Altın, istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ettiği için kuyum sektöründe sahtecilik vakaları da artış gösteriyor. Farklı metal elementleri bir araya getirerek altınmış gibi satışa çıkarma hikayelerini illa ki duyuyoruz. Hatta bu sahte altınlar bazen o kadar profesyonelce yapılır ki kuyumcular dahi gerçek altın ile sahte altını ayırt etmekte zorlanabilir.
Ödenen paranın karşılığının alındığından emin olmak için sahte altının nasıl tespit edileceğini bilmek önemlidir. Gerçek altın ve sahte altın arasında ayrım yapmanın çeşitli yolları vardır.
Sahte (imitasyon) çeyrek altın, sahte cumhuriyet altını, sahte külçe altını... Altının her formu için sahtelik söz konusu olabiliyor. Peki, kimileri için iyi bir gelecek gayesi ile yastık altında biriktirilen altının sahte olup olmadığını anlamanın yolları var mı? Altın alırken nelere dikkat edilmelidir? Sahte altın nasıl belli olur?
Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?
Bahsedeceğimiz sahte altın anlama yöntemleri ile dolandırılmadan güvenli bir alışveriş yapabileceksiniz.
1. Sahte Altını Anlamanın Yolları: Doğru Satıcı
Evimize bir ürün alırken güvenilir bir satıcı tercih etmek ne kadar doğru bir tercih ise altın alırken de güvenilir satıcıları tercih etmek o kadar doğru bir adım olacaktır. Kuyumculuk, belirli resmi prosedürler ve sertifikasyon ile yapılabilen ilgili meslek odalarına kayıt şartı da taşıyan meslek dalıdır.
Altın alırken sahte olup olmama endişesi taşımamak için, sertifikalı ve güvenilir bir kuyumcuyu tercih etmek sonrasında canımızın yanmaması için ilk ve en önemli adımdır.
2. Sahte Altını Anlamanın Yolları: Damga Kontrolü
Satışa uygun bir altının üzerinde damga olması şarttır. Altın üzerinde damga olup olmadığı dikkatle incelenerek sahte ya da gerçek altın tespiti yapılabilir. Altındaki zorunlu damganın üzerinde marka patent damgası, sertifika numarası ve ayar damgası gibi bilgiler yer alır. Üzerinde damga olmayan altını satın alarak kendinizi riske atmayın.
3. Sahte Altını Anlamanın Yolları: Isırarak Kontrol
Sahte altını anlamada kullanılan en klasik yol ısırma yöntemidir. Herhangi bir Yeşilçam filminde bir altın ısırma sahnesine illa denk gelmişsinizdir. Altın, kolay yamulabilen ve üzerinde iz oluşabilen bir yapıya sahiptir. Kuyumcular bu yönteme çok sıcak bakmasa da eğer altın ısırıldığında üzerinde iz oluşmuyor veya yamulmuyorsa o altının sahte olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.
4. Sahte Altını Anlamanın Yolları: Mıknatıs Yöntemi
Mıknatısla sahte altın tespiti oldukça kolay bir yöntemdir. Bu yöntemde altın mıknatısa yaklaştırıldığında iki maddenin birbirini çekmesi durumunda altının sahte olma olasılığı çok yüksektir. Çünkü altın manyetik bir maden olmadığı için mıknatısa yaklaştırıldığında herhangi bir çekim meydana gelmez. Altına herhangi bir zarar vermeyen bu yöntem, en çok kullanılan sahte altın anlama yöntemleri arasındadır.
5. Sahte Altını Anlamanın Yolları: Yoğunluk Yöntemi
Altın, yoğunluğu yüksek olan bir maden türüdür. Bu nedenle aynı ölçüde olan farklı bir takıdan daha fazla bir ağırlığa sahiptir. Hassas bir terazi vasıtasıyla ile aynı özelliklerdeki bir takı ile altını karşılaştırarak ortaya ağırlık farkı çıkmaması halinde altının sahte olduğunu anlayabilirsiniz.
Altını ağırlık yönünden sahtelik tespiti için farklı bir yol daha izlenebilir. Altın yavaşça suya bırakılır. Gerçek altın ağır bir metal olduğu için su yüzeyinde yüzemez, bu nedenle altın olduğu düşünülen ürün su yüzeyinde kalırsa bunun gerçek altın olmadığı ortaya çıkar.
6. Sahte Altını Anlamanın Yolları: Su Testi
Su ile temas eden altın ürününde paslanma veya kararma fark edilirse bu gerçek bir altın olmadığının işaretidir. Paslanmama veya kararmama gerçek altının taşıdığı ayırt edici bir özelliktir.
7. Sahte Altını Anlamanın Yolları: Seramik Yöntemi
Seramik test yönteminde seramik bir tabak pratik bir işlev görecektir. Eldeki altın ile bu tabağa çizikler atılarak teste başlanır. Eğer tabakta oluşan çizgiler siyah renkli ise eldeki altın yüksek ihtimalle sahte çıkacaktır. Oluşan çizgiler altın rengindeyse bu sonuç altının gerçek olduğunu gösterir.
8. Sahte Altını Anlamanın Yolları: Cilt Testi
Cilt testi için altını elinizde birkaç dakika tutmanız yeterlidir. Ciltteki terleme, altın ile kimyasal bir reaksiyon oluşturur. Altın gerçek değilse cilt renk değiştirir (siyah veya yeşil renk). Orijinal altın ciltle reaksiyona girmez.
Bir altın alırken sahte olup olmadığından kuşku duyuyorsanız saydığımız yöntemleri deneyerek güvenli şekilde altın alışverişi yapabilirsiniz.