkili servisin uyması gereken bir yükümlülüktür. Bu bildirim için de yine yukarıda belirtildiği gibi telefon, kısa mesaj, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yöntemin kullanılacağı ifade edilmiştir. Ancak bu bildirime ilişkin uyuşmazlık yaşanması halinde bildirim yapıldığına dair ispat yükümlülüğünün yetkili servis istasyonuna ait olduğunun altını önemle çizmek istiyoruz.

Burada önemli olan bir başka detay da asıl olanın onarım yapılan ürünün size azami tamir süresi içerisinde teslim edilmesi değil, azami tamir süresi içerisinde bakım/onarım işleminin yapılması ve siz tüketicilere bildirilmesidir. 

Azami tamir süresi içerisinde yapılan bir ürünün size olağan sürelerin dışında çok geç teslim edilmesi ihtimali ise şikâyet konusu olarak doğrudan ayıplı hizmet kapsamına girmektedir.

Tüketici tarafından bakım/onarım için yukarıda belirttiğimiz bildirim yöntemlerine uygun şekilde satıcı ya da teknik servise teslim edilen ürün azami tamir süresi içerisinde bizlere teslim edilmez ise sahip olduğumuz haklardan bahsetmenin tam yeridir.

Nihayetinde servis işlemi tüketicilere yönelik bir hizmet ve bu hizmetin layıkıyla sunulması firmaların sorumluluğu iken tüketiciler açısından da kabul edilebilir bir arzudur. 

Söz konusu hizmet istenildiği gibi gerçekleştirilmezse 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun bize bazı haklar tanıyor. Kanunun 13 üncü maddesinde düzenlenen ‘’Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.’’ hükmü bir hizmetin ayıplı sayılmasının kıstaslarına yer vermiştir.

Hizmetin belirlenen süre içerisinde gerçekleşmemesi de ayıplı sayılarak konumuz olan azami tamir süresinin aşımına da fener tutulmuştur. Bu kapsamda azami tamir süresinin aşılması halinde tüketicilerin;

  • Hizmetin yeniden görülmesi,
  • Hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı,
  • Ayıp oranında bedelden indirim,
  • Sözleşmeden dönme

haklarından birini sağlayıcıya karşı kullanmakta serbestisi bulunmaktadır. Üretici, ithalatçı ya da satıcı tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar da satıcı/sağlayıcı tarafından karşılanır. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.

Azami Tamir Süresi 2022 Yılında Kaç Gündür?

Ayıplı olarak gerçekleştirilen bu hizmet nedeniyle satıcı/sağlayıcının hizmetin verilmesi tarihinden itibaren 2 yıllık sorumlulukları bulunmaktadır.

Yönetmelikte azami tamir süresi  2022 yılı için 20 iş günlük bir süre öngörülmüştür. Diğer bir ifadeyle garantide tamir süresi 20 iş günüdür. 

Garanti dışı ürünün azami tamir süresi ya da garanti süresi dolmuş ürünün azami tamir süresi de yine 20 iş günüdür.

Azami tamir süresi araba için farklı tespit edilmiştir. Bu kapsamda binek otomobiller için 30 iş günü azami tamir süresi öngörülmüştür.

Azami Tamir Süresi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Azami tamir süresi, yukarıda belirtilen teslim şekillerinden itibaren başlamaktadır. 20 iş günü hesabına cumartesi dahildir. Yani cumartesi günü de iş gününden sayılmakta Pazar günleri ve resmi/dini bayram tatillerine denk gelen günler iş gününden sayılmamaktadır. Sürenin hesaplanmasında bu hususa dikkat edilmelidir.

Yasal Tamir Süresinin Aşılması Halinde Ne Yapılmalıdır?

Azami tamir süresinin aşılması ile karşılaşan ve 20 iş günü doldu ne yapmalıyım diye soran tüketiciler, uyuşmazlığın değerine göre gerekli evraklarla Tüketici Hakem Heyeti ya da Tüketici Mahkemesine müracaat ederek seçimlik haklarını kullanarak mağduriyetlerini giderebilirler.
Etiket

Yorum Gönder

2 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.
  1. Merhaba benim aracım parça bulunamadığı için 3 aydır yatıyor kaza da karşı taraf suçlu ve kaskom var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı sıkıntıyı yaşıyorum. Yurt dışından parça gelecek diye iki aydır bekliyorum.Siz resmi olarak şikayette bulundunuz mu?

      Sil

Below Post Ad