Fahiş Kira Artışı Nereye Şikayet Edilir?

fahiş kira artışı nereye şikayet edilir
Fahiş Kira Artışı Nereye Şikayet Edilir?

Kira fiyatı ve fahiş artış kelime grupları son dönemde çok sık bir araya gelerek gündemde kendine yer buluyor. Artan fiyatlar hem satılık hem de kiralık ev fiyatlarını da tetikleyerek yukarı doğru harekete geçiriyor. Bu durum ise bazı fırsatçılar nedeniyle "fahiş kira fiyatına şikayet etmek istiyorum" diyen vatandaşları doğuruyor. 

Kiracılar, ev sahibinin insafına kalmış durumda. Kirada olanlar kira fiyatının yükselmesi endişesi ile kiralık ev arayanlar da yüksek fiyat talepleri nedeniyle kara kara düşünürken bir yandan da fahiş kiralar için şikayet mercii olup olmadığını araştırıyor. 

 

Fahiş Kira Fiyatları Nereye Şikayet Edilir? 

Ülkemizde serbest piyasa ekonomi modeli geçerli olduğu için mal sahipleri varlıkları için istedikleri bedeli talep edebiliyor. Ancak bu serbestlik fırsatçılık hamleleri ile birleşip çok sayıda vatandaşın da belini büküyor. 

Ülke çapında vatandaşın aleyhine olan böyle bir gelişme nedeniyle kamu otoritesi çeşitli esaslar ve düzenlemelerin hayata geçeceğine ilişkin açıklama yaptı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, fahiş kira fiyatları için kamuoyuna bilgi verdi. 

Bakan Kurum: Vatandaşlarımız her türlü hukuki süreci başlatmakta özgür. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, vatandaşların fahiş kira artışlarına ilişkin durumları Ticaret ve Adalet Bakanlığı ile kendi bakanlıklarına bildirebileceğini belirterek "Bu konuda gerekli her tedbiri almak durumundayız" dedi.

"Fahiş kira artışlarına hiçbir zaman müsaade etmedik"

Kiracılarla alakalı kendilerinin de kabul etmediği bir süreçle karşı karşıya olduklarını aktaran Kurum, Borçlar Kanunu'na göre, belirlenecek kiranın emlak rayicinin 20 yıldaki karşılığı olduğunu, kiralanan yerde yıllık kira artışının da kanunda açıklandığını, her yıl açıklanan TÜFE rakamlarının geçilemeyeceğini, TÜFE ortalamasının yüzde 35 olması halinde piyasada kiracılara yapılabilecek maksimum zammın yüzde 35 olduğunu söyledi.

 
Vatandaşlar ilgili bakanlıklara başvurabilir

Bakan Kurum, fahiş fiyat artışına karşı vatandaşların ne yapacağına ilişkin soruya da "Burada vatandaşlarımız her türlü hukuki süreci başlatmakta özgürler. Tüketici mahkemeleriyle birlikte bu süreci takip edip, kanunlar çerçevesinde bu haklarını aslında talep edebilirler. Yine ilgili bakanlıklarımız var. Ticaret Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız. Yani fahiş fiyat artışlarına ilişkin böyle bir durum söz konusuysa bakanlığımıza ve bakanlıklarımıza bildirsinler. Bu çerçevede gerekli her türlü tedbiri almak durumundayız ve gelen talepler doğrultusunda da her türlü incelemeyi emin olun ki bakanlıklarımız yapıyorlar ve yapmaya da devam edecekler." yanıtını verdi.

Bu noktada vatandaşın yanında olacaklarını vurgulayan Kurum, şöyle konuştu:

"Vatandaşımız müsterih olsun. Yani biz bu fahiş kira artışlarına, fahiş fiyat artışlarına hiçbir zaman müsaade etmedik, etmek durumunda da değiliz. Kanunlar, kurallar çerçevesinde bu süreci yürüteceğiz. Eğer orada bir eksiklik varsa da bu düzenlemeyi yapmak suretiyle vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Yani biz vatandaşımıza enflasyon çerçevesinde ne zam yapmışız? Belli. Bu zammın eğer üstünde bir kira artışı söz konusuysa buna müsaade edemeyiz.

Son günlerde hızla artan kiralar en önemli sorunlar arasında yer alıyor. İlgili bakanlıklar bu duruma çözüm arıyor. Kiracıların, fahiş artış talep eden ev sahiplerini şikayet edebileceği bir çağrı hattının kurulması da gündemde.
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad