Kayıp Kargo İçin Nasıl Tazmin Talebinde Bulunulur?

KAYIP KARGO İÇİN NASIL TAZMİN TALEBİNDE BULUNULUR?
Kayıp Kargo İçin Nasıl Tazmin Talebinde Bulunulur?

Aras kargo kargom kayboldu, Aras kargo kayıp, Mng kargo kargom kayboldu, Sürat kargo kargom hasarlandı, Yurtiçi kargom kayboldu gibi şikayetler her geçen gün artarak devam etmektedir.

Kayıp kargo tazmin dilekçesi örneği de içerik olarak bulunan yazımız tüketiciler için önemli bir konuyu ele almaktadır.

Kargo hizmetinde esas olan ana amaç, gönderinin doğru olan alıcıya zamanında ve sağlam olarak teslim edilmesidir. Ancak uygulamada bu amaç kargo firmalarınca kimi zaman başarılamamakta ve kargoda kaybolan ürün  ya da hasarlı kargo konuları tüketici gündemine gelmektedir.

Tüketiciler için can sıkıcı olan ''kaybolan kargo, hasarlı kargo'' tecrübeleri gündemlerine ''Kaybolan kargo için ne yapabilirim? Kaybolan kargo tazminat almak için mümkün mü? Kargodan gelen ürün kırık ne yapmalıyım?'' gibi soruların gelmesine ve kargo için tazmin prosedürlerini araştırmalarına neden olmaktadır.

 
 

Kargo Tazmin Talebi Nedir?

Tazminat kelime anlamı olarak bir kimsenin haksız fiil nedeniyle kendi kusuruyla neden olduğu zararı ödeme yükümlülüğünü ifade etmektedir. Bu tanımdan yola çıkarak, kargo firmasının kendi kusuru ile gönderiyi kaybetmesi ya da hasarlı hale getirmesi nedeniyle meydana gelen zararın maddi açıdan giderilmesini talep etme hakkının gönderici ya da alıcıya verilmesine ‘’tazmin talebi’’ denilmektedir.

Kargo Tazmin Başvurusu Nasıl Yapılır?

''Söz uçar yazı kalır.'' atasözü de göz önüne alındığında bu gibi hak arama süreçlerinde işlemleri yazılı şekilde yürütmek oldukça büyük bir öneme sahiptir. Kaybolan kargoya tazminat başvurusunda süreç bir dilekçe ile başlamaktadır. Dilekçe, tazmin talebimizin firma tarafından karşılanmadığı durumlarda bizlere ispat kolaylığı sağlayarak gerekli mercilere başvuru için önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Kargo Tazmin Dilekçesi İçeriğinde Neler Olmalıdır?

Kargo firmasına yönelik olarak hazırlayacağımız tazmin dilekçesinde, gönderiye ait üzerinde gönderi kodunun da yer aldığı fatura bilgileri, kargo içeriğini kanıtlayan ürün faturası veya sevk irsaliyesi ile eğer hasarlı kargo teslimine ilişkin bir başvuru olacaksa hasarlı ürüne ait fotoğraf, kayıp kargo, hasarlı kargo gibi tazmin talep etme nedeni, talep edilen tazminat tutarı ve bu tutarın yatırılmasını istediğimiz banka hesap bilgileri (IBAN numarası) yer almalıdır. Elbette başvuru sahibi olarak kimlik ve iletişim bilgilerinin de dilekçede yer alacağı gerekmektedir.

Kargo içeriğindeki ürünün faturasının olmaması durumunda emsal fatura niteliğinde belge ek olarak sunulabilmektedir. Emsal fatura, ürünün satın alındığı firmadan talep edilebilmektedir.

Sizler için yararlı olacağını düşünerek hazırladığımız ''Kayıp kargo tazminat dilekçesi örneği'' ve ''Hasarlı kargo tazminat dilekçesi örneği'' dosyalarını görmek için lütfen tıklayınız.

Kargo Tazmin Süreci Nasıl İşler?

Başvuru sahibinin dilekçesine istinaden kargo firmasınca ön inceleme süreci başlatılır. Gönderinin güzergâhı üzerinde gerekli araştırmalar yapılarak kaybolan kargonun akıbeti hakkında bilgi toplanılır. Ayrıca doğrulama açısından başvuru sahibinden gönderi içeriğini ispatlayıcı görseller de talep edilmektedir. Araştırma sonucunda kayıp kargo bulunursa ise başvuru sahibine teslim edilerek tazmin talebi reddedilir. Ancak kayıp kargo bulunmaz ise tazmin süreci aynen devam etmektedir.

 
 

Kayıp Kargo İçin Tazminat Ödemesi Nasıl Yapılır?

Kargo kaybolması durumunda kaybolan kargo içeriğinde bulunan ürün ya da ürünlerin bedelini gösteren fatura ve/veya faturaya bağlı sevk irsaliyesinin ibrazı başvuru sahibi tarafından gerçekleştirildiğinde faturada yer alan bedel üzerinden tazminat ödemesi başvuru sahibinin banka hesabına yapılmaktadır.

Eğer kaybolan kargo içeriğinde bulunan ürün ya da ürünlerin bedelini gösteren fatura ve/veya faturaya bağlı sevk irsaliyesinin ibrazının gerçekleşmediği ve tutarının belli olmadığı durumlarda ise Türk Ticaret Kanunun 882 nci maddesine uygun olarak SDR kuru üzerinden kargonun tazminat bedeli belirlenir. SDR bedeli yüksek, talep edilen bedel düşük ise talep edilen bedel üzerinden ödeme onayı verilir.

SDR kuru üzerinden kargo tazminat bedeli hesaplama robotuna gitmek için tıklayınız.

Kısmi hasarlı ya da tam hasarlı kargo gönderileri için de yukarıda belirtilen tazmin prosedürü esasları geçerliliğini korumaktadır. Bir kısmı hasar alan gönderi için hasarlı kısım kadar tazminat ödemesi yapılacaktır. 

Tam tazminat ödemesi yapılan hallerde kargo firmasının hasar görmüş ürünü alma hakkı bulunmaktadır. Bu aşamada önemli olan husus ispat sağlama işlevi gören ''kargo hasar tespit tutanağı''nın tutulmuş olmasıdır.

Ancak kanunen taşınması yasak kargolar ile kargo olarak taşınmasında hasar riski bulunan cam, porselen, kuru gıda, elektronik ve elektrikli gereçler ile sanat eserleri için göndericiden sorumluluğu üstlendiğine dair bir ‘’sorumluluk belgesi’’ alındığı takdirde tazmin talebinde bulunmak mümkün değildir.

Yukarıda belirttiğimiz işlemleri eksiksiz olarak gerçekleştirmenize rağmen kargo firması tarafından yine de ödeme gerçekleştirilmezse yaşanan gelişmeyi belgeleyen evraklar ile 15.430.-TL’ye kadar olan uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilirsiniz.

Aras Kargo, Yurtiçi Kargo, Ptt Kargo, Sürat Kargo veya MNG Kargo tazmin süreçleri için yukarıda belirtilen aşamaları referans alarak işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Kargonun kaybolması ya da hasarlı kargo durumunda firmalara karşı sahip olduğumuz tazmin talep edebilme hakkını işlediğimiz bu yazımızın faydalı olmasını diliyoruz.

Konuyla ilgili olan ''Kargo Hizmeti ve Tüketici Hakları'' ve ''Kaybolan Kargo İçin Ne Yapabilirim?'' isimli diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Kuralları: 1. Saldırgan nitelikte ve hakaret içeren yorum yapmak yasaktır. 2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına özen göstermenizi rica ediyoruz. 3. Belirtilen kurallara uygun yorumlar kısa süre içinde onaylanacaktır.

Below Post Ad