Türkiye Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sayısı 2022

Türkiye'de Kaç Tane Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Var 2022?
Türkiye'de Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sayısı

Elektrikli araç şarj istasyonu yapan firmalar, Elektrikli araç şarj istasyonu haritası 2022, Türkiye'de her şehirde elektrikli araba şarj istasyonu var mı? ve dahası yazımızda.

Elektrikli araç üretiminin dünya çapında hız kazanması ile benzin, dizel ve LPG kullanımı yavaş yavaş tedavülden kalkıyor. Avrupa'nın pek çok ülkesinde dizel (motorin) yakıt türünün kullanımının bir kaç yıl sonra sona ermesi için gerekli kararlar alınmış durumda. Avrupa'da elektrikli araçlara doğru yönelim böyle iken ülkemiz Türkiye'de de bu yeniliğe dönük gelişmeler olması kaçınılmaz oluyor. Bilindiği üzere Türkiye'nin yerli ve milli arabası olacak olan TOGG elektrikle çalışacak bir otomobil olacak. Yerli  ve milli arabası elektrikli olan Türkiye'de elektrikli araç şarj istasyonları da yaygınlık kazanıyor.

Elektrikli araçların devreye girmesi ile birlikte ülkemizde geçmişten bugüne adeta bir gelenek olan benzin, dizel ve LPG kullanımı, elektrikli araçlara yönelik farklı soruların sorulmasına neden olmuş durumda. Türkiye'deki araç sahipleri elektrikli arabaların fiyatlarının yanı sıra bu elektrikli araçların şarj edilme işleminin gerçekleştirileceği istasyonlarının yaygın olup olmadığını da merak ediyor.

 
 
Klasik yakıt kullanan araçların çevreye verdiği zararı en aza indirme, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakma gibi amaçlarla üretimine başlanan elektrikli araç serüveni ivmelenerek daha geniş alanlara yayılıyor. Otomobillerde kullanılan teknoloji ilerleyen süreç içerisinde ticari nitelikteki araçlara da entegre edilmesi planlanıyor. 

Elektrikli araçların tercih edilmesinin yaygınlaşması ile bu alana yatırım yapılması da artış gösteriyor. Bu alanda yapılan yatırımlardan en büyük payı da elektrikli araç şarj istasyonları alıyor. Nitekim, gerekli enerji ulaşılabilir olmadıktan sonra elektrikli araç kullanmanın tüketicilere bir fayda sağlamayacağı görmezden gelinemeyecek bir gerçektir.

Türkiye'de elektrikli araç almayı düşünen kişilerin sorduğu ilk sorular ''Türkiye'de kaç tane elektrikli araba şarj istasyonu var, Türkiye'de her şehirde elektrikli araba şarj istasyonu var mı, Türkiye’de elektrikli araçlar için yeterli şarj istasyonu var mı?'' şeklinde.  Bu yazımızla Türkiye'deki elektrikli şarj istasyonlarının şehirlere göre güncel sayılarını paylaşıyoruz. Bu sayede ülkemizdeki elektrikli araç şarj istasyonlarına yapılan yatırımların da ne boyutta olduğunu görmüş oluyoruz.

 
 

Türkiye'deki Elektrikli Şarj İstasyonları

Türkiye'deki elektrikli otomobil sayısı, 2022 yılının ilk 2 ayında gerçekleşen 435 adetlik satış ile toplamda 5.004 adede ulaşmış durumda. Bu sayının her geçen artış göstermesi öngörülüyor. Araç sayısındaki artış da beraberinde şarj istasyonu sayısında da artış meydana getiriyor.

Elektrik piyasasının denetleyici ve düzenleyici kurumu olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinin Anadolu Ajansı'na verdiği bilgiye göre 2021 yılının sonunda Türkiye’deki şarj istasyonlarının 3 bin 457 adete ulaştığı ifade ediliyor. Peki, Türkiye'de her şehirde elektrikli araba şarj istasyonu var mı?

Şarj istasyonlarının dağılımı, şehirdeki araç sayısına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor desek yanlış olmayacaktır. Elektrikli araç şarj istasyonlarının şehirler arası dağılımında beklenildiği gibi İstanbul başı çekiyor.

Şarj noktalarının 3’te biri İstanbul’da

Elektrikli araç şarj noktaları İstanbul, Ankara ve İzmir’de yoğunluk gösteriyor. Yine Türkiye'nin batı bölgesinde daha çok şarj ünitesi bulunurken diğer bölgelerde de şarj istasyonu kurulumlarına hız verilmiş durumda. Buna göre 1265 ünitenin bulunduğu İstanbul ilk sırada yer alıyor. İstanbul, Türkiye'deki toplam elektrikli araç şarj noktalarının yüzde 37’sine ev sahipliği yapıyor.

 
İstanbul'un ardından 320 elektrikli araç şarj ünitesiyle Ankara, 235 üniteyle ile İzmir, 162 üniteyle ile Antalya ve 128 üniteyle Muğla birbirlerini takip eden şehirler arasında.

Ayrıca belirtmek gerekirse Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonlarını online haritalardan da bulmak mümkün. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bu konudaki çalışmalarına devam ederken bazı özel firmalar Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonlarını hazırladıkları haritalar üzerinden kullanıcılara ve merak edenlere sunuyor.

 
 

Firmalar Online Şarj İstasyonu Haritası Sunuyor

Türkiye'deki elektrik şarj istasyonlarının yatırımcı firmalarından biri olan Eşarj, kendi resmi sitesinde faaliyete açtıkları şarj noktalarını online olarak yayınlıyor.

Bir diğer yatırımcı firma olan Gersan tarafından hazırlanan online şarj istasyon haritası da bakılması gereken bir kaynak.

Zes firması da resmi sitesinde şarj istasyon haritasını paylaşıma açmış durumda.

Dünya ülkeleri için olduğu gibi Türkiye'de de otomotiv sektöründe gelecekte tamamen elektrikli araçların boy göstereceği öngörülürken elektrik araç şarj istasyonlarının da aynı yoğunlukta artış göstereceği kaçınılmaz bir durum. Bu nedenle Türkiye'nin 81 ilinde var olan bu hizmetin günden güne daha da çok yaygınlaşarak ''şarj altyapısı yeterli değil, yarı yolda kalırız'' gibi negatif söylemlerin tıpkı benzin, dizel, LPG gibi tarihe karışacağını öngörmek çok da zor değil.
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad