Ayakkabının Orjinal Olduğunu Nasıl Anlarız? Sahte Ayakkabı Nasıl Anlaşılır?

Ayakkabının Orjinal Olduğunu Nasıl Anlarız?
Ayakkabının Orjinal Olduğunu Nasıl Anlarız?

Ayakkabının orjinal olduğunu nerden anlarız? Çakma nike ayakkabı nasıl anlaşılır? Adidas ayakkabının orjinal olup olmadığını nasıl anlarız, Nike ayakkabının orjinal olup olmadığını nasıl anlarız, Puma ayakkabının orjinal olup olmadığını nasıl anlarız, Reebok ayakkabının orjinal olup olmadığını nasıl anlarız? Polo ayakkabının orjinal olup olmadığını nasıl anlarız? gibi farklı görünen soruların temelde amaçları aynıdır:

Markaların orjinal olduğu nasıl anlaşılır?

Markaların orjinal - sahte ayrımına ilişkin olan sorulara yanıt olmak amacıyla içerisinde önemli püf noktaları barındıran yazımız ile sizlerleyiz.

Her tüketicinin olmazsa olmazı ''ayakkabıların'', orjinallik diğer anlatımla sahtelik yönünden değerlendirilmesi önemli bir konu başlığıdır. 

Gerçekten ayakkabının birey için olmazsa olmaz nitelikte olması yüksek oranda sorun ya da uyuşmazlık yaşanma ihtimalini ortaya çıkarmaktadır. 

Tüketici Hakem Heyeti Başkanlıklarına yapılan başvuruların içeriğine bakıldığında da sahte ayakkabı şikâyetlerinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir.

 
 

Malum döviz kurunun da hızına yetişilemediği şu günlerde ayakkabı piyasası ürünleri de bu yükselmeden nasibini alarak artık ciddi bedeller üzerinden satışa sunuluyor. 

İster mağazaya giderek ister online (internetten) olarak orijinal bir ayakkabı almak istediğimizde markalaşmış firmalara ve tüketicilerce en çok tercih edilen büyük alışveriş sitelerine yöneliyoruz çünkü kendimizi daha güvende hissediyoruz. 

Daha çok sanal platformlarda kampanya adı altında yapılan indirimleri gerçek zannedip istediğimiz ürünün orijinalini çok daha uyguna aldığımızı düşünüyoruz. Bazen karşılaştığımız bu tablo sandığımız kadar da tozpembe ve iyimser olamıyor maalesef.

Şimdi gelin ciddi bir bütçe ayırarak hayalini kurduğumuz ayakkabıya sahip olma aşamasında acaba aldığım ayakkabı sahte mi değil mi? Ayakkabının orijinal olduğunu nasıl anlarız? Orjinal ayakkabı nasıl anlaşılır? Çakma ayakkabı gibi duruyor ikilemlerini ortadan kaldıracak detayları sizlerle paylaşmaya başlayalım.

 
 

SAHTE AYAKKABI NASIL ANLAŞILIR?

Ayakkabının sahte olup olmadığı anlamamıza yarayacak hususları 8 başlıkta ele aldık.

1.Etken: Satış Fiyatı

Satıcının ürün için belirlediği “satış fiyatı” orijinallik açısından en önemli etkendir. Orijinal bir ayakkabının fiyatı, kendi resmi online sitesinde belirtilen ya da ortalama olarak tahmin edilebilecek fiyatın absürt derecede altında olmamalıdır. Böyle bir durum varsa şüphe çanlarını çaldırmalı ve temkinli yaklaşmalıyız. Bu sahte ayakkabı için büyük bir emare.

İlginizi çekebilir: Replika Ürün Nedir?

2. Etken: Fatura Olması

Bilgi Toplum Hizmetleri esasları gereği alışveriş sitesinde satıcının fatura, iletişim, vergi numarası bilgilerinin olması zorunluluktur.  Eğer bu bilgiler sunulmuyorsa riskli bir alışveriş sürecinin başında olabilirsiniz demektir. 

Bu olumsuz durum daha çok sosyal medya platformları olan İnstagram, Facebook vb. gibi mecralarda karşımıza çıkmaktadır. Böyle bir durumda eğer alışverişe karar verdiysek mutlaka satıcının fatura, iletişim, vergi numarası bilgilerine erişim imkânı olup olmamasına bakmalıyız. Satıcı bu bilgileri sağlamıyorsa veya bire bir görüşme esnasında kaçamak cevaplar veriyorsa o satıcıdan koşarak uzaklaşmalıyız. Kaç kaç kaç! Zira satıcı olmasından ziyade dolandırıcı olması kuvvetle muhtemeldir.

3. Etken: İade Hakkı Tanınması

Alışveriş yapılan internet sitesi mağazasında ürünle ilgili bizlere gerek yasal haklar çerçevesinde gerek müşteri memnuniyeti ilkesi kapsamında iade hakkının tanınıyor olması firmanın kurumsal bir felsefeye sahip olduğunu ve güvenilir olma amacı taşıdığını göstermektedir. Sahte ayakkabı satma amacındakiler bu tip detayların üzerinde durmamaktadır.

4. Etken: Barkod Sorgulaması

Artık satıcıyla ilgili şüphelerimizden arınıp, emin olduktan sonra ayakkabı siparişimizi verdiysek ve ürünümüz bize sağlıklı bir şekilde ulaştıysa yapmamız gereken şey kutuyu açmaktır.  Durun durun yahu mutluluğun vermiş olduğu heyecandan ürün kutusunu sakın hemen aceleyle yırtıp kutu üzerindeki barkoda zarar vermeyin. 

Evet, ayakkabı orijinallik konusunda diğer önemli bir ipucu barkot numarasıdır.  Daha önce de orijinal ayakkabı alan takipçilerimiz muhakkak orijinal ayakkabı kutularında bulunan barkot numarasının yer aldığı yapışkanı görmüşlerdir. Eğer gözden kaçtıysa bizimle birlikte artık görecekler demektir. 

Orijinal olduğunu düşünerek satın alınan ayakkabının kendi marka satış sitesine girdiğinizde barkot numarasını modele göre sorgulatabilir ve bu şekilde orijinalliğini test edebilirsiniz.

5. Etken: Cinsiyete Göre Ayakkabı Numarası

Diğer bir unsur; kadın, erkek, çocuk için belirli ve sabit ayakkabı numaralarının olmasıdır. Modeline göre değişmekle birlikte örneğin kadınlar için bu orijinal Adidas ayakkabıda 36-41,5 olarak belirlenmişken; erkekler için 36-46,5; çocuklar da ise 19-40 arası olarak görülmektedir. Bu standart dışındaki ürünler sahte ayakkabı niteliğinde olacaktır.

 
 

6. Etken: Resmi Çıkış Tarihi

Resmi çıkış tarihi web sitesinde olmayan modeller tercih edilmemelidir. Bununla birlikte Adidas ve Nıke marka ayakkabıların iç tarafında bulunan ve ‘’dil’’ denilen kısmında veya yan kısmında yer alan ayakkabı numarası etiketindeki ay/yıl veya gün/ay/yıl olarak yazılan çıkış tarihi kontrol edilmelidir. 

Aldığımız ayakkabı 2020 yılında çıkmış olabilir ama etiketin tarihi 2018 olarak kalmışsa o zaman ürün sahte demektir.

7.Etken: Dış Görünüm

Ayakkabıya çıplak gözle bakıldığında bariz olan bir kesim hatası ya da şekil bozukluğu o ürünün ya fabrika üretim hatası olduğuna ya da merdiven altı üretim olduğuna bir işarettir. Bununla birlikte dikişlerinin kontrol edilmesi de faydalı olacaktır. Eğer ayakkabınızın dikişleri bol bol ve aralıklı olarak atılmışsa "sahte ayakkabı" olma ihtimali var demektir. Çünkü orijinal ayakkabıların dikişleri sık ve sıkı bir şekilde atılmaktadır.

8. Etken: Kullanıcı Yorumu

Almaya karar verdiğiniz ayakkabı hakkında daha önce kullananların yorumlarından haberdar olmak size göre de büyük bir ayrıcalık değil mi? Bu yorumlara bakarak almayı düşündüğünüz ürün hakkında nihai kararı vermeniz çok da zor olmayacaktır.

Özellikle internet alışverişlerinde tüketiciler giderek daha da bilinçli bir seviyeye gelmektedirler. Bunun önemli bir yansıması da alınan ürün ile ilgili internet sitesine olumlu veya olumsuz geri dönüş yani yorum yapmalarıdır.

Satın aldığı ayakkabının sahte olduğunu gören kullanıcılar başkalarının başı yanmasın diye sahte ayakkabı satan firmayı yapacağı yorumlarla ifşa ederek geniş kitleleri uyarmaktadır.

Yukarıda 8 etken olarak belirttiğimiz başlıklara göre alışverişinizi gerçekleştirmenizi ve böylece kötü sürprizlerle karşılaşmamanızı temenni ediyoruz.

Son olarak tüm bu incelemelerin sonucunda eğer ayakkabınızın sahte olduğu kanısına vardıysanız o halde ayakkabı firmasının kendisine ait web sitesinde iletişim bölümüne şikâyetçi olabilir; sahte ayakkabı satan satıcıyı da ilgili makamlara şikâyet edebilirsin. Ayrıca her hangi bir hak kaybı durumunda da tüketici hakem heyetine başvuru yapabilirsiniz.

Siz de başınızdan geçen ve okuyucularla paylaşılmasının faydalı olacağını düşündüğünüz dramatik, trajedik tecrübeleri yorum olarak yazabilirsiniz. Sabırsızlıkla bekliyoruz.

Yorum Gönder

1 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.
  1. bi ayakkabı aldım orjinal mi çakma mı belli değil anlayamadım bir türlü o kadar para verdim

    YanıtlaSil

Below Post Ad