Fast Sistemi Nedir? Neye Yarar?

Merkez Bankası bankacılık işlemlerinde önemli bir yenilik olan Fast Sistemini basın duyurusu ile kamuoyu ile paylaştı.

Bu paylaşım ile birlikte tüketiciler tarafından Fast Sistemi Nedir?  Fast EFT Sistemi Nedir? Fast Sistemi hangi bankalarda? Fast sistemi nasıl kullanılır? FAST ile para gönderme ücretli mi? gibi sorular sorulmaya başlandı. Merkez Bankası açıklamasında bu soruları da yanıtladı.

Söz konusu duyuruda yeni bir ödeme sisteminin hizmete geçmesi için adım atıldığı ve çalışmalar sonucunda vatandaşların 7 gün 24 saat işlem gerçekleştirebileceği bir sisteme kavuşacakları ifade edildi.


Fast Eft Sistemi Nedir?
Fast Eft Sistemi Nedir?


Duyuruda sistemin detaylarına yer verildi. İşte o duyuru metni:

‘’Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni bir ödeme sistemini hizmete açmak üzere hazırlıklarını tamamlamıştır. FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) olarak isimlendirilen bu yeni sistem ile vatandaşlarımız farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini, saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat gerçekleştirebileceklerdir. 

FAST Sisteminin, 18 Aralık 2020 tarihinden itibaren pilot uygulama olarak hizmete alınması ve kademeli bir şekilde vatandaşların kullanımına açılması planlanmaktadır. Sistemin kısa bir zaman içerisinde tüm finansal kuruluşları kapsayacak şekilde yaygınlaşması hedeflenmektedir.

FAST Sistemi ile birlikte, ödemelerin telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi gibi bilgiler kullanılarak daha kolay bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de vatandaşlarımızın kullanımına sunulacaktır.

Böylece, TCMB’nin Ülkemiz perakende ödeme sistemleri altyapısını, yenilikçi finansal teknolojileri ve iş yapış yöntemlerini destekleyecek şekilde geliştirmeye yönelik çalışmalarında önemli bir adımı tamamlanmış olacaktır.

Ödemeler alanındaki temel altyapıyı güçlendirecek bu gelişmelerin, yenilikçi finansal teknolojilerin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini sağlayarak, dijital ekonomi hedefi doğrultusunda çok önemli katkılarda bulunacağı değerlendirilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.’’

Fast EFT Sistemi ile finansal tüketicilerin saat 17.00'e kadar işlem yapabilme sınırlamasının kaldırılarak işlem kolaylığı sağlaması açısından bu gelişmenin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.

Fast sistemi güvenli mi? sorusu merak edilenler konu başlıklarından birini oluşturuyor. Sistem 25 saniyede gerçekleşmeyen işlemi otomatik iptal ederek gönderimi hesaba iade ediyor. Bu iptal işlemi taraflara bildirilir.

24 saat eft yapan bankaları görmek için şu yazımıza bakmanızı tavsiye ederiz.

Kamuoyuna duyurulduğu ilk andan itibaren FAST ile para gönderme ücretli mi? sorusu sıklıkla soruldu. Bu soruya Merkez Bankasından Resmi Gazete aracılığıyla cevap geldi. 

Sistemin, 31.12.2020 tarihli Resmi Gazetede Merkez Bankası tarafından yayınlanan tebliğ ile ek  bir ücrete tabi olduğu açıklandı. Buna göre mesai saatleri dışında yapılacak gönderim işlemlerinde normal ücret tarifesi yüzde 50 artırılarak uygulanacak. Maalesef FAST sistemi ücretsiz değil.

04.08.2021 tarihi ile birlikte FAST sisteminde günlük işlem üst limiti 2.000-TL'ye kadar yükseltildi.

Kaynak: www.tcmb.gov.tr

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad