Waterproof Mu Gore-Tex Mi?

Waterproof Mu Gore-Tex Mi?
Waterproof ve Gore-Tex Arasındaki Farklar

Waterproof
kelimesine ayakkabılarla veya saatlerle ilgili olduğu için bir aşinalığımız yok değil. Aşina olduğumuz Waterproof terimi devreye girince bu kez de pek aşina olmadığımız bir terim karşımıza çıkabiliyor: Gore-Tex.

Bu terimlerin karşımıza çıkmasının bir sonucu olarak da Waterproof nedir? Gore-tex ne demek? Waterproof ve Gore-Tex farklı şeyler mi? gibi sorular sormak haliyle kaçınılmaz oluyor.

Kamp hayatı bu iki terimden doğrudan etkileniyor desek yanlış olmaz. Eğer kamp hayatına yeni başlıyorsak bizden daha deneyimli kişilerden işin inceliklerini öğrenmek için bazı sorular yöneltiriz. Bu soruların birkaçı şunlar olmaktadır; Waterproof ayakkabı nedir, Gore-tex ayakkabı nedir, Waterproof ve Gore-tex ayakkabı arasındaki farklar nelerdir hangisi daha çok tercih edilmektedir? Bu soruların cevaplarını vermeden önce ne demek olduklarına ve neye göre tercih edilmeleri gerektiklerine sırasıyla birlikte bakalım.

Yaşadığımız pandemi süreci ve sonrasında insanların doğa ile iç içe olma isteği git gide artmıştır. İnsanlar artık evlerinde veya otellerde vakit geçirmek yerine doğayla iç içe olmayı tercih etmektedir. İş böyle olunca da doğada ve kampta kullanılacak ürünlerin seçimi daha önemli hale gelmiştir. Bu sebeple markalar suya dayanıklı aynı zamanda nefes alabilen ürün teknolojileri geliştirmeye başlamışlardır. Bu ürün teknolojilerinin başında ise Waterproof ve Gore-tex gelmektedir.

 
 

Waterproof Nedir?

Ürünlerde kullanılan bu teknoloji daha çok ayakkabı, mont, pantolonlarda tercih edilmektedir. Waterproof ''su geçirmez'' anlamını taşıyor. Peki tamamen su geçirmez midir? Satın alacağımız ürünlerin üzerinde waterproof yazması tamamen su geçirmez olduğu anlamına gelmemektedir.
 
Waterproof teknolojisiyle üretilen ürünlerin büyük çoğunluğu ise ayakkabılardır. Bu ürünler genellikle daha kısa süreli kullanımlarda sonuç vermektedir. 2-3 saatlik bir doğa yürüyüşünde veya kısa süreli yağan yağmurlarda giyilen waterproof ayakkabı size rahat ettirebilir. Fakat daha uzun sürelerde bu performansı gittikçe düşecektir.
  
Waterproof teknoloji kullanarak üretilen ürünlerin olumsuz olarak değerlendirebileceğimiz bir yönü ise dışarıya hava verememesidir. Bu durum zorlu koşullarda Waterproof ayakkabının içerisinde ayağın nefes almamasına ve çorabın ıslanmasına sebep olmaktadır. Bu da kullanıcı için oldukça rahatsız edici bir his oluşturmasına neden olacaktır.

Wateerproof ürünlerin daha çok kullanım alanları yukarıda da bahsettiğimiz gibi; doğa yürüyüşleri, kamp alanları, kayak merkezleri vb. gibi alanlardır. Bunun yanı sıra soğuk, yağmurun ve karın bol olduğu bir coğrafyada yaşıyorsanız günlük kullanım için Waterproof ayakkabılar tercih edilebilir.

Waterproof Ayakkabıların Temizlik Ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Waterproof ayakkabıların kullanımı önemli olduğu kadar bakımı da son derece önemlidir. Waterproof ayakkabı nasıl temizlenir sorusunun cevabı ise oldukça basittir. Ayakkabının üzerindeki kurumuş ve ufalanan kirler bir sünger ile silinmeli ya da yumuşak uçlu bir fırça ile fırçalanmalıdır. Daha sonra ayakkabı temizleyici sıvı ayakkabı yüzeyinde farklı noktalara sıkılarak kuru bir bez veya havlu yardımıyla eşit şekilde dağıtılmalıdır. Sonrasında ılık su kullanarak durulanarak temizleme işi son bulmaktadır. İşte Waterproof ayakkabı temizleme bu kadar basit.
 
 
 

Gore-Tex Nedir?

Gore-tex, kesinlikle su geçirmeyen ve buna rağmen nefes alabilen bir kumaş teknolojisidir. Bu teknolojiyle üretilmiş ürünler, saatlerce yağmurun altında olsalar bile kesinlikle su geçirmez. Su geçirmez yapısına rağmen ince bir kumaş olan Gore-tex, kullanımı ve taşıması da oldukça kolay bir özelliktedir.

Gore-tex teknolojisiyle üretilen ürünler, üç farklı kumaş katmanın bir araya gelmesinden oluşmuştur. En üstteki katman, genellikle naylon veya polyesterden meydana gelmektedir. Bu, ürünün dış yapısını oluşturmaktadır. Kullanıcısını soğuktan ve diğer dış etkenlerden korumaktadır. Ayrıca suya ilk karşı koyan kısım yine burasıdır.
 
İkinci katman kumaş ise Gore-Tex membrandır. Bu kumaş katmanı üstteki naylon kısmın önleyemediği suların aşağı katmana geçmesini engeller. Teknolojinin ismi de buradan gelmektedir. Üçüncü ve en iç kumaş katmanı ise ortadaki Gore-Tex’i koruyan astardır.
 
Gore-tex ürünlerde amaçlanan, kullanılan kumaşlar ile terlemeyi önleyen ve nefes alabilen ürünler üretmektir. Gore-tex ürünlerin olumsuz olarak nitelendirilebilecek tek özelliği fiyatlarının oldukça pahalı bulunmasıdır.

Gore-tex ürünlerin kullanım alanları waterproof ürünleri ile aynıdır. Doğa yürüyüşleri, kamp alanları, kayak merkezleri vb. Bunun yanı sıra soğuk, yağmurun ve karın bol olduğu bir coğrafyada yaşıyorsanız günlük kullanım için gore-tex ayakkabıları tercih edebilirsiniz.

 
 

Gore-Tex Ayakkabıların Temizlik Ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Gore-tex ayakkabıların bakımı işlevini uzun süre yerine getirebilmesi için son derece önemlidir. Gore-tex ayakkabı nasıl temizlenir sorusunun cevabı ise oldukça basittir. Bu işlem için gerekli olan malzemeler, fırça, sünger, kuru bir bez, ılık su, sıvı sabun veya ayakkabı temizleyici, son olarak su geçirmez membran koruyucusudur. 

Öncelikle Gore-tex ayakkabıların bağcıklarını çıkarılmalı ve dış yüzeyinde görünen çamur, kum, çakıl ve benzeri kirleri silkelenerek temizlenmelidir. Daha sonra ayakkabı yüzeyinde kalan kurumuş kirler fırça ile nazik bir şekilde fırçalanarak atılmalıdır.
 
Sıradaki işlem ise ılık su ile durulamadır. Ayakkabının altında kalan çamurlar ılık su yardımıyla çıkarılmalıdır. Bunlar yapılırken asla çamaşır suyu ve benzeri kimyasallar kullanılmamalıdır. Son olarak ise su geçirmez membran koruyucu uygulanmalıdır. Tüm bu işlemlerin neticesinde Gore-Tez ayakkabı pırıl pırıl olacaktır.

Bu iki ürün teknolojisini ve kullanım alanlarını açıkladıktan sonra ikisi arasındaki farklara kısaca göz atalım.

 
 

Waterproof Ve Gore-Tex Arasında Farklar Nelerdir?

Gore-tex daha çok üst düzey ayakkabı üreticilerinin kullandığı bir teknolojiyken, Waterproof teknolojisi fiyat performans ürünü olarak değerlendirilmektedir.
 
Gore-tex kumaş çok sık dokunmuş bir kumaştır. Gözeneklerinden su asla geçirmez. Sadece ayakta oluşan ter buharının gözeneklerden geçişi mümkündür. Bu da kaliteli bir çorapla kullanıldığında ayağınızın kupkuru kalmasını sağlar.
 
Waterproof ise kısa süreli su temasları için idealdir. Uzun süreli kullanımlarda kumaş yapısı nefes almaya olanak vermediği için daha fazla terleme yapar. Zamanla kullanıcı açısından oldukça rahatsız edici bir his bıkacaktır.

Waterproof mu yoksa Gore-tex mi? sorunun cevabını ise şu şekildedir. Kullanıcı yorumları göz önüne alındığında Gore-tex ürünleri Waterproof ürünlere göre fiyatı yüksek olsa da daha çok tercih edilmektedir.
 
Waterproof ve Gore-tex ürünleri ile ilgili bilgilendirme yazımızın sonuna geldik. Fakat bir doğasever ve aynı zamanda kampçı olarak sizler için aşağıya bir bonus niteliğinde bir paylaşım bırakıyorum.
  
 
 

Outdoor Ayakkabı Alırken Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Bilek burkulmalarını önlemek için uzun bilekli bot tercih edebilirsiniz.
Nubuk ve süet kumaş botun, ayakkabının hem daha rahat nefes alabilmesini hem de hafif olmasını sağlar.
Uzun yürüyüşler sonrası ayaklar şişeceği için ve kışın kalın çoraplar tercih edileceği için Outdoor ayakkabılarınızı her zaman 1 numara büyük almaya çalışın.
Nefes alabilen, kaliteli çorap kullanın. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad