Kredi Kartı Yıllık Üyelik Ücreti Yasal Mı?

Yıllık Kart Aidatı Nedir? Kredi Kartı Yıllık Üyelik Ücreti Yasal Mı? Kredi Kartı Üyelik Ücreti İptal Edilir Mi? Kredi Kartı Yıllık Ücreti İade Ediliyor Mu? Kredi Kartı Aidatı Nasıl Geri Alınır? Kredi Kartı Aidatı Ödemek Zorunlu Mu? gibi sorular milyonlarca tüketici tarafından sorulmakta ve cevap aranmaktadır.

Kredi Kartı Nedir?

Kredi kartı, bankaların müşterilerine sunduğu, anlaşmalı POS cihazı bulunan alışveriş noktalarında ödeme veya banka ATM'lerinden nakit avans çekme amaçlarıyla kullanılabilen, yapılan harcamaların aylık olarak bankaya tek seferde ya da taksitlere bölünerek ödenmesinin gerektiği, nakit paraya alternatif bir ödeme aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye'de Kredi Kartı Kullanımı Ne Durumda?

Türkiye’de kredi kartı kullanımı günden güne artıyor. Tüketicilerin para taşımama isteği, alışverişlerden puan kazanma, taksit seçeneği, internetten alışveriş imkânı, ödemeleri öteleme, temassız ödeme gibi kolaylıklar ve avantajlar sağlaması nedeniyle tercih edilen kredi kartı ülkemizde Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2021 yılı temmuz ayı verilerine göre temmuz sonu itibarıyla 80,4 milyon adet kullanım sayısına erişmiş durumdadır.

Ülkemiz kredi kartı adedinde Avrupa’da ilk sırada yer almaktadır. Bu veriye bakınca kredi kartının ülkemizde büyük bir ilgi gördüğü ve bu ilginin de her geçen gün artış gösterdiği kolayca anlaşılmaktadır.

kredi kartı aidatı iadesi
Yıllık Kart Ücreti Yasal Mı?

Kredi kartının ilgi görme nedenleri kapsamında sağladığı kolaylık ve avantajlara yukarıda kısaca değindik. Kredi kartının cezbeden bu yüzüne karşılık hiç sevilmeyen bir yüzü bulunmaktadır.

Bu sevilmeyen yüzün birden çok ismi bulunmaktadır: Yıllık Kart Ücreti, Kart Aidatı, Üyelik Ücreti… Ancak her isim aynı şeyi ifade etmektedir: Kesinti. Bu kesinti kalemi tüketiciler için o kadar dayanılmaz bir duruma geldi ki artık ''Hangi banka kredi kartı aidatı almıyor?'' sorusunu sorarak kart tercihlerini ücret almayan bankalardan yana kullanıyorlar.

Biz bu yazımızda tüketicilerin kâbusu haline dönüşen bu kesintinin ne anlama geldiğini, neden alındığını ve iade/iptal talep hakkının olup olmadığı konuları üzerinde duracağız.

Yıllık Kart Aidatı Nedir?

Kredi kartı aidatı, bankaların tüketicilerin talepleri sonrası tahsis ettikleri kredi kartlarına ilişkin olarak alınan ve bir nevi ‘’kira ödemesine’’ benzeyen ama yıllık olarak alınan bir üyelik bedeli olarak tanımlanabilir.

Kredi Kartı Yıllık Üyelik Ücretinin Gerekçesi Nedir?

Kredi kartı sahipleri tarafından bu kesinti ile ilgili sorulan sorulardan biri de ''Bankalar yıllık üyelik bedeli alabilir mi?'' sorusudur. Bu sorunun cevabı kesintinin gerekçesi ile verilebilir. 

Kullanıcı sayısının rekor düzeyde olduğu kredi kartlarının yıllık olarak ücretlendirilmesi konusunda bankalar, operasyonel maliyetlerin karşılanması konusunu gerekçe göstermektedirler. Operasyonel kelimesi burada ‘’işlemsel’’ anlamında kullanılmıştır. Tüketicilerin aktif şekilde kullandıkları kredi kartları ile yıl içinde yaptıkları işlemler banka tarafından fiyatlandırılmaktadır.

Kredi Kartı Yıllık Üyelik Ücreti Yasal Mı?

Kredi kartı ücretinin yasal olup olmadığı hakkında yürürlükte bulunan yasal ve idari düzenlemelere bakmak gerekmektedir. 

Okuduğunuz yazının yayınlandığı 11.03.2020 tarihi dikkate alındığında 07.03.2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından düzenlenen ''Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Tebliğ'' yürürlüğe girmiştir. 03.10.2014 tarihinde BDDK tarafından düzenlenen ''Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'' ise yürürlükten kaldırılmıştır.

Merkez bankası tarafından yürürlüğe giren Tebliğ’in kredi kartı ücretleri ile ilgili maddelerine bakacak olursak; bankalar tüketicilere öncelikle yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. Tüketiciler tarafından yapılan ücretsiz kredi kartı başvurularının kuruluşlarca reddedilmesi hâlinde, bu başvuruya istinaden yıllık üyelik ücreti olan kredi kartı verilemez.

Banka kartları ile sanal kredi kartlarından ise yıllık üyelik ücreti alınamaz.

Belirtilen bu düzenlemelerin devamında ise kredi kartlarının özelliklerine göre yıllık olarak belirlenen tutar kadar ücretlendirilebileceği belirtilerek yıllık kart ücretinin tahsil edilmesinin yolu açılmıştır. Ayrıca asıl karta bağlı olarak sunulan her bir ek kredi kartının yıllık üyelik ücreti, asıl kartın yıllık üyelik ücretinin yüzde ellisini geçemeyeceği de düzenleme alanı bulmuştur.

Kullanılmayan Kredi Kartı Aidatı Olur Mu?

Eğer sahip olduğunuz kredi kartınız kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmez ise hareketsiz kart kabul edilir ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçe yıllık üyelik ücreti yansıtılamaz. Kuruluşlar, finansal tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla veya kaydı tutulan telefon ile önceden bilgi vermek suretiyle bu nitelikteki kredi kartlarını kapatma hakkına sahiptir.

Hareketsiz kartlarda tahsil edilemeyen kredi kartı yıllık üyelik ücretleri, tahakkuk tarihinden itibaren en fazla son 12 aylık dönem için sonradan tahsil edilmek üzere bekletilebilir. Bu dönem zarfında yıllık üyelik ücretlerinin tahsili için icra takibi yapılamaz. Finansal tüketici kredi kartı yıllık ücretinin tahsili amacıyla kredilendirilemez.

Kredi Kartı Yıllık Ücreti İptali Nasıl Yapılır?

Kredi kartı üyelik ücretinin iade ya da iptali konusu üzerinde duralım. Zira tüm kart sahiplerinin en çok merak ettiği ve üzerine ''yıllık üyelik ücreti iptali, yıllık üyelik ücreti iptali dilekçesi, kredi kartı yıllık kart ücretleri iadesi dilekçesi'' başlıklarında araştırmalar yaptığı, hak arama mücadeleleri verdiği bir konu başlığını oluşturmaktadır.

Uygulamada bazı bankalar bu ücreti hiç almıyorken, bazı bankalar ise tahsil ettikleri ücreti tüketicilerin kendilerine başvuruları üzerine iptal edebiliyor. Ancak bazı bankalar var ki tüketici taleplerini asla olumlu karşılamıyor. Bu yaklaşım farklılığının bankaların politikalarından dolayı kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Kredi Kartı Yıllık Ücreti İade Ediliyor Mu?

03.10.2014 tarihinde BDDK tarafından düzenlenen ''Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'' kredi kartı aidatları konusunda yaşanan karmaşaya çözüm bulmak amacıyla çıkarılmıştır. Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten öncesini kapsayan kredi kartı aidatı kesintilerinin iadesi talep edilebilecek niteliktedir.

Kredi Kartı Aidatı Nasıl Geri Alınır?

03.10.2014 tarihinden önce tahsil edilen kredi kartı aidatlarının iadesi için bir dilekçe ile tüketici hakem heyetine başvuru yaparak iade sağlanabilmektedir.

Ayrıca, tüketiciler tarafından üyelik ücreti tahsil edilmeyen kart, bankadan talep edilebilmektedir. Eğer banka bu talebe rağmen üyelik ücreti olan kredi kartını tüketiciye verirse, tahsil edilen kredi kartı üyelik ücretinin iadesi için yine tüketici hakem heyetine dilekçe ile başvuru yolu açılmaktadır.

Burada bir uyarıda bulunmak istiyoruz. Sosyal medya veya cep telefonu sms uygulamaları üzerinden kredi kartı aidatının iadesi konusunda dolandırıcılık niteliği taşıyan çeşitli girişimler yapılmaktadır. 

Bu dolandırıcılık girişimlerinde, e-devlet üzerinden kredi kartı aidatı geri alma, Cumhurbaşkanlığı kredi kartı aidatı geri alma argümanları kullanılarak gönderilen linklere tıklamanız istenmektedir. Gönderilen linke tıklanması durumunda ise banka hesaplarınız ele geçirilerek maddi yönden ciddi zararlar yaşamanıza yol açılmaktadır. Bu nedenle bu gibi durumlarda gelen bildirimlerin kötü niyetli olduğunu ve dolandırıcılık amacı taşıdığını asla unutmayınız.

Kredi Kartı Aidatını Geri Alma Dilekçesi Nereye Verilecek?

Kredi kartı aidatı iadesi talebi tüketici hakem heyetlerine yapılmaktadır. Bu kapsamda bağlı bulunduğunuz kaymakamlığa kart aidatı iade talepli bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir. Kredi Kartı iade dilekçesi örneğine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kredi Kartı Aidatı Ödemek Zorunlu Mu?

Kredi kartı aidatı Yönetmelik kapsamında kendisine yer bulduğu için, bu ücretin banka müşterileri tarafından ödenmesi zorunludur.

Tüketici Hakem Heyeti Kredi Kartı Ücretinin İadesine Karar Verdi. Peki, Haklı Çıkıldığında Ne Olmaktadır?

Tahsil edilen ücretin, yetkili makamların kararları neticesinde tüketiciye iadesinin gerekmesi hâlinde, iadesi gereken tutar ve tahsil yöntemi hakkında kalıcı veri saklayıcısı yoluyla veya kaydı tutulan telefon ile finansal tüketiciye bilgilendirme yapılır. 

Kuruluşlar iadesine karar verilen tutarın tüketicinin bildireceği hesaba ücretsiz şekilde gönderilmesine veya tüketicinin talebine istinaden nakden ödenmesine imkân sağlayacak sistemi kurmakla yükümlüdür.

Burada ufak bir noktaya temas etmekte fayda görüyoruz. Tüketici Hakem Heyetleri ya da Tüketici Mahkemeleri tarafından yıllık kart ücretlerinin tüketicilere iadesi yönünde birbirinden farklı kararlar verilmektedir. Bu makamların kararlarında yeknesaklık olmaması da tüketici mağduriyetlerine yol açarak sorunların büyümesine neden olmaktadır.

Yazımızı toparlayacak olursak, yıllık kart ücreti yasal ve idari düzenlemelerde kendine yer bularak tüketicilerden tahsil edilebilir bir niteliğe sahip olmuştur. Tüketiciler olarak kredi kartı sahibi olma isteği taşıyorsak kurumsal politikaları gereği bu ücreti tahsil etmeyen ya da makul düzeyde tutan bankaları tercih etmeliyiz.
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad